Vragen over Aanvallen op dorpen in Sulawesi

woensdag 22 oktober 2003 22:19

Vragen van de leden Huizinga – Heringa (ChristenUnie) en Van der Staay (SGP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over aanvallen op dorpen in Sulawesi.

Met antwoord.

Vragen van de leden Huizinga-Heringa (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over mogelijke aanvallen van Jihad-strijders op christenen in Sulawesi.(Ingezonden 23 oktober 2003)
  1. Herinnert u zich de vragen van de leden Van Middelkoop en Van den Berg 16 november 2001 over de aanvallen van Jihad-strijders op christenen in Sulawesi?1
  2. Kent u de berichten dat de afgelopen weken wederom aanvallen op verschillende (christelijke) dorpen in centraal Sulawesi hebben plaatsgevonden?2
  3. Bent u bereid om hieraan weer internationaal-politieke aandacht te geven en de Indonesische autoriteiten uw zorgen kenbaar te maken?
1 Aanhangsel-Handelingen nr. 324, vergaderjaar 2001–2002.
2 berichten via persbureau Reuters 12, 14 en 15 oktober jl.
 
Antwoord
Antwoord van minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken).
(Ontvangen 10 november 2003)
  1. Ja.
  2. Ja. Dit jaar leek de rust op Sulawesi te zijn teruggekeerd. Naar verluidt zijn echter na geweld-dadigheden in de provincie Zuid-Sulawesi weer aanvallen uitgevoerd op voornamelijk chris-telijke dorpen in de districten Poso en Morowali in Centraal-Sulawesi. Daarbij zouden medio oktober tenminste twaalf dodelijke slachtoffers zijn gevallen en tientallen mensen gewond zijn geraakt. Vanuit Poso zijn circa 800 mensen teruggekeerd naar de opvangkampen bij de stad Tentena die zij onlangs hadden verlaten. Lokale religieuze leiders hebben tot kalmte gemaand en de Indonesische coördinerend minister voor Politieke en Veiligheidszaken, Yudhoyono, heeft inzet van het leger toegezegd. Politie-optreden heeft inmiddels geleid tot de arrestatie van 16 verdachten, terwijl een aantal vermoedelijke aanvallers is gedood tijdens vuurgevechten. Er zijn aanwijzingen voor de betrokkenheid van het Jemaah Islamiyah netwerk (JI) bij de aanvallen. De autoriteiten onderzoeken dit momenteel nader. JI zou mogelijk langs deze weg het conflict in Sulawesi nieuw leven willen inblazen. Door de gematigde reactie van christelijke kant is dit echter niet gelukt.
  3. Na medio oktober zijn in Centraal-Sulawesi geen dorpen meer aangevallen. Nederland zal de ontwikkelingen in Sulawesi echter nauwlettend blijven volgen en zonodig bilateraal of internationaal aandacht vragen voor de situatie.
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari