Almere, eindpunt van een tocht langs Ortega-gemeenten

Cynthia_Ortega_kleinwoensdag 04 november 2009 17:54

Na een zeer intensieve week met twee begrotingsbehandelingen en een winkeltijdendebat, nu een paar dagen om bij te komen en weer orde op zaken te brengen. Dat is de dynamiek van het Kamerwerk. Het ene moment heb je niet eens tijd om een hapje te eten of te slapen; het volgende moment is er ruimte om achterstanden in te lopen, interviews te geven, petities in ontvangst nemen en je voor te bereiden op toekomstige debatten. Zoals het hoofdlijnendebat over de AOW dat morgen gevoerd wordt; een fractievoorzitsterdebat, waarin Arie Slob het woord zal voeren maar waarvoor we natuurlijk samen onze inbreng voorbereiden.

Vrijdag heb ik een werkbezoek gebracht aan gemeente Almere. Het was een intensief en boeiend programma. Voor een overzicht van het programma verwijs ik u naar http://almere.christenunie.nl/ Dit was het laatste werkbezoek in een reeks langs de vijf zogenaamde Ortega-gemeenten. Voor mij is Almere geen onbekende stad. In een vroegere baan, als opleidingscoördinator, heb in een jaar lang gependeld tussen Rotterdam en Almere. Nu ongeveer tien jaar later zie ik hoe de gemeente is gegroeid en voor welke nieuwe uitdagingen het gemeentebestuur van Almere zich geplaatst ziet. Wandelend door de wijken kwamen nostalgische gevoelens boven. Ik heb namelijk met veel plezier gewerkt in Almere. De stad trok me destijds niet aan om mij er te vestigen. Maar het is nu echt een mooie groene woongemeente geworden.

Echter, hoe gek het ook mag klinken: een jonge stad als Almere wordt ook geconfronteerd met achterstandswijken. En wat mij dan opvalt is, dat het grotestedenbeleid alléén gericht is op het oplossen van problemen, terwijl preventie toch heel effectief kan zijn om hoge kosten in de toekomst tegen kan gaan. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom juich ik het toe dat minister Van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie op basis van een coalitiemotie geld heeft vrijgemaakt voor preventiebeleid. In het begrotingsdebat over wonen en wijken heb ik vorige week nog gepleit voor méér aandacht voor preventie, onderhoud en beheer. Want een prachtwijk moet prachtig blijven.

Na het werkbezoek in Almere had ik ‘s avonds een bijeenkomst met christenen die hun wortels hebben in Afrika. De voorganger van deze geloofsgemeenschap had ik ontmoet tijdens een ander werkbezoek. Hij vertelde mij toen dat de leden niet bekend waren met de ChristenUnie, en zich afvroegen wat de ChristenUnie voor hen zou kunnen betekenen. Ik heb toen met hem afgesproken dat ik graag de gemeenschap wilde komen informeren over christelijk sociale politiek en de positie van de ChristenUnie. De voorganger wilde op deze bijeenkomst ook graag in contact komen met de lokale politici van de ChristenUnie. Het was mooi om te horen dat er ingezet wordt op integratie en dat deze christenen graag willen integreren. Alleen krijgen zij te maken met een aantal problemen die niet altijd opgelost kunnen worden. Eerlijk hierover communiceren, helder aangeven wat de (on)mogelijkheden zijn, wordt erg gewaardeerd. Ik heb in ieder geval weer input gekregen voor de integratienota. Het was alles bij elkaar een bijzondere dag en avond. Als ChristenUnie zijn wij uitgenodigd om volgend jaar op een conferentie een grotere groep te informeren over christelijk-sociale politiek.

 Cynthia Ortega-Martijn

Labels
Cynthia Ortega
fractieblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Nieuwsarchief > 2009 > november

Geen berichten gevonden