Boeren dupe van prijzenoorlog?

woensdag 29 oktober 2003 18:57

ChristenUnie wil realistische prijzen voor producenten zuivel, vlees, groenten en fruit

De ChristenUnie wil voorkomen dat primaire producenten de dupe worden van de prijzenoorlog tussen de supermarkten. De partij wil naar een systeem met eerlijke en realistische prijzen voor de producenten van zuivel, vlees, groenten en fruit door een laag BTW-tarief toe te passen op duurzaam geproduceerde producten en een hoog BTW-tarief op niet-duurzaam geproduceerde produkten. Boeren en tuinders kunnen op dit moment alleen produkten leveren aan de supermarkten als zij aan hoge duurzaamheidscriteria voldoen (Eurep-CAP), maar krijgen daar geen cent extra voor. Supermarkten zijn zelfs niet bereid een kostendekkende prijs te betalen en daar komt nu dan nog een prijzenoorlog overheen. De ChristenUnie wil ook faire trade normen afspreken binnen het certificeringssysteem Eurep-CAP.

De minister van LNV constateert dubbelhartigheid bij de burger en de consument. De burger vraagt om duurzame en diervriendelijke produkten, maar de consument koopt deze produkten niet. De ChristenUnie deelt de constatering van de minister, maar vraagt hem om verder te gaan dan een moreel appèl. Arie Slob: “De minister moet passende maatregelen nemen. De supermarkten zijn de machtigste schakel in de keten en de primaire producenten de zwakste. Het is een taak van de overheid om te waken over evenwichtige machtsverhoudingen in de samenleving en over rechtvaardige prijzen”.

De ChristenUnie wil realistische prijzen voor boeren en tuinders. Dat vraagt om prikkels in het systeem, zodat de consument de duurzame producten van de Nederlandse producenten en niet de goedkopere produkten uit het buitenland koopt. Arie Slob: “Misschien is het een idee om de koper van duurzame producten duurzaamheidspunten toe te kennen via de streepjescode op de verpakking. Deze duurzaamheidspunten leveren de consument een korting op, die de detaillist vervolgens bij de verrekening van de BTW kan declareren bij de overheid”.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari