Treinchaos Utrecht was niet nodig

trein kopdonderdag 20 augustus 2009 13:00

De ChristenUnie vindt het onbegrijpelijk dat reizigers bij verstoringen op het spoor nog steeds zo slecht worden geïnformeerd. Tweede Kamerlid Ernst Cramer: ,,Het is in zo’n situatie lastig om actuele informatie te geven aan alle reizigers, maar zelfs standaard omrijdadviezen ontbreken.” Nog kwalijker vindt de ChristenUnie het dat de grote verstoring rond Utrecht van afgelopen dinsdag helemaal niet nodig was.

Cramer: ,,Het treinverkeer is door ProRail stilgelegd omdat een systeem was uitgevallen dat helemaal niet veiligheidskritisch is. Je legt ook niet alle snelwegen stil als de matrixborden uitvallen.” De ChristenUnie heeft hierover donderdag Kamervragen gesteld aan minister Eurlings.

Het lijkt er volgens Ernst Cramer op dat ProRail weer dezelfde fouten maakt als een aantal jaren geleden toen er in korte tijd een paar grote verstoringen waren. Cramer: ,,Toen is uiteindelijk geconcludeerd dat de telefooncentrale niet noodzakelijk was voor de veiligheid en dat bij uitval het treinverkeer dus niet hoeft te worden stilgelegd.” Wel is het systeem toen vervangen door een nieuw systeem dat zo veel mogelijk dubbel is uitgevoerd. Cramer: ,,ProRail heeft kennelijk vervolgens klakkeloos besloten dat het treinverkeer bij uitval van dit nieuwe systeem moet worden stilgelegd en niet gekeken of er nog zwakke schakels zitten in het systeem zoals de lokale telefooncentrale.”

Reisadvies
Zelf ondervond de woordvoerder Verkeer en Waterstaat van de ChristenUnie ook hinder van de treinstoring en de slechte informatievoorziening.  Cramer: ,,Ik nam dinsdag rond half acht de trein uit Den Haag. Rond zes uur was al aangekondigd dat het treinverkeer geleidelijk werd hervat dus er leek geen probleem te zijn. Toch stond mijn trein bijna een half uur stil voor Utrecht en werd uiteindelijk weer teruggestuurd naar Woerden. Het knooppunt bleek nog geheel stil te liggen.” In Woerden werd de reizigers geen enkel reisadvies gegeven. Cramer: ,,Ik vraag me echt af hoe het mogelijk is dat dit na zoveel uren nog niet geregeld is, terwijl een alternatieve route via Weesp beschikbaar is. Ook is het vreemd dat treinen gingen rijden terwijl de problemen rond Utrecht kennelijk nog niet opgelost waren.”

Labels
Ernst Cramer
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Treinchaos Utrecht was niet nodig'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > augustus

Geen berichten gevonden