EU verliest realiteit uit het oog

08-06-2004 12:36 08-06-2004 12:36

Bas Belder, europarlementariër van ChristenUnie-SGP, maakt zich zorgen over de toekomst van de Europese Unie. Belder waarschuwde op een verkiezingsbijeenkomst in Katwijk aan Zee voor een volledig onbestuurbare Europese Unie, wanneer Europa zijn grenzen niet kent.

Belder vindt dat EU realiteit uit het oog verliest!

Bas Belder, europarlementariër van ChristenUnie-SGP, maakt zich zorgen over de toekomst van de Europese Unie. Belder waarschuwde op een verkiezingsbijeenkomst in Katwijk aan Zee voor een volledig onbestuurbare Europese Unie, wanneer Europa zijn grenzen niet kent. Na de uitbreiding met tien landen zitten er 25 lidstaten om tafel. Dat maakt het nemen van beslissingen niet eenvoudiger. Zeker niet als de Europese Unie zich bezig blijft houden met onderwerpen die op nationaal niveau horen. Zelfs minister Ben Bot ziet inmiddels in dat bepaalde beleidsterreinen, zoals het cultuurbeleid en delen van het landbouwbeleid, in Den Haag horen.

Een EU die tegelijkertijd het aantal leden uitbreid en zich met meer zaken gaat bezig houden, loopt het risico zich te vertillen. Dit blijkt ook duidelijk uit de onderhandelingen over een Europese grondwet. De discussies over het stemgewicht geven aan dat geen van de lidstaten echt bereid is het Europees belang te laten prevaleren boven het nationale belang.

ChristenUnie-SGP willen een Europese Unie gebaseerd op realisme. Een EU dat blijft binnen de grenzen van het Europese continent en zich richt op een aantal grensoverschrijdende kerntaken. Onze collega-politici zijn voor dit realisme niet vatbaar. Zij willen een Europa met een eigen grondwet, een Europees leger en een Europese minister van Buitenlandse Zaken. Bovendien willen zij de grenzen van de EU verleggen dat buiten het Europese territorium. Een doordachte toekomstvisie op de Europese Unie ligt hier niet aan ten grondslag.


Voor meer informatie: 
Walter Monster
voorlichter eurofractie ChristenUnie-SGP
06 51 40 80 85

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari