Voorlopige uitslag verkiezingen

vrijdag 11 juni 2004 11:44

Op basis van 99,9 % procent getelde stemmen kan worden geconcludeerd dat de combinatie ChristenUnie-SGP zeer waarschijnlijk twee zetels zal behouden in het Europees Parlement.

Op basis van 99,9 % procent getelde stemmen kan worden geconcludeerd dat de combinatie ChristenUnie-SGP zeer waarschijnlijk twee zetels zal behouden in het Europees Parlement.

Het CDA heeft de nek-aan-nekrace met de PvdA gewonnen. Het CDA heeft 24,5 procent van de stemmen gekregen, tegen 23,6 procent voor de PvdA. In zetelaantal ontlopen de twee kemphanen elkaar niet. Beide krijgen zeven zetels in het nieuwe Europese parlement.

Verassingen
De grote verrassing bij deze verkiezingen is de partij Europa Transparant van Paul van Buitenen. De voormalige klokkenluider bij de Europese Commissie heeft 7,3 procent van de kiezers achter zich gekregen. Daarmee krijgt de nieuwkomer twee zetels in het EP.

Een tweede grote verrassing is de opkomst. Die is met 39,1 procent veel hoger dan verwacht. Voor de verkiezingen werd rekening gehouden met een historisch dieptepunt. Maar de belangstelling is dus veel groter dan in 1999, toen slechts 29,9 procent van de kiezers de moeite nam een stemlokaal te bezoeken.

Winst en verlies
Vergeleken met vijf jaar geleden, toen de vorige Europese verkiezingen werden gehouden, boekt de PvdA winst en het CDA verlies. De PvdA wint een zetel (de partij heeft er nu zes) en het CDA verliest er twee (9 nu). De PvdA kwam in 1999 uit op 20,1 procent en het CDA op 27,0 procent.

De VVD wordt de derde partij met 13,1 procent en vier zetels. Dat is een gevoelig verlies ten opzichte van vijf jaar geleden, toen de liberalen nog 19,7 procent van de kiezers aan zich wisten te binden en zes zetels haalden.

GroenLinks komt uit op 7,4 procent en twee zetels. Dit is 4,5 procent minder dan in 1999, maar veel meer dan de peilingen voor de verkiezingen voorspelden. In de laatste peiling werd GroenLinks slechts 5,9 procent van de stemmen toebedeeld. De partij gaat terug van vier naar twee Europese stoelen.

De SP haalt 7,0 procent en daarmee ook twee zetels. Dat is een zetel meer dan de partij nu in het EP heeft. Bij de vorige Europese verkiezingen scoorde de SP 5,0 procent.

ChristenUnie/SGP
De ChristenUnie/SGP heeft twee zetels in de wacht gesleept, één minder dan de christelijke lijstverbinding nu bezet. De lijstverbinding heeft 5,9 procent van de stemmen binnengehaald. Door de hogere opkomst en het kleinere aantal zetels dat er te verdelen was, is dit een redelijk resultaat.

D66, dat in de peilingen de laatste tijd tussen hoop en vrees zweefde of de partij wel of geen zetel zou halen, heeft één zetel behouden voor een zetel voor lijsttrekster Sophie in 't Veld.

De Partij voor de Dieren, die net als Europa Transparant veel kans werd toegedicht op een zetel, heeft het niet gered. De partij is op 3,2 procent blijven steken, ruim onder de kiesdrempel.

Slecht nieuws is er ook voor de LPF, die voor het eerst deelneemt aan Europese verkiezingen. De partij van Pim Fortuyn krijgt slechts 2,6 procent van de stemmen, lang niet genoeg voor een enkeltje Brussel.

Minder zetels
Het aantal zetels is overigens niet zomaar te vergelijken met dat van vijf jaar geleden. In verband met de uitbreiding van de Europese Unie bezet Nederland vanaf nu 27 zetels van de 732 in het Europese parlement. Tot aan de uitbreiding op 1 mei was dat 31 zetels van de 626.

De uitslag is bekendgemaakt op basis van de resultaten in de gemeenten. Daarmee strijkt Nederland in tegen de haren van de Europese Commissie, die overweegt naar het Europese Hof van Justitie te stappen. De overheid maakt de officiële einduitslag pas dinsdag bekend, om 16:00 komt de Kiesraad bijeen in het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bron: www.lijn25.nl

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari