Maak volbouwen weiland minder lucratief

banner weilandwoensdag 23 september 2009 10:00

Randgemeenten verdienen op hun weilandlocaties, terwijl binnenstedelijke herstructureringsprojecten niet van de grond komen. Daar moet snel een einde aan komen, zegt Esmé Wiegman. Zij pleit vandaag in een debat over grondbeleid, voor een verplichte vorm van ‘regionale verevening’ voor herstructurering van bedrijventerreinen en binnenstedelijk bouwen.

Momenteel vindt er naar aanleiding van de motie Cramer/Jacobi onderzoek plaats naar de mogelijkheden, effecten en wenselijkheid van verplichte verevening ten behoeve van het landschap. De ChristenUnie stelt voor dit te verbreden, zodat financiële verevening van grondopbrengsten ook mogelijk wordt tussen nieuwe bedrijventerreinen en herstructurering van bestaande bedrijventerreinen en tussen woonlocaties binnen en buiten de stad. ,,Het is nu te gemakkelijk om te snoepen van omliggende weilanden, terwijl projecten in de stad blijven liggen,” aldus Wiegman.

De Grondexploitatiewet, die in 2008 is ingevoerd, biedt al mogelijkheden voor verevening zowel verplicht als vrijwillig. Maar juist op het punt van verplichte verevening op regionale schaal is deze wet onduidelijk. In de praktijk vindt daardoor deze, door provincies aan gemeenten opgelegde verevening, niet plaats. Esme Wiegman: ,,We moeten niet wachten tot de rechter duidelijk maakt wat wel en niet kan. Ook de VROM-raad adviseert de wet aan te passen.”

Door de wet aan te passen kunnen gemeenten en ontwikkelaars die nieuwe bedrijventerreinen realiseren, gedwongen worden om bij te dragen aan de herstructurering van verouderde bedrijventerreinen.

Wiegman: ,,Een grote frustratie van veel mensen is dat nieuwe bedrijventerreinen worden gebouwd, terwijl een kilometer verderop een terrein leeg staat. Er zijn momenteel onvoldoende mogelijkheden om dit verschijnsel tegen te gaan”.

 

 

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Maak volbouwen weiland minder lucratief'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > september

Geen berichten gevonden