Illegaal transport van afval

dinsdag 14 september 2004 10:27

Voor de kust van Turkije zonk vorige week, na jaren van touwtrekken over de lading, een Spaans schip geladen met 2200 ton vliegas, voor het milieu zeer gevaarlijke verbrandingsresten. De Europese Commissie moest daarom op het matje komen in het Parlement om uit te leggen wat er fout was gegaan. Hieronder de bijdrage van Hans Blokland aan het debat.

Voorzitter,

Het hoeft geen betoog om duidelijk te maken dat het echt fout is gegaan met het afvalschip in zuidwest Turkije. Ook is wel duidelijk dat dit voorkomen had kunnen worden. Nu is er meer dan 300 miljoen liter water vervuild. Bovendien zal er veel geïnvesteerd moeten worden om de vervuiling op te ruimen.

Veel belangrijker is echter om te zoeken naar mogelijkheden om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. We praten dan over het uitvoeren en handhaven van het internationale verdrag van Basel en de Europese verordening voor de overbrenging van afval. Als rapporteur houd ik me al meer dan een jaar intensief bezig met de herziening van laatstgenoemde verordening. In de huidige verordening is al duidelijk dat lidstaten een vracht terug moeten nemen als deze op goede gronden geweigerd wordt. In november vorig jaar heeft het Europees Parlement voorgesteld om de weigeringsgronden te verruimen. Ik roep bij deze de Europese Commissie op om deze voorstellen van het Europees Parlement over te nemen.

In deze zaak van het schip Ulla, geladen met gevaarlijk afval, is het bijzonder vreemd dat zonder toestemming van een ontvangend land het schip is vertrokken. Kennelijk heeft dus Spanje tegen de regels in gehandeld. Aan de Europese Commissie wil ik daarom vragen of zij aanvullende maatregelen in zake handhaving wil nemen. Desnoods moeten er juridische stappen genomen worden.

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari