Buttiglione tolereert coffeeshops

dinsdag 05 oktober 2004 16:16

Vandaag werd in het Europees Parlement de beoogd Commissaris voor Justitie, Rocco Buttiglione, aan een hoorzitting onderworpen. Op een vraag van Hans Blokland over het Nederlandse coffeeshopbeleid antwoordde hij dat "elk land zelf moet bepalen of het drugs legaliseert of tolereert."

Buttiglione niet zo conservatief als gehoopt of gevreesd

Vandaag werd in het Europees Parlement de beoogd Commissaris voor Justitie, Rocco Buttiglione, aan een hoorzitting onderworpen. Op een vraag van Hans Blokland over het Nederlandse coffeeshopbeleid antwoordde hij dat "elk land zelf moet bepalen of het drugs legaliseert of tolereert." Wel vindt Buttiglione dat drugs in het algemeen harder moeten worden aangepakt. Hij zal dan ook met voorstellen komen om de drugshandel in te perken. 
Dat dit gevolgen heeft voor Nederland is evident, aangezien ons land binnen Europa geldt als een van de grootste producenten en exporteurs van illegale harddrugs.

Buttiglione lag vanaf het begin onder vuur, omdat met name de linkse fracties nogal moeite hebben met zijn persoonlijke opvattingen. Hij is onder andere tekstschrijver geweest bij het Vaticaan en staat bekend om zijn behoudende visie op de samenleving. In een van de pauselijke encyclieken waar hij aan meewerkte staat onder andere het voorschrift dat een katholieke politicus de Bijbel tot leidraad voor zijn handelen moet maken. De eurofractie ChristenUnie-SGP kan dit natuurlijk alleen maar onderschrijven.
GroenLinks-Europarlementslid Kathelijne Buitenweg vreest echter dat zijn geloof zijn besluiten gaat beïnvloeden, en vroeg hem of hij vond dat homofilie strafbaar moet worden gesteld. Buttiglione weersprak dat. "Niet alles wat immoreel is, moet verboden worden. Niet iedereen heeft dezelfde morele opvattingen. De staat heeft niet het recht om zijn neus te steken in privé-opvattingen. Dat past bij de mensenrechten en de grondwet, die ik zweer te verdedigen." 

Hans Blokland vindt dat Buttiglione de lastige vragen goed pareerde, zonder daarbij zijn geloof te verloochenen. "Hij heeft natuurlijk een katholieke achtergrond, maar als Commissaris van Justitie heb je je ook aan de wet te houden. Op veel punten heeft hij te maken met het feit dat lidstaten zelf verantwoordelijk zijn voor bepaalde zaken. Daar kan hij dan wel een mening over hebben, maar die doet verder niet ter zake." 
De algehele indruk die de Commissaris bij Blokland achterliet was positief: "Hij beantwoordde de vragen rustig en to the point, en dat was gezien de aard van sommige vragen best een prestatie. Ook spreekt hij zijn talen, ik heb hem vragen in het Italiaans, Duits, Frans en Engels horen beantwoorden. Ik acht hem wel in staat om dit Commissariaat te doen."

De Italiaanse kandidaat-eurocommissaris krijgt een sleutelrol bij asielzaken en de strijd tegen terrorisme. In dat verband wil hij de rassenhaat bestrijden, die een bron kan zijn van terrorisme. Ook wil hij nauwer samenwerken met Polen, dat steeds meer vluchtelingen uit Tsjetsenië krijgt. "Die stroom valt niet zo op als de bootvluchtelingen in de Middellandse Zee, maar ze zijn er wel."


Meer informatie over de hoorzittingen met de Europese Commissie is te vinden op deze site
(Nieuw venster opent, informatie in het Engels)

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari