Softdrugs legaliseren is onmogelijk

woensdag 23 april 2003 10:43

Bron: Nederlands Dagblad

DEN HAAG - Het legaliseren van softdrugs is vanwege internationale verdragen onmogelijk. Dat zeggen de fracties van ChristenUnie en SGP in de Tweede Kamer, in reactie op de oproep van de Maastrichtse rechtbankpresident P.P. Lampe om de handel in softdrugs onder voorwaarden legaal te maken.

Bron: Nederlands Dagblad

DEN HAAG - Het legaliseren van softdrugs is vanwege internationale verdragen onmogelijk. Dat zeggen de fracties van ChristenUnie en SGP in de Tweede Kamer, in reactie op de oproep van de Maastrichtse rechtbankpresident P.P. Lampe om de handel in softdrugs onder voorwaarden legaal te maken.

ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob zegt dat het vrijgeven van softdrugs een verkeerd signaal naar de maatschappij zou zijn. "De werkzame stoffen in softdrugs worden steeds hoger gedoseerd, waardoor meer schade aan de gezondheid van met name jonge mensen wordt toegebracht. En dan zou de overheid het gebruik laagdrempeliger moeten maken? Nee'', zegt Slob. D66-leider Dittrich merkte op dat bij legalisatie beter toezicht kan worden gehouden op de samenstelling van de softdrugs. Ook dat is voor het ChristenUnie-Kamerlid geen reden om het voorstel van de rechtbankpresident te steunen. "Door toe te geven dat toezicht nodig is, geeft D66 aan dat softdrugs gevaarlijk zijn. Er is jarenlang bagatelliserend over gesproken; alsof het weinig kwaad kan. Kennelijk zijn deze drugs toch niet zo soft als D66 roept. Daarom mogen softdrugs nooit getolereerd worden'', vindt Slob.

De Maastrichtse rechtbankpresident deed zijn uitlatingen zaterdag in De Volkskrant. Alleen via legalisatie zou justitie de handen vrij krijgen om ook andere ernstige misdrijven aan te pakken, stelde hij. Volgens Lampe kan het strafrecht met het legaliseren van drugs "een sprong voorwaarts'' maken. De rechter is de eerste zittende rechtbankpresident die een dergelijk standpunt openlijk huldigt. "De drugsbestrijding brengt ons hele strafproces in het gedrang. Voor een heleboel andere zaken, die we ook nodig moeten vervolgen, hebben we geen tijd meer'', bepleitte Lampe.

In de Tweede Kamer bestaat bij veel partijen begrip voor de opmerkingen van Lampe; verschillende partijen verklaren zich ronduit voorstander van legalisatie, maar het CDA is tegen. De Volkskrant repte gisteren van een Kamermeerderheid die voor legalisatie zou zijn.

SGP-Kamerlid Kees van der Staaij denkt echter dat het zo'n vaart niet loopt. "Internationale verdragen verbieden de legalisatie van softdrugs. Er is geen internationale steun voor deze benadering'', stelt de SGP'er vast. Van der Staaij vindt overigens dat momenteel in Nederland al sprake is van "hypocriet gedogen''. "Dat zou je dan moeten oplossen door legalisatie. Je kunt ook overwegen of het niet verstandiger is om de achterdeur dicht te doen, in plaats van de voordeur open te zetten'', suggereert het SGP-Kamerlid.

ChristenUnie-collega Slob denkt ook dat de verlichting van de druk voor justitie en de rechterlijke macht, die na legalisatie volgens Lampe zou ontstaan, niet al te rooskleurig moet worden ingeschat. "Het is een illusie dat mensen die veel geld verdienen met softdrugs, ineens een kantoorbaan gaan zoeken. Zij zullen andere vormen van criminaliteit opzoeken, die vervolgens ook weer de aandacht vragen'', verwacht Slob.

Daarnaast vindt zowel ChristenUnie als SGP het onverstandig dat een rechtbankpresident dergelijke uitspraken doet. De woordvoerders verwijzen naar de discussie over de uitspraken van minister Remkes, die de straf voor Volkert van der G. 'aan de lage kant' noemde. "Politiek en rechters moeten elkaars macht respecteren. De uitspraken van deze rechtbankpresident zijn ook niet verstandig, omdat hij immers volgens het huidige recht moet oordelen'', vindt Slob.

SGP'er Van der Staaij noemt de uitlatingen "bedenkelijk''. "We hebben een scheiding der machten. Het is zorgelijk wanneer rechters zo nadrukkelijk dit soort uitspraken doen.''

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari