Verkiezingen in Oekraïne

woensdag 27 oktober 2004 10:47

Op 27 oktober debatteerde het EP over de aanstaande verkiezingen in Oekraine. Hierbij de bijdrage van Bas Belder aan dat debat.

Belder (IND/DEM). Voorzitter, er zijn genoeg redenen om pessimistisch te zijn over een eerlijk en fair verloop van de presidentsverkiezingen in de Oekraïne. Naar het zich thans laat aanzien, zal de stembusstrijd bovendien twee rondes bestrijken. Van groot belang is derhalve een nauwlettende Europese waarneming tijdens de zogenaamde tussenperiode van 31 oktober tot 21 november 2004 bij deze Oekraïense verkiezingsslag. Daartoe roep ik de Europese instellingen dan ook uitdrukkelijk op. Voorts dient de Europese Unie niet de vraag voorop te stellen wie als winnaar uit het strijdperk treedt, maar hoe dat gebeurt? Mocht dat op onrechtmatige wijze zijn geschied, dan verwacht ik van Raad en Commissie een duidelijk signaal richting Kiev. Het internationaal isoleren van de Oekraïne kan dan wel bezwaarlijk in het belang van de lidstaten van de Unie zijn, maar van business as usual mag in dat geval absoluut geen sprake zijn.

Tot slot nog een prangende vraag: hoe kijkt de Raad aan tegen de evidente inmenging van de Russische president in deze Oekraïense presidentsverkiezingen? Met deze interventie zijn immers zonder meer de externe belangen van de lidstaten van de Unie gemoeid, om nog maar te zwijgen over de nationale onafhankelijkheid van de Oekraïne en de politieke vrijheid van haar burgers. 


Belder (IND/DEM). Voorzitter, het spijt mij zeer dat ik hier pas op het eind van het debat over de Oekraïne binnenkwam, omdat ik een parallelle vergadering had van de delegatie van het Parlement voor de betrekkingen met Israël. Het kan mij ontgaan zijn, maar ik heb aan de Nederlandse vertegenwoordiger van de Raad een pertinente vraag gesteld over de visie van de Raad op de uitdrukkelijke politieke interventie van het Kremlin in deze Oekraïense presidentsverkiezingen. Mogelijk heeft de Raad daarop geantwoord. Mocht dit niet het geval zijn, dan blijft mijn vraag open staan. Bovendien heb ik haar in de landstaal van de vertegenwoordiger van de Raad gesteld en zou ik graag een antwoord krijgen. 

Nicolaï,
Raad van de EU. Voorzitter, ik kan hier alleen aan toevoegen dat wij dit ook met Rusland zullen bespreken op de volgende top op 11 november.

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari