ChristenUnie sluit steun aan referendum over Europese Grondwet niet uit

dinsdag 10 juni 2003 21:53

De fracties van de ChristenUnie in de Eerste en Tweede Kamer sluiten steun aan het initiatiefwetsvoorstel om een raadgevend referendum te houden over de Europese Grondwet niet uit. Het is de eerste keer dat de Europese Unie een Grondwet krijgt, en het lijkt erop dat daarin een vergaande overdracht van nationale bevoegdheden wordt vastgelegd. André Rouvoet voerde in het debat over de Europese Conventie aan, dat "Europa" in de vorige verkiezingen nauwelijks een issue was. "Er is dus wel iets voor te zeggen om de burgers de kans te geven, hun stem over dit onderwerp te laten horen." In veel andere Europese landen wordt eveneens een raadplegend referendum gehouden.

De ChristenUnie heeft altijd principiële bezwaren gehad tegen een bindend referendum, omdat dit niet past in een vertegenwoordigend democratische bestel. Tegen een raadplegend referendum bestaan praktische bezwaren, omdat het burgers de indruk geeft mee te beslissen, terwijl de uiteindelijke beslissing in het parlement valt. "Het moet duidelijk zijn dat we ons niet verplicht kunnen voelen aan de uitslag van zo'n referendum", aldus Rouvoet.

De fractie van de ChristenUnie is er nog niet uit of ze het wetsvoorstel voor een referendum later dit jaar wel of niet zal steunen. "Laat ik het zo zeggen, de fractie van de ChristenUnie sluit zich niet op voorhand geheel af voor de argumentatie van de initiatiefnemers van het wetsvoorstel dat bij de Kamer is ingediend", zei Rouvoet in het debat. De stemmen van de ChristenUnie kunnen het wetsvoorstel aan een meerderheid helpen.

De afgelopen maanden is in de Europese Conventie, onder voorzitterschap van de Franse oud-president Giscard d'Estaing een ontwerp voor een Europese Grondwet opgesteld. De Conventie bestaat uit vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten en leden van het Europese en nationale parlementen. De besluitvorming vindt uiteindelijk plaats in de Europese Raad, de vergadering van Europese regeringsleiders. Vervolgens dient iedere lidstaat zich in 2004 uit te spreken over de Europese Grondwet.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari