Motie Slob: Gebrek daadkracht inzake bouwfraude

donderdag 22 mei 2003 23:25

Bron: www.cobouw.nl

Minister Kamp (VROM) weigert te onderhandelen met het AVBB over de nieuwe aanbestedingsregels die eind dit jaar worden aangepast. "Die verantwoordelijkheid moeten we nu zelf nemen." In dat kader was het wel opvallend dat de regering geen moeite had met de motie Slob waarin de regering gebrek aan daadkracht wordt verweten ten aanzien van oude signalen over bouwfraude.

Minister Kamp (VROM) weigert te onderhandelen met het AVBB over de nieuwe aanbestedingsregels die eind dit jaar worden aangepast. "Die verantwoordelijkheid moeten we nu zelf nemen." In dat kader was het wel opvallend dat de regering geen moeite had met de motie Slob waarin de regering gebrek aan daadkracht wordt verweten ten aanzien van oude signalen over bouwfraude.

Bron: www.cobouw.nl

Minister Donner van Justitie weigert toe te zeggen dat nieuwe gevallen van bouwfraude worden vervolgd. Door gebrek aan capaciteit beperkt het OM zich vooralsnog tot vervolging van vier bouwondernemingen en ambtenaren die worden verdacht van omkoping.

Dat bleek gisteren tijdens de tweede termijn van het debat over de bouwfraude. Donner komt nog voor de zomer met een nota waarin de prioriteiten van justitie worden bepaald. Veiligheid, milieuovertredingen en bolletjesslikkers eisen volgens de minister ook aandacht. In overleg met de procureur-generaal is besloten dat de bouwfraude zich deze zomer in eerste instantie zal beperken tot vier ergste gevallen. Minder zware gevallen laat het OM wegens tijdgebrek en prioriteit zitten. Donner wilde zich in dit kader ook niet vastleggen op de belofte dat eventueel nieuwe gevallen in ieder geval zullen worden bestraft.

De bewindsman waarschuwde de bouwers desondanks niet rustig te gaan slapen. De Nederlandse Mededingsautoriteit NMa volgt een eigen traject met rapporten en boetes. Bovendien komt de verzamelde informatie van justitie terecht bij bureau Bibob. Daar kunnen in de nabije toekomst aanbestedende diensten terecht om informatie over bouwers op te vragen. Zij worden echter wel geacht eerst zelf aannemers te screenen op betrouwbaarheid. In geval van twijfel zal het landelijke bureau advies geven over lopende onderzoeken en verdenkingen.

Krachten bundelen
Initiatieven van kleinere aanbestedende diensten om de krachten te bundelen, kunnen rekenen op ondersteuning vanuit het ministerie. Donner denkt daarbij aan bureau Van der Wielen in Amsterdam of het integriteitsbureau van de provincie Gelderland. Daarnaast komt er een landelijk kenniscentrum voor aanbestedingen waarbij alle diensten terecht kunnen voor informatie.

Donner benadrukte voorts dat de beperkte vervolging geen gevolgen heeft voor de pogingen van opdrachtgevers om geld terug te vorderen. De landsadvocaat verwacht binnenkort de kansen aan de regering te presenteren. Het kabinet laat de sector in het ongewisse over de toekomst. De regering staat een harde lijn voor waarin geen ruimte is voor inspraak van de bouwers.

Verantwoordelijkheid
Minister Kamp (VROM) weigert te onderhandelen met het AVBB over de nieuwe aanbestedingsregels die eind dit jaar worden aangepast. "Die verantwoordelijkheid moeten we nu zelf nemen." In dat kader was het wel opvallend dat de regering geen moeite had met motie Slob waarin de regering gebrek aan daadkracht wordt verweten ten aanzien van oude signalen over bouwfraude.

Bovendien wil het Rijk zich niet vastleggen op de nieuwe gedragscode zoals die is voorgesteld door het AVBB. Kamp vindt wel dat het AVBB en voorzitter Brinkman een geloofwaardigheidsprobleem hebben. Vooral omdat een branchebrede koepel blijkbaar niet op de hoogte is van grootschalig gepleegde fraude. De minister zegde de Kamer toe binnenkort te gaan praten met vertegenwoordigers van de sector en hier en daar positieve signalen te ontvangen voor de toekomst.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari