Fiscus moet zich terugtrekken

30-09-2003 20:23 30-09-2003 20:23

Geen successiebelasting en schenkingsrecht voor goede-doelenorganisaties

André Rouvoet stelt tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen voor om goede-doelenorganisaties en welzijnsinstellingen vrij te stellen van successie-belasting en schenkingsrecht: “Als de overheid zich terugtrekt, moet ook de fiscus zich terugtrekken. Op die manier kunnen goede-doelenorganisaties en welzijnsinstellingen maximaal gebruik maken van de giften. Zo stimuleer je burgers om hun verantwoordelijkheid te nemen”.

Goede-doelenorganisaties en welzijnsinstellingen zijn goud waard voor de samenleving. De ChristenUnie wil daarom niet weten van drastische bezuinigen op subsidies: “Juist in deze magere jaren moeten we investeren in de kwaliteit van de samenleving”. Bovendien: een terugtredende overheid moet de burger wel de ruimte geven om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Het minimale is een vrijstelling van belastingafdrachten voor goede-doelenorganisaties en welzijnsinstellingen, zodat zij het maximale kunnen doen met de giften die zij krijgen van burgers. Ondanks bestaande vrijstellingen en kwijtscheldingsgronden voor de ontvangst van giften dragen goede-doelenorganisaties en welzijnsinstellingen jaarlijks nog miljoenen aan successie- en schenkingsrechten af.

Het voorstel van de ChristenUnie is in lijn met de Commissie Moltmaker, die adviseerde om de successiebelasting en het schenkingsrecht voor instellingen die het algemeen nut beogen helemaal af te schaffen. Het kabinet Kok 2 heeft dit advies overgenomen, maar is niet meer toegekomen aan de uitvoering. Het gaat om € 40-50 miljoen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari