Tineke Huizinga bezoekt Nederlandse militairen in Irak

dinsdag 28 oktober 2003 11:06

DEN HAAG - Ondanks een reeks bomaanslagen die Bagdad gisteren trof, vertrekken vandaag twaalf Tweede-Kamerleden naar Irak. ,,Als de Kamer besluit om militairen naar Irak te sturen, moeten Kamerleden niet te benauwd zijn ook zelf een kijkje te nemen'', vindt ChristenUnie-Kamerlid Tineke Huizinga.

De delegatie, waarvan Huizinga deel uitmaakt, bezoekt de Nederlandse militairen in het zuiden van Irak. Die zijn gestationeerd in de provincie Al Muthanna, ten noorden van de stad Basra. ,,Daar is het tot nu toe heel rustig. De problemen zijn toch vooral in Bagdad en Noord-Irak.'' Ze wijst erop dat er ook positieve geluiden zijn, ook over de situatie in de laatstgenoemde gebieden. ,,Er zijn mensen die zeggen: relatief gezien valt het nog wel mee. Toch moet ook ik constateren dat er een vrij constante stroom van aanslagen is. Dat is heel jammer. Ik wil me graag overal over laten informeren, dus ook hoe in Irak dit geweld wordt beleefd.''

De leden van de vaste Kamercommissie voor Defensie zullen vooral ontmoetingen hebben met de Nederlandse militairen die op enkele bases in Al Muthanna zijn gestationeerd. Naast bezoeken aan deze kampen, staat er ook een ontmoeting met een minister van de Iraakse overgangsregering op het programma. Verder wordt een humanitair project van de Nederlandse militairen bezocht en praten de Kamerleden met vertegenwoordigers van een lokale politieke partij.

,,Ik heb er zin in'', zegt Huizinga. ,,Natuurlijk zetten die aanslagen zoals gisteren je even stil. Ik leef mee met de mensen die getroffen zijn. Toch weerhoudt het me er niet van deze reis te maken, al is het best spannend. Maar ik hoop ook positieve ontwikkelingen te zien. Zo leiden onze militairen politieagenten op. Ik wil van onze mensen in Irak horen hoe zij aankijken tegen de situatie, of ze vooruitgang zien.''

Donderdagavond keert de KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht vanuit Basra terug naar Eindhoven, van waaruit het gezelschap vandaag ook vertrekt naar Irak.

Bron: Nederlands Dagblad

van onze redactie politiek

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari