ChristenUnie wil Europese productenlijst dwang- en kinderarbeid

kindwevers_forwebdinsdag 29 september 2009 18:00

De ChristenUnie vraagt het kabinet om naar Amerikaans voorbeeld in Europees verband onderzoek te doen naar producten die met behulp van kinderarbeid of dwangarbeid zijn gemaakt. Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn:,, Als de Amerikanen deze lijst kunnen opstellen moeten wij met hun kennis tot het zelfde resultaat kunnen komen. Het wordt tijd dat het net zich gaat sluiten rond bedrijven die zich in hun productieketen blijven misdragen."

"Eindelijk komen dan schone producten transparant aan het licht, in het belang van  de consument, die recht heeft op deze duidelijkheid.”

De ChristenUnie heeft samen met de SP hierover schriftelijke vragen gesteld aan de staatsecretaris van Economische Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken.


 

Vragen van de leden Ortega-Martijn, Voordewind (ChristenUnie) en Gesthuizen (SP) aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken over het voorstel van de campagne ‘Stop Kinderarbeid’ om naar Amerikaans voorbeeld een lijst te publiceren van buitenlandse producten die met kinderarbeid of gedwongen arbeid worden geproduceerd.

  1. Kent u het voorstel van de campagne ‘Stop Kinderarbeid’ om de Nederlandse regering te laten onderzoeken en publiceren welke producten met behulp van kinderarbeid of door schending van andere fundamentele arbeidsrechten in Nederland worden geïmporteerd?[1]
  2. Wat vindt u van het idee om een dergelijk onderzoek te doen waarbij gebruik wordt gemaakt van de resultaten van het recent gepubliceerde Amerikaanse onderzoek naar producten gemaakt met kinderarbeid en dwangarbeid, waarbij bovendien aanvullend onderzoek wordt gedaan naar de Nederlandse import van dergelijke producten?
  3. Bent u bereid een dergelijk onderzoek ook binnen de Europese Unie voor te stellen, mede ter ondersteuning van het onderzoek naar maatregelen tegen kinderarbeid die momenteel door de Europese Commissie wordt ondernomen?
  4. Bent u bereid ook betrokken maatschappelijke organisaties en sociale partners te consulteren over de ‘terms of reference’ voor een dergelijk onderzoek en publicatie?

 


[1] Trouw, 19 september 2009, “Nederlandse regering moet kinderarbeid onderzoeken”, p. 14

Labels
Buitenlands beleid
Cynthia Ortega
Kinderarbeid
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil Europese productenlijst dwang- en kinderarbeid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > september

Geen berichten gevonden