Zalm moet ook leiderschap tonen!

vrijdag 11 april 2003 09:45

Formatie mislukt door gebrek leiderschap en vertrouwen bij Balkenende en Bos

“Het is nu in het belang van het land dat alle politieke voormannen leiderschap tonen, maar vooral Balkenende en Zalm”, aldus André Rouvoet. Hij geeft geen oordeel over de vraag wie nu schuldig is aan het mislukken van de kabinetsformatie, maar spreekt zijn teleurstelling uit over het gebrek aan leiderschap en vertrouwen van Balkenende en Bos. “De kiezer heeft een zware verantwoordelijkheid op de schouders van CDA en PvdA gelegd, maar zij hebben dat niet aangekund”. Rouvoet richt zich nu ook in het bijzonder tot de voorman van de VVD: “Zalm heeft eerder aangegeven dat hij het CDA zal uitkleden als er een beroep op de VVD gedaan wordt. Zo’n opstelling is misplaatst. Het is nu niet in het belang van het landsbestuur om weer hetzelfde spelletje te spelen. Zalm moet verantwoordelijk leiderschap tonen”.

De fractievoorzitter van de ChristenUnie laakt de opstelling van D66 en de VVD: “Het past niet om je onderhandelingspositie te versterken door te roepen dat je niet beschikbaar bent. Er is nu geen tijd meer voor strategische spelletjes. Het komt er nu op dat politieke partijen hun verantwoordelijkheid nemen”.

De kabinetsformatie kende tot op dit moment opmerkelijk veel cruciale momenten. “De gezonde politiek spanning over het slagen van de formatiepogingen maakte bij mij gaandeweg plaats voor een groeiende ergernis over de gang van zaken”, aldus Rouvoet. CDA en PvdA brachten hun uiteenlopende standpunt over Irak op formule: resolutie 1441 werd als feitelijke basis voor de oorlog aanvaard. Daarmee verschrompelde de politieke steun van Nederland tot de constatering dat de oorlog een feit was. En ook bij het in eerste instantie bereikte financieel-economisch akkoord leken Balkenende en Bos het vooral eens te zijn over formules. “Maar op formules kun je geen stabiel en daadkrachtig kabinet bouwen. Daarvoor is meer nodig dan de kunst om verschillen van mening op formule te brengen, namelijk het vermogen om verschillen van mening te overbruggen, ook als dat van au gaat”, aldus Rouvoet.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari