Vloeken aanpakken met afspraken

maandag 24 november 2003 17:19

ChristenUnie wil af van politieke correctheid in beoordeling televisieprogramma’s

De ChristenUnie wil dat staatssecretaris Medy van der Laan in de prestatie-afspraken met de publieke omroepen ook een paragraaf over waarden en normen opneemt. Mediawoordvoerder Arie Slob: “Op zowel radio en televisie is er sprake van een enorme vervlakking van waarden en normen. Met name op televisie wordt er bijvoorbeeld véél gevloekt. Dat getuigt van weinig respect. Laten de staatssecretaris en de omroepen maar afspraken maken over waarden en normen die gerespecteerd moeten worden. Het publieke bestel is een groot goed, maar pluriformiteit mogen we niet verwarren met respectloosheid”.

Aanleiding voor de vraag aan de staatssecretaris is het onderzoek van TNS en NIPO in opdracht van de Bond tegen het vloeken, waaruit blijkt dat er in televisieprogramma’s veel gevloekt wordt. De publieke omroepen bezondigen zich hier zelfs méér aan dan de commerciële omroepen. BNN spant de kroon met 12,6 vloeken per uur zendtijd.

Arie Slob heeft zich verbaasd over de reacties vanuit de Tweede Kamer op de pogingen van de minister-president en de minister van justitie om de vinger te leggen bij de satire over het koningshuis: “Die waren o zo politiek correct. Het einde van alle discussie was de wet van Thorbecke, maar die is voor mij niet heilig. De universele wet van God is dat wel. Daar maak ik geen geheim van. Ik verwacht van mijn collega’s dat zij zich ook niet schamen voor hun diepste overtuiging. Dat komt de duidelijkheid ten goede en is goed voor het debat”.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari