Rouvoet kritisch op Balkenende

woensdag 12 maart 2003 11:55

Bron: Nederlands Dagblad

DEN HAAG/WOERDEN - ,,Dit is een halfzachte behartiging van de belangen van het Koninklijk Huis.'' André Rouvoet, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, is slecht te spreken over de wijze van opereren van minister-president Balkenende in de kwestie-Margarita.

Bron: Nederlands Dagblad

van onze redactie politiek

DEN HAAG/WOERDEN - ,,Dit is een halfzachte behartiging van de belangen van het Koninklijk Huis.'' André Rouvoet, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, is slecht te spreken over de wijze van opereren van minister-president Balkenende in de kwestie-Margarita.

,,De regievoering van het echtpaar dwingt qua techniek en effect meer respect af dan de manier waarop Balkenende ermee is omgegaan.''

Rouvoet had graag gezien dat de premier in deze netelige kwestie met ,,gezag en daadkracht'' was opgetreden om de zaak te beheersen. Aanvankelijk had het Kamerlid daarop goede hoop. Maar na de excuusbrief, een dag na de persconferentie van Balkenende in reactie op het tv-optreden van prinses Margarita, is Rouvoets positieve instelling goeddeels verdwenen.

,,Het was pijnlijk dat die rechtzetting nodig was nadat een dag eerder op badinerende en laconieke wijze het echtpaar tegemoet was getreden'', oordeelt Rouvoet. ,,Het optreden van de premier vorige week was niet aan de maat''.

In het debat van vandaag zal hij de premier niet sparen. Er zijn nogal wat vragen van politieke en staatkundige aard niet beantwoord, ook niet na de uitvoerige brief die in de nacht van maandag op dinsdag naar de Kamer ging. Ook het feit dat de brief zo lang op zich liet wachten heeft Rouvoet gestoord. ,,Dat het even duurt is op zich geen probleem, maar dan moet je niet tussentijds via de media dingen gaan roepen''. De informatievoorziening aan de Tweede Kamer acht Rouvoet onvoldoende. De uitvoerige brief laat bovendien vragen open.

Mager

De premier stelt dat het ,,wenselijk ware geweest'' dat de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken tijdig op de hoogte waren gesteld van het BVD-onderzoek naar De Roy van Zuydewijn. ,,Ik vind dat erg mager'', zegt Rouvoet. Hij wil in het debat opheldering over de ministeriële verantwoordelijkheid over het handelen van het Kabinet van de Koningin. Het Kamerlid vraagt zich af of het wel klopt dat het Kabinet van de Koningin als 'belangendrager' zelfstandig opdracht kan geven tot BVD-onderzoek. ,,Wat is precies de staatsrechtelijke positie van het Kabinet van de Koningin en de ministeriële verantwoordelijkheid voor het handelen van dit orgaan tussen kabinet en hofhouding? Het kan niet zo zijn dat de directeur van het Kabinet van de Koningin boven de wet verheven is''

De hoop van Rouvoet is dat in het debat de Tweede Kamer zich zal inhouden. Helemaal gerust is hij er niet op gezien de opmerking van zijn SP-collega Van Bommel die aangaf dat er eerst een schandaaltje rond de monarchie moet komen om van dat instituut af te komen. ,,Ik hoop dat er zo min mogelijk gesproken wordt over de bevoegdheden van de Koningin en het Koninklijk Huis maar juist wel over politieke en staatsrechtelijke problemen die er wel degelijk liggen.'' Zo'n probleem is volgens Rouvoet ook het ontbreken van een overdrachtsdossier van Kok aan Balkenende. ,,Te gemakkelijk wordt gezegd door Kok: er is geen onderzoek gedaan. Hij bedoelt te zeggen: voorzover ik weet is er geen onderzoek gedaan. Het niet weten door Kok en andere ministers neemt hun politieke verantwoordelijkheid niet weg.''

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari