Onredelijke, onrechtmatige en discriminerende zondagdwang

Alexandrium Rotterdamvrijdag 18 december 2009 18:00

Rotterdam bewijst dat middenstanders niet werkelijk vrij zijn om al dan niet mee te doen aan koopzondagen. Huurders in het winkelcentrum Alexandrium hangt zelfs een boete boven het hoofd als ze op de christelijke rustdag gesloten blijven. Onredelijk, onrechtmatig en discriminerend, stelt Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn in schriftelijke vragen aan minister Van der Hoeven (Economische Zaken).

Het Reformatorisch Dagblad schrijft vandaag dat winkeliers in winkelcentrum Alexandrium door de verhuurder een boete van 500 euro per zondag krijgen opgelegd wanneer ze niet meedoen met de koopzondagen. Eerder deze maand werd het winkelcentrum door de gemeenteraad als 'toeristisch gebied' aangemerkt, zodat de winkels er iedere zondag open zouden mogen. Wethouder Schrijer stelde toen nog dat geen enkele ondernemer tegen zijn zin hoeft te werken op zondag; winkeliers kunnen immers zelf beslissen of ze meedoen met de koopzondag. Die bewering blijkt echter in tegenspraak met de onlangs aangepaste huurcontracten van vastgoedverhuurder Corio: de eigenaar dreigt met 500 euro boete voor iedere keer dat een winkelier zich niet houdt aan de gezamenlijk vastgestelde openingstijden in het winkelcentrum. Op zondag eist de verhuurder dat de winkels van 12.00 tot 17.00 uur open zijn. 

De ChristenUnie heeft scherpe kritiek op de gang van zaken in Alexandrium. Om te beginnen plaatst Kamerlid Ortega vraagtekens bij het besluit van de gemeente om het winkelcentrum als 'toeristisch gebied' aan te merken. Dit lijkt in strijd met het nieuwe kabinetsbeleid dat erop gericht is om misbruik van de 'toerismebepaling' tegen te gaan. Verder is de wijziging van de huurcontracten volgens de ChristenUnie strijdig met het huurrecht: eenzijdig legt Corio z'n huurders een onredelijke verplichting op. Nog zwaarder weegt voor de ChristenUnie de overtuiging dat de wurgcontracten indirect discrimineren op basis van godsdienst. De nieuwe verplichting komt immers het hardst aan bij die huurders die op godsdienstige gronden hun winkel op zondag niet willen openen.

Ortega vraagt van de minister dat ze onderzoekt over soortgelijke situaties ook elders voorkomen. Verder moet de minister optreden tegen verhuurders die op deze manier de openstelling van winkels op zondag willen afdwingen. Ortega: ,,Liberale pleitbezorgers van koopzondagen beweren altijd bij hoog en bij laag dat een ondernemer vrij is om wel of niet mee te doen. Wij hebben daartegen steeds aangevoerd dat die vrijheid een schijnvrijheid is; als alle buren en concurrenten op zondag open zijn, is de bedrijfseconomische druk groot om daarin mee te gaan. Nu blijkt dat ze er in Rotterdam nog een schep bovenop doen: ondernemers worden met dreiging van boetes gedwongen om op zondag open te gaan. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe 'liberaal' de VVD deze huurcontracten vindt.''

 


Vragen van het lid Ortega-Martijn (ChristenUnie) aan de minister van Economische Zaken

1
Heeft u kennis genomen van bericht Boete voor zondagsluiters in Alexandrium?

2
Wat is uw oordeel over het besluit van de gemeenteraad om het winkelcentrum Alexandrium als toeristisch gebied aan te merken?

3
Bent u met ons van mening dat het eenzijdig opleggen van een verplichting door de verhuurder aan de huurders van winkelpanden op gespannen voet staat met het wezen van het huurrecht dat er immers van uitgaat dat overeenkomsten niet eenzijdig kunnen worden gewijzigd?

4
Bent u overigens met ons van mening dat een dwingende bepaling in een huurovereenkomst om op zondag open te zijn in rede niet gesteld kan worden?

5
Bent u van mening dat een dergelijke verplichting om de winkels op zondag te openen als indirect onderscheid op basis van godsdienst in de zin van de Algemene Wet Gelijke Behandeling kan worden beschouwd nu deze verplichting juist die huurders treft die op godsdienstige gronden hun winkel op zondag niet wensen te openen?

6
Acht u het opnemen van zulke regels in huurovereenkomsten strijdig met de winkeltijdenwet?

7
Speelt een dergelijke problematiek ook in anderen gemeenten?

8
Bent u bereid verhuurders van winkelpanden en winkelcentra er op te wijzen dat dergelijke verplichtingen in zijn algemeenheid niet aan huurders kunnen worden opgelegd?

 

Labels
Cynthia Ortega
Rotterdam
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Onredelijke, onrechtmatige en discriminerende zondagdwang'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > december

Geen berichten gevonden