Mijn oude moeder in een wasstraat?

Esmé Wiegman_kleindonderdag 24 september 2009 16:47

Vandaag gaf ik als woordvoerder VWS, een lezing op een studiedag van economiedocenten over de toekomst van gezondheidszorg. In de uitnodiging viel me een zin op: ‘mijn oude moeder in de wasstraat’. Het deed me denken aan de tv-spot van de SP: de oude moeder die zich uitkleedt achter haar rollator. Ach, als zoveel mensen je komen wassen als gevolg van ‘de marktwerking’ dan kan ik me net zo goed voor iedereen uitkleden… De spot riep bij mij ook wel het beeld op van de zorg ‘die uitgekleed wordt’.

Er is veel gaande in de zorg. Grote zorginstellingen vallen om of dreigen om te vallen. Als gevolg van de marktwerking, of maakt het huidige systeem slechts zichtbaar wat al jarenlang grondig fout zat, maar bedekt kon worden? Het is van groot belang dat er sprake is van goed bestuur. De grote thuiszorgorganisatie Meavita is omgevallen. Ik vind het goed dat de staatssecretaris er niet voor gekozen heeft slecht bestuur te belonen met extra geld. Initiatieven als Buurtzorg bewijzen dat het beter kan voor hetzelfde of zelfs minder geld. Een groot compliment voor al die kleine organisaties die zich de afgelopen jaren vertwijfeld af hebben gevraagd of ze er wel goed aan hebben gedaan om niet mee te gaan in de fusiedrift!

Ik zal u bekennen dat ik een haat-liefde-verhouding met mijn VWS-portefeuille heb. Haat omdat het af en toe onmogelijk lijkt sturing te geven aan al die miljarden in de gezondheidszorg en het geld daar te krijgen waar het nodig is. Vooral ook veel liefde omdat juist in de zorg je als christen kunt laten zien wat liefde en barmhartigheid is. Dat het leven de moeite waard is, ook al is het er nog zo slecht aan toe.

Esmé Wiegman

Labels
Esmé Wiegman
fractieblog
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Mijn oude moeder in een wasstraat?'

pieter
Geplaatst op: 24-09-2009 21:29 Quote
Uiteraard is er veel te zeggen over marktwerking in de zorg. Excessen zoals de klanten van Philedelphia dat bijvoorbeeld meemaakte, stemmen tot nadenken en tot ingrijpen. Wat ik een makkelijke opmerking in je blog vindt, is "scoren" met buurtzorg. Naast het feit dat het geen nieuwe observatie is die je doet, is je observatie inhoudelijk ook niet sterk. Buurtzorg gedijt als kleine organisatie, zoals elke kleine organisatie gedijt. Daar waar ze de zorg moeten borgen en de organisatie moeten consolideren, lopen ze vast. De eerste tekenene daarvan verschijnen al. Het eigen succes zal Buurtzorg zwaar gaan kosten. Waar meer winst te halen is, is in het meer laten samenwerken van thuiszorgorgaisaties, zodat het hebben van twee tilliften in 1 flatje niet meer nodig is. Dat is pas een lekker bijeffect van marktwerking....
Nieuw bericht

Nieuwsarchief > 2009 > september

Geen berichten gevonden