Belder en Blokland: NEE tegen EU-begroting 2005

28-10-2004 13:19 28-10-2004 13:19

De begroting van de Europese Unie voor het jaar 2005 heeft niet de goedkeuring van Bas Belder en Hans Blokland kunnen wegdragen. In de begroting zijn te veel middelen gereserveerd voor taken die niet tot het aandachtsgebied van de EU zouden moeten behoren.

Voorzitter,

De Nederlandse leden van de IND/DEM fractie hebben tegen de Europese begroting voor het jaar 2005 gestemd, zoals deze werd gewijzigd door het Europees Parlement. Niettegenstaande onze positieve waardering voor sommige vormen van Europees beleid, zoals Milieubeleid, Landbouw en de Interne Markt, zijn wij van mening dat er in de door het Parlement gewijzigde begroting veel te veel geld wordt uitgetrokken voor zaken die - volgens het subsidiariteitsbeginsel - niet tot het takenpakket van de Europese Unie gerekend mogen worden. Daarbij moet gedacht worden aan het werkgelegenheidsbeleid, het buitenlands- en defensiebeleid, toerisme, onderwijs, cultuur en sport. Ook wordt onder de noemer van 'voorlichtingsbeleid' veel geld vrijgemaakt ten behoeve van promotionele activiteiten voor een zogenoemde Europese grondwet, waarvan wij verklaard tegenstander zijn.

Ten slotte zijn wij het niet eens met de handelwijze om de kredieten zoveel mogelijk tot aan de plafonds op te trekken, in plaats van een zuinige, beheerste en verantwoorde omgang met geld van de belastingbetalers na te streven.

Straatsburg, 28 oktober 2004

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari