Overheid gaat op z’n woorden passen

vrijdag 13 augustus 2004 15:16

Kamervragen André Rouvoet over vloek in overheidscampagne Vrij veilig beantwoord

Vloeken is een verkeerd signaal in een overheidscampagne. De overheid heeft als taak om het goede voorbeeld te geven en is wat dat betreft normstellend. Dat zegt minister Hans Hoogervorst (VVD) – mede namens de minister-president – in antwoord op kamervragen van André Rouvoet over het onnodig gebruik van de naam Jezus in een radiospotje van Postbus 51. 

Het kabinet zal in de toekomst meer rekening houden met de gevoelens in de samenleving en bevorderen dat er niet meer gevloekt wordt in overheidscampagnes. Met het oog daarop worden de kamervragen van Rouvoet en de antwoorden daarop verspreid onder de directeuren Voorlichting van de ministeries. De inhoud van de spotjes valt namelijk onder de individuele ministeriële verantwoordelijkheid. De minister-president is verantwoordelijk voor (de infrastructuur van) de overheidscommunicatie in zijn totaliteit.
 
In de radiospot  Vrij veilig  van Postbus 51 komt de uitroep  Tjezus man  voor. Bij de informatielijn van Postbus 51 zijn hier tientallen klachten over binnengekomen. In antwoord op de vragen van Rouvoet zegt Hoogervorst dat de uitroep niet als vloek is bedoeld, maar als een uitroep van verbazing en schrik. Niettemin zegt hij toe dat de overheid in de toekomst meer rekening zal houden met de gevoelens in de samenleving. Hij zal het spotje niet uit de lucht halen, omdat het actief aanbieden van de campagne al is gestopt. Hoogervorst sluit niet uit dat het spotje toch nog op de radio te horen zal zijn. 

Zie ook:
Vragen over taalgebruik in de postbus 51 campagne

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari