Sonars verstoren zeeleven

donderdag 28 oktober 2004 13:16

MdV,

In het Europese beleid vinden we het voorzorgsbeginsel al jaren een belangrijk uitgangspunt. Binnenkort zullen we zelfs een omvangrijke chemische stoffenwetgeving in dit Huis behandelen die daarop is gebaseerd. Ook in het milieubeleid proberen we te voorkomen dat nieuwe technische ontwikkelingen schade toebrengen aan flora of fauna.

Wat betreft de nieuwe sonars die nu ter discussie staan kan ik kort zijn: we zien gevallen van strandingen van zeezoogdieren, waarbij gehoorschade bij die dieren wordt geconstateerd. Die strandingen vinden plaats in gebieden waar schepen varen die met een nieuw soort extra luide sonar zijn uitgerust. De combinatie van deze gegevens leert ons dat deze sonars blijkbaar schade toebrengen aan zeezoogdieren.

Ik ben van mening dat we ook hier het voorzorgsbeginsel dienen toe te passen en dus een tijdelijk verbod moeten instellen op het gebruik van deze sonartypes in Europese wateren, totdat aangetoond is dat er een andere oorzaak is; of totdat er een definitief verbod ingesteld wordt, indien de schade inderdaad door deze sonars wordt veroorzaakt.

Wat betreft het door de EVP fractie ingediende amendement: ik begrijp dat er beperkingen aan de beschermingsgebieden gesteld kunnen worden, maar om een zo krachtig mogelijk signaal aan de Raad en de Commissie af te geven lijkt het me verstandig om de huidige tekst van de resolutie te handhaven.

Dank u.

Hans Blokland
Straatsburg 28 oktober 2004

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari