Oekraïne

woensdag 01 december 2004 18:43

Het Europees Parlement zal zich vandaag uitspreken vóór nieuwe verkiezingen in Oekraïne. Daarmee wordt de oppositie in Kiev een flinke steun gegeven. In het debat van gisteren in Brussel liet ook Bas Belder zich horen, met name over de kansen van Oekraïne om in de toekomst lid te worden van de Europese Unie.

Bijdrage B. Belder (IND/DEM) – Situatie in Oekraïne

Voorzitter,

Kiev is Europeser dan Ankara! De gebeurtenissen van de afgelopen tien dagen in de Oekraïne leveren daarvoor het onomstotelijke bewijs. Dáár komen burgers moedig op voor de essentiële waarde van hun stembiljet. Dáár krijgen alle Europese Instellingen een les over de ware betekenis van een Europese waardengemeenschap.

Schouder aan schouder met de Verenigde Staten van Amerika dient de Europese Unie op de korte termijn te streven naar een herziening van het schandelijke kiezersbedrog van het Ancien Régime in Oekraïne. Alle complimenten trouwens voor het Nederlandse Voorzitterschap voor de inspanningen in dezen tot dusverre!

Voor de lange termijn moet de Unie ook consequenties trekken uit de huidige dramatische situatie in Kiev. Waarom Oekraïne geen uitzicht bieden op lidmaatschap en wel aan een ronduit on-Europees land als Turkije? Dat lijkt mij een onhoudbare en in elk geval zeer schadelijke positie.

MdV, de schrikscenario’s over een uiteenvallen van of zelfs een burgeroorlog in Oekraïne komen uit de koker van de werkelijke stembusverliezers binnen en buiten Oekraïne. Zou president Poetin echter werkelijk Ruslands relatie met de VS en de EU op het spel zetten voor Janoekovitsj, een binnen- en buitenlands ongeloofwaardige Oekraïense president? Dat lijkt te irrationeel om waar te zijn.

Precies een week geleden maande de Oekraïense auteur Andrij Bondar ons: "Dringender dan ooit hebben we nu de morele en politieke steun nodig van de democratieën in de wereld. Want verspelen we vandaag de democratische Oekraïne, dan kunnen jullie morgen al jullie zelfvoldane en conflictvrije Europa vergeten." Laat het ons gezegd zijn als naaste buren!


Voor eerdere bijdragen over Oekraïne:
Typ "Oekraïne" in het zoekmenu linksboven op uw scherm, en klik op "zoek".

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari