Eerste kamer vraagt om onderzoek naar leren, werken en ondernemerschap

remmelt-de-boerdinsdag 10 november 2009 13:42

Vandaag stemde de Eerste Kamer in met een motie van ChristenUnie senator Remmelt de Boer. In deze motie wordt gevraagd om een onderzoek naar de combinatie leren, werken en strategisch ondernemerschap. Remmelt de Boer diende deze motie vorige week bij de Algemene Financiële Beschouwingen in om meer aandacht te vragen voor het belang van het Midden- en Kleinbedrijf. Drie vragen aan Remmelt de Boer.

1.      Waarom heeft u deze motie ingediend?

,,Ik heb de motie ingediend om aandacht te vragen voor het belang van het Midden- en Kleinbedrijf. In de discussies over de financiële en economische crisis hoor je eigenlijk alleen maar verhalen over grote bedrijven als ING en ABN AMRO. Het MKB levert echter een enorme bijdrage aan onze economie. Daarom moet juist daar de focus liggen: bij kleine en middelgrote bedrijven. Zij hebben op korte termijn te maken met de economische crisis en op lange termijn met wat je noemt een war on talent. Daarnaast zie je dat jonge mensen veel minder geneigd zijn om ondernemer te worden dan vroeger. Dat heeft te maken met kansen, met regelgeving en met financiële belemmeringen. Ik heb de motie ingediend om aandacht te vragen voor deze uitdagingen.” 

2.      Wat wilt u bereiken met de motie?

,,In de motie vragen we het kabinet om onderzoek te laten doen naar de combinatie leren, werken en strategisch ondernemerschap. Ik verwacht dat dit onderzoek aanknopingspunten geeft om de uitdagingen die ik zojuist schetste aan te pakken. Op die manier houden we ondernemen leuk en het MKB vitaal. Je moet je namelijk ook bedenken dat het voor veel multinationale ondernemingen ontzettend belangrijk is dat er een sterk MKB is in een land. Kortom: dit onderzoek kan bijdragen aan de ontwikkeling van de economie.”

 3.      Waarom de combinatie leren, werken en ondernemen?

,,Er is veel beleid over de drie afzonderlijke onderwerpen. Ik denk dat juist uit de combinatie tussen de drie winst te halen valt. De vraag is hoe je onderwijs, werk en ondernemerschap op elkaar aan kunt laten sluiten. Bijvoorbeeld door te stimuleren dat jongeren die hun opleiding nog volgen of daar net klaar mee zijn starten als ondernemer. Je ziet veel jonge mensen die met heel innovatieve ideeën komen, maar niet de kennis van ondernemerschap hebben om de ideeën uit te werken of niet de kans krijgen wegens financiële of administratieve belemmeringen. Je kunt wel een idee hebben, maar als je geen geld kunt lenen om het uit te voeren komt er niets van. Je kunt wel een ondernemer zijn, maar als je niets weet van wetten en regels zul je geen onderneming kunnen leiden.” 

De motie van Remmelt de Boer is op dinsdag 10 november 2009 in de Eerste Kamer in stemming gebracht en met algemene stem aangenomen. Download hieronder de motie.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Motie de Boer8,6 kBapplication/pdfdownload
Labels
Eerste Kamer

« Terug

Reacties op 'Eerste kamer vraagt om onderzoek naar leren, werken en ondernemerschap'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > november

Geen berichten gevonden