Europese Commissie goedgekeurd

donderdag 18 november 2004 17:20

De door de Portugees José Manuel Barroso voorgestelde nieuwe Europese Commissie heeft gisteren de goedkeuring gekregen van een grote meerderheid van het Europees Parlement. Van de 680 aanwezige europarlementariës stemden er 449 voor en 149 tegen; er waren 82 onthoudingen.

STRAATSBURG - De door de Portugees José Manuel Barroso voorgestelde nieuwe Europese Commissie heeft gisteren de goedkeuring gekregen van een grote meerderheid van het Europees Parlement. Van de 680 aanwezige europarlementariës stemden er 449 voor en 149 tegen; er waren 82 onthoudingen. 

De ploeg van Barroso kreeg steun van de christendemocraten, liberalen en een deel van de socialisten. Een minderheid van groenen, extreem-links en eurosceptici en enkele socialisten stemden tegen: zij vinden de commissie te rechts-liberaal en beschouwen enkele commissarissen als 'brekebeentjes'. In dat verband noemden enkelen de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) vanwege dreigende belangenverstrengeling door haar verleden als zakenvrouw.

De twee europarlementariërs van ChristenUnie/SGP onthielden zich van stemming om zo uitdrukking te geven aan hun gemengde gevoelens. Gezien de capaciteiten van de commissarissen zagen ze geen reden om tegen te stemmen. Maar door vóór te stemmen zouden ze niet hun onvrede kunnen uiten over het feit dat de Italiaanse kandidaat Buttiglione werd afgewezen vanwege zijn opvattingen aangaande homoseksualiteit. ,,Er heerst een geestelijk klimaat waarin geen plaats is voor afwijkende principiële opvattingen'', aldus CU/SGP. ,,Wij hebben daarom grote moeite in te stemmen met een Commissie zonder Buttiglione.''

Barroso deed vóór de stemming de toezegging dat het parlement ook mag stemmen over tussentijds aangetreden of verplaatste eurocommissarissen. Hij zal de komende jaren bovendien serieus reageren op eventuele moties van wantrouwen tegen commissarissen. Het parlement had hem daarom gevraagd in een resolutie. 


Bron: Nederlands Dagblad

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari