Beter advies over onbedoelde en ongewenste zwangerschappen nodig

zwanger_610woensdag 11 november 2009 12:10

Ieder jaar worden er bijna dertig duizend zwangerschappen vroegtijdig afgebroken. Het kabinet heeft doelstellingen geformuleerd om alternatieven te bieden voor abortus, en de ChristenUnie denkt actief mee over de invulling hiervan. ,,Opvang wordt nu heel letterlijk gezien als 'dak boven het hoofd', maar er is zoveel meer mogelijk," aldus Esmé Wiegman.

Een zwangerschap die als ongewild en ongewenst wordt ervaren is helaas nog vaak werkelijkheid voor een groot aantal vrouwen. Het kabinet heeft al geregeld dat opvang van tienermoeders sterk wordt verbeterd en er lopen onderzoeken om meer inzicht te krijgen in de aard van de noodsituatie en de psycho-sociale gevolgen van abortus. In het coalitieakkoord wordt ook gesproken over alternatieven voor abortus. Bedoeld wordt dat er meer ruimte moet komen voor andere keuzes bij een ongewenste zwangerschap. Deze passage benadrukt de bepalingen uit de Wet Afbreking Zwangerschap (WAZ) die er onder meer toe strekken de vrouw die het voornemen heeft tot afbreking van zwangerschap wordt bijgestaan, in het bijzonder door het verstrekken van verantwoorde voorlichting over andere oplossingen van haar noodsituatie dan het afbreken van de zwangerschap.

Wiegman biedt Klink en Bussemaker bij de begrotingsbehandeling van VWS een notitie aan over de invulling van deze alternatieven. In deze notitie reikt de ChristenUnie suggesties aan om voorlichting en het aanbod van alternatieven verder te verbeteren. De suggesties vormen bij elkaar een concreet advies voor 2010, uitgaande van het bestaande budget en in samenwerking met alle betrokkenen op het terrein van hulpverlening bij ongewenste zwangerschap.

De notitie kunt u hieronder als PDF-document downloaden.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20091110 notitie Ongewenste zwangerschap23,5 kBapplication/pdfdownload
Labels
Abortus
Esmé Wiegman
Opvang
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Beter advies over onbedoelde en ongewenste zwangerschappen nodig'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > november

Geen berichten gevonden