Klimaatverandering

16-11-2004 16:44 16-11-2004 16:44

In het Europees Parlement is vandaag gedebatteerd over de rol die de EU zou moeten spelen bij de komende conferentie van de landen die aangesloten zijn bij het Kyoto-protocol. De bijdrage van Hans Blokland is hier bijgevoegd, samen met een verwijzing naar de resolutie die het Parlement hierover aanneemt.

Voorzitter,

Het is bijna zeven jaar geleden dat in Kyoto het befaamde protocol werd opgesteld. Zeer binnenkort zal het eindelijk in werking treden door Ruslands ratificatie. Dat is goed nieuws, niet alleen voor diegenen die gevochten hebben voor dit protocol, maar ook voor diegenen dagelijks de gevolgen van klimaatverandering ervaren.

Voorzitter, Kyoto is een goede eerste stap voor een beter milieu, maar we zijn er nog lang niet. Ik wil daarom Raad en Commissie oproepen om in Buenos Aires te laten zien dat de EU niet alleen een sterke economie wil hebben, maar ook een sterk milieubeleid.

Er valt nog veel te verbeteren aan dit protocol. Bijvoorbeeld het toevoegen van vliegtuigemissies. Ook het draagvlak kan verder verbreed worden. Daarvoor kan de EU zich inzetten: meer landen betrekken bij dit protocol betekent ook een betere controle van de wereldwijde emissies. 55 % van de emissies van Bijlage I landen zijn nu afgedekt, laten we werken aan de resterende 45 %.

Dank u wel.


De tekst van de aangenomen resolutie vindt u hier.
Meer informatie:
Jan Wijmenga

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari