ChristenUnie wil tweejarig huurakkoord

dinsdag 11 november 2003 17:33

Huurmatiging is logisch antwoord op loonmatiging

De ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer wil dat minister Dekker van VROM met de organisaties van huurders en verhuurders om de tafel gaat zitten om een akkoord te sluiten over huurmatiging. “Huurders worden volgend jaar hard getroffen door de bezuinigingen op huursubsidie, ziektekosten en sociale zekerheid, maar ook door de loonbevriezing. Het lijkt mij daarom voor de hand liggen om parallel aan het Sociaal Akkoord een huurakkoord voor twee jaar te sluiten”, aldus Tineke Huizinga.

Het pleidooi van de ChristenUnie sluit aan bij de oproep van de Woonbond tot overleg, maar het verschil zit in de vraag om een huurakkoord van twee jaar. Door de bezuinigingen op de huursubsidie en de bevriezing van lonen en uitkeringen zullen huurders in de problemen komen als de huren maximaal stijgen. De maximale huurstijging is voor volgend jaar vastgesteld op 2,9% (4,9% voor huurwoningen die onder 70% van de maximaal toegestane huur zitten). Deze stijging is gebaseerd op het gemiddelde van de inflatiecijfers van de afgelopen vijf jaar.

Tineke Huizinga wijst erop dat de schaduwzijde van het gematigde huurbeleid nu pas zichtbaar wordt. “Iedereen was twee jaar geleden tevreden met de afspraken over het nieuwe huurbeleid: het gaf zekerheid voor de huurders. Maar de kloof tussen de koopkrachtontwikkeling en de huurstijging wordt voor huurders wel erg fors”.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari