Niet spiegelen aan Iraanse normen

2008_Anker_610_RubenTimman_1woensdag 04 november 2009 17:02

In Iran verslechtert de situatie voor bekeerlingen. Het wordt nog erger door de invoering van het wetsvoorstel om de doodstraf op afvalligheid ook in het ‘seculiere recht’ door te voeren. Ed Anker: ,,De staatssecretaris zegt op het standpunt niet vooruit te willen lopen op toekomstige ontwikkelingen, met name als het gaat om de invoering van deze wet. Maar dat is slechts een kwestie van tijd."

Over de strekking van de wet is al overeenstemming bereikt. Waarin verschilt de situatie van iemand die in Iran bekeerd is dan nog van die van iemand die in Nederland bekeerd is? Wat betekent dit voor de beoordeling in individuele zaken? Deze vragen stelde Anker vandaag in de begrotingsbehandeling van Justitie.

Anker herinnerde de staatssecretaris aan de discussie die eerder in de Tweede Kamer is gevoerd over het in stilte belijden van het Christelijk geloof. De conclusie was toen heel duidelijk. Verwijzingen in beschikkingen naar de mogelijkheid om in Iran in stilte het christelijk geloof te belijden, werden ongepast geacht en dergelijke passages zouden in de toekomst door de IND achterwege worden gelaten.

,,Dit is natuurlijk volkomen terecht. Want je kan niet van mensen verlangen niet voor de eigen religie uit te komen. Dat is onmogelijk en onjuist," aldus Anker.Onlangs werd bij een zaak in Groningen benadrukt dat van Iraanse bekeerlingen verwacht mag worden dat wanneer zij hun geloof uitdragen daarbij voorzichtig moeten zijn. Zelfs op zo'n manier dat ze van de Iraanse overheid geen problemen zullen kunnen ondervinden en dat als ze zich daar niet aan houden, dat voor hun eigen risico komt. De ChristenUnie vindt dat onbegrijpelijk! Anker: ,,We gaan ons toch niet aan de Iraanse normen spiegelen. Dat is de wereld op z’n kop! Hier zijn fundamentele rechten in het geding. Aan de staatssecretaris heb ik gevraagd of ook zij het verwijzen naar de mogelijkheid om in Iran in stilte het christelijk geloof te belijden ongepast acht!

 

Labels
Ed Anker
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Niet spiegelen aan Iraanse normen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > november

Geen berichten gevonden