Extra bezuinigingsmogelijkheid in de zorg voor kabinet

donderdag 28 augustus 2003 13:27

De ChristenUnie wil laten onderzoeken of met de invoering van een wegblijftarief de wachtlijsten aangepakt kunnen worden en wil ook weten hoe groot de besparing zou zijn. Hiermee reikt de ChristenUnie het kabinet een extra bezuinigingsmogelijkheid in de zorg aan.

Om ondanks de lange wachtlijsten toch zo snel mogelijk geholpen te worden, schrijven patiënten zich bij meer dan één ziekenhuis in voor een behandeling. Maar als ze in de ene instelling aan de beurt zijn, laten ze na om zich in de andere af te melden. In de afgelopen zomer waren er zelfs patiënten die vanwege het mooie weer hun afspraak lieten lopen. In sommige ziekenhuizen loopt het percentage wegblijvers op tot 20%. "Ik vind het ronduit zorgwekkend dat mensen zo weinig rekening houden met elkaar. Medepatiënten, die met smart op een behandeling wachten, zijn de dupe van dit nonchalante en onverantwoordelijke gedrag. En artsen moeten letterlijk werkeloos toezien hoe de wachtlijsten blijven bestaan", aldus André Rouvoet. De invoering van een wegblijftarief kan een effectief instrument zijn om te bevorderen dat mensen zich afmelden. "Mijn tandarts brengt ook een consult in rekening als ik niet kom opdagen".

Vragen van het lid Rouvoet (ChristenUnie) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het mogelijk in rekening brengen van een wegblijftarief door Zorgverzekeraars Nederland. (Ingezonden 2 september 2003)

Met antwoord.

De ChristenUnie wil laten onderzoeken of met de invoering van een wegblijftarief de wachtlijsten aangepakt kunnen worden en wil ook weten hoe groot de besparing zou zijn. Hiermee reikt de ChristenUnie het kabinet een extra bezuinigingsmogelijkheid in de zorg aan.

Om ondanks de lange wachtlijsten toch zo snel mogelijk geholpen te worden, schrijven patiënten zich bij meer dan één ziekenhuis in voor een behandeling. Maar als ze in de ene instelling aan de beurt zijn, laten ze na om zich in de andere af te melden. In de afgelopen zomer waren er zelfs patiënten die vanwege het mooie weer hun afspraak lieten lopen. In sommige ziekenhuizen loopt het percentage wegblijvers op tot 20%.

"Ik vind het ronduit zorgwekkend dat mensen zo weinig rekening houden met elkaar. Medepatiënten, die met smart op een behandeling wachten, zijn de dupe van dit nonchalante en onverantwoordelijke gedrag. En artsen moeten letterlijk werkeloos toezien hoe de wachtlijsten blijven bestaan", aldus André Rouvoet. De invoering van een wegblijftarief kan een effectief instrument zijn om te bevorderen dat mensen zich afmelden. "Mijn tandarts brengt ook een consult in rekening als ik niet kom opdagen". 

Zie ook:

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari