Harde deadline voor Iran

vrijdag 04 september 2009 10:06

Nu Iran blijft weigeren om het atoomverrijkingsprogramma te staken, moet de regering erop aandringen dat Europese collega's en de leden van de VN-Veiligheidsraad een keiharde deadline stellen. Kamerlid Joël Voordewind vraagt dit in een motie, die op steun van de Tweede Kamer kan rekenen. ,,Wij moeten met Iran niet in een situatie komen als indertijd met Irak, die het Westen ook jarenlang aan het lijntje heeft gehouden," zegt Voordewind.

Volgens minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) verschillen Kamer, regering, Europa en de Verenigde Staten niet van mening over de aanpak van het weigerachtige Iran. De minister wil zich binnen de EU en de VN inzetten voor verhoging van de druk op dat land. De ChristenUnie vindt dat Iran er toe gebracht zou moeten worden zich te houden aan zijn Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) verplichtingen en het aanbod tot open overleg moet aannemen. De Nederlandse regering moet bevorderen dat de EU en de VS gezamenlijk Iran duidelijk maken dat wanneer Iran niet onvoorwaardelijk en constructief ingaat op het aanbod tot overleg, additionele, scherpe sanctiemaatregelen worden genomen. Hiervoor moet Iran een duidelijke deadline gesteld worden, aldus de ChristenUnie. 

Verhagen wil serieus bekijken of Iran, als het niet op tijd en zonder voorwaarden vooraf ingaat op het aanbod van overleg van de Verenigde Staten, extra sancties kunnen volgen. Hij komt hiermee tegemoet aan de motie van de ChristenUnie.

 

 

 

 

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Harde deadline voor Iran'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > september

Geen berichten gevonden