Bijdrage debat Wet terroristische misdrijven
dinsdag 02 december 2003 17:57
André Rouvoet: Voorzitter. Ook naar het oordeel van de fractie van de ChristenUnie is aanscherping van de antiterrorismewetgeving nodig. Vanuit dat perspectief zal ik ook het onderhavige wetsvoorstel beoordelen. Tegelijkertijd vind ik het wel van belang om aan het begin van mijn bijdrage te benadrukken dat wij er met aanscherping van strafrechtelijke bepalingen en zwaardere straffen niet zijn. Dat is essentieel en ik meen dat ook de heer Wilders daar een behartigenswaardige passage aan heeft gewijd. Juist bij dit onderwerp is ook naar het oordeel van mijn fractie zwaarder straffen en aanscherping van het Wetboek van Strafrecht niet voldoende.
Juist de omstandigheden die maken dat wij specifieke wetgeving moeten overwegen voor terrorismebestrijding, maken tegelijkertijd duidelijk dat terroristen in het algemeen weinig vatbaar zijn voor zware strafbedreiging als zodanig. Dat was altijd al zo, vroeger ook al. Ik verwijs naar eerdere discussies over de Bader-Meinhof-groep, de IRA, de ETA of waar je het ook op toespitst. Het geldt ook voor het actuele terrorisme, waarbij wij bijvoorbeeld te maken hebben met vormen van moslimterrorisme. Die zelfde grote, vaak religieuze inspiratie, motivatie of overtuiging die terroristen van deze aard zo gevaarlijk maakt, maakt hen tegelijkertijd betrekkelijk immuun voor represailles door de staat, ook als dit geschiedt door middel van het strafrecht.
Ik voelde mij eigenlijk wel aangesproken door wat de inmiddels al veel geciteerde hooggeleerden Muller en Buruma hebben geschreven: een zekere mate van beheersing van het terrorisme is het hoogst haalbare. Dat is geen defaitistische opmerking, maar wel een zeer realistische. Het maakt evenwel ons handelen en ook ons debat van vanavond over dit wetsvoorstel niet minder noodzakelijk. Wij zullen moeten handelen. Het maakt intussen wel duidelijk dat succes in de strijd tegen terrorisme moeilijk in de eerste plaats kan afhangen van bepalingen in ons Wetboek van Strafrecht.
Ook andere wegen moeten bewandeld worden. Ik heb wat dat betreft met belangstelling naar het betoog van de heer Wilders geluisterd en naar zijn aankondiging zo nodig met een initiatiefwetsvoorstel te komen als de minister niet met iets komt. Daaraan moeten wij denken als wij willen komen tot meer samenwerking tussen de opsporings- en inlichtingendiensten en tot een betere uitwisseling van informatie. Ik denk overigens zelf niet zozeer aan intelligence als bewijsmateriaal bij een rechtszaak, maar veel meer aan de samenwerking en de uitwisseling van informatie. De discussie daarover zullen wij echter voeren aan de hand van een wetsvoorstel van de regering of aan de hand van een initiatief-wetsvoorstel van leden van de Kamer. In een interruptie in het betoog van de heer Wilders heb ik al gewezen op de mogelijkheid van het gebruik van AIVD-informatie bij het stuk maken, het verstoren van voorbereidingshandelingen voor terroristische daden. Dat vind ik iets essentieels.
Vooralsnog zie ik haken en ogen bij het meer gebruik maken dan nu al het geval is van AIVD-informatie bij rechtszaken. Hierop komen wij ongetwijfeld terug. Ik sta dus open voor deze discussie, want de toename van samenwerking en uitwisseling van gegevens is essentieel. Het is eigenlijk overbodig om te zeggen, maar ik doe het toch: bij een geloofwaardige en harde reactie bij de bestrijding van terrorisme dienen wij onze Westerse waarden hoog te houden. Dat past ons, ook bij een harde aanpak van terrorisme, waar ik voor ben. Het gevaar zou echter zijn een teloorgang van de democratie als wij ons van dezelfde methoden bedienen als de terroristen. Dat moeten we dus niet doen. Ik ben geenszins van mening dat een teloorgang van de democratie bij de implementatie van dit kaderbesluit aan de orde is, maar ik vind deze algemene waarschuwing op haar plaats nu gekozen wordt voor een meer stevige inzet. Ook wil ik die waarschuwing zelf in aanmerking nemen. Wij moeten dus blijven vasthouden aan onze waarden.
Daarbij moeten wij nagaan wat de grenzen zijn en het hoe het zit met de waarborgen van de rechtsvordering, de rechtsgang en de rechten van verdachten. Op dergelijke aspecten moeten wij letten, opdat wij onze eigen fundamentele waarden in stand houden. Niet voor niets wordt dit in het kaderbesluit zelf aangegeven.
Voorzitter. Het voor ons liggende wetsvoorstel kent eigenlijk twee hoofdelementen. Allereerst is er de introductie van het terroristisch oogmerk. Dat kan strafverzwarend werken en hier en daar een strafconstituerend element zijn bij een groot aantal artikelen van de strafwet. Verder wordt het begrip samenspanning bij een aantal terroristische misdrijven geïntroduceerd.
Daarnaast zijn de strafverzwaring en de verscherping van de deelnemersbepalingen belangrijke onderdelen. Daarover zal ik niet veel zeggen, want op dat punt zijn wij het eens met wat in het wetsvoorstel staat. Ik zal mijn betoog toespitsen op de twee andere elementen. De grondslag voor dit wetsvoorstel wordt gevormd door enerzijds het Kaderbesluit terrorismebestrijding van de Europese Unie en anderzijds het feit dat sprake is van een moeizame vervolging van vermeende terroristen als duidelijk lijkt dat zij zijn overeengekomen om terreurdaden te plegen, maar de uitvoering daarvan nog niet is begonnen. Die twee elementen hebben de regering gebracht tot de opstelling van dit wetsvoorstel.
Overigens wijs ik erop dat in artikel 12 betreffende de territoriale werking staat: dit kaderbesluit is van toepassing op Gibraltar. Dat viel mij wel op, want je zou je dan kunnen afvragen: waar hebben wij het eigenlijk over? Ik begrijp de achtergrond wel, maar zo’n bepaling doet vreemd aan. Niettemin ga ik er maar uit dat het besluit voor ons relevant is, ook bij de bespreking van dit wetsvoorstel. Zolang ik niet word tegengesproken, mag ik ervan uitgaan dat ik hieraan wijs doe.
Voorzitter. De fractie van de ChristenUnie kan zich in grote lijnen vinden in de introductie van het begrip terroristisch oogmerk. Wij hebben daarover in de schriftelijke voorbereiding wel een aantal vragen gesteld. Cruciaal is steeds de begripsbepaling in het nieuwe artikel 83a in combinatie met de misdrijven die worden opgesomd in artikel 83. Toch is, ondanks de eerdere schriftelijke gedachtewisseling, de uitwerking van het begrip nog niet geheel duidelijk. Door de heer De Wit is met zijn amendement een relevant punt naar voren gebracht. Is het niet noodzakelijk het begrip wederrechtelijk in te voeren? Dat vind ik een goede vraag. Ik heb er nog geen opvatting over. Ik wacht de reactie van de minister op dit punt af. Ik ben niet op voorhand tegen de introductie van dit begrip, maar het moet wel nodig zijn en wij moeten er geen onbedoelde effecten mee bereiken.
Om te beoordelen of dat zo is, heb ik het antwoord van de minister nodig. Een merkwaardige omstandigheid is dat het begrip terroristisch oogmerk lang niet altijd samenvalt met feitelijk begane misdrijven. Met artikel 83 wordt het terroristisch oogmerk lang niet met alle misdrijven in verband gebracht. Er is op zichzelf ook niet altijd reden om dat te doen, maar dit kan merkwaardige gevolgen hebben. Tijdens de voorbereiding heb ik gesproken over felle anti-joodse of antisemitische demonstraties die gepaard gaan met uit de hand lopende incidenten en grootschalige vernielingen. Die feitelijke incidenten, delicten en misdrijven betreffen dan zaken als vernielingen en dergelijke, waarover in artikel 83 niet wordt gesproken. Dat is op zichzelf verklaarbaar, maar het feitelijke gevolg van een groot aantal vernielingen door een groep demonstranten die door de straten gaat, kan wel degelijk zijn dat een groot deel van de bevolking angst wordt aangejaagd. Met andere woorden, dan is er meer aan de hand dan de vernieling zelf. Het oogmerk kan dan wel degelijk een doorslaggevende rol spelen. Zonder dat oogmerk, bijvoorbeeld vrees aanjagen van de bevolking, zou er geen vernieling zijn. Dat kan ook spelen bij het vernielen van joodse begraafplaatsen en het bekladden of vernielen van moskeeën. Het kan verschillende uitingsvormen krijgen. Ik geef deze voorbeelden niet om op de casuïstiek in te gaan, maar ik heb een vraag aan de minister. Ik beperk mij tot zo’n voorbeeld, omdat dat de discussie misschien wat scherper maakt. Is de stelling van de minister dat een dergelijke vrij grootschalige vernieling, gericht op het vrees aanjagen van een deel van de bevolking, nooit als terroristisch misdrijf kan worden vervolgd, omdat vernieling niet in artikel 83 voorkomt? Vat ik de strekking van dit wetsvoorstel zo goed samen? Valt dit er dan niet onder?
Als het antwoord daarop bevestigend luidt, komt bij mij de vraag op of wij dan niet tot een aanpassing moeten komen voor dit soort gevallen, namelijk tot een algemene omschrijving. Ik kan mij voorstellen dat het oogmerk en het effect van het vrees aanjagen, dus het in aanmerking komen voor het stempel ’’terroristisch misdrijf’’, niet beperkt hoeft te blijven tot de in artikel 83 opgesomde misdrijven, waar het wel sneller aan de orde kan zijn. De vraag is of het is uitgesloten dat het ook bij andere delicten een rol kan spelen.
Ik ben geneigd het eens te zijn met de uitbreiding die de minister heeft gegeven aan de tekst van het kaderbesluit door de toevoeging ’’een deel van de bevolking’’. Wij hebben bij interruptie uitvoerig besproken waarop dat betrekking kan hebben. Ik vind de vragen van de heer De Wit op zichzelf legitiem: hoe groot moet dat deel dan zijn? Mij is opgevallen dat in het kaderbesluit niet wordt gesproken van ’’de bevolking van een land’’, maar van ’’een bevolking ernstig vrees aanjagen’’. Dat kan een kwestie van vertaling zijn. Wij kennen andere voorbeelden waarin vertalingen de oorzaak zijn van decennialange discussies over de oorspronkelijke bedoelingen. Ik zal er geen voorbeelden van geven, maar er kunnen heel vervelende internationale discussies uit voortkomen. Ik vraag mij af of wij eruit zijn gekomen door de uitbreiding met ’’een deel van de bevolking’’, waarbij wij ook nog ’’van het land’’ moeten zetten. Zou het, gelet op de discussies die wij vanavond hebben gevoerd, niet verstandig zijn om dichter in de buurt van de tekst van het kaderbesluit te blijven en te kiezen voor de formulering ’’een bevolking ernstig vrees aanjagen’’? Is dat niet voldoende? Zit daar niet, ook gehoord de discussie, de interpretatieruimte in die de minister zoekt met de uitbreiding met ’’een deel van de bevolking’’? ’’Een bevolking’’ zou kunnen worden geïnterpreteerd als een lokale bevolking of een bevolkingsgroep.
Die interpretatieruimte blijft er, ook in de door de minister gekozen formulering. Het voordeel is dat je precies de tekst van het kaderbesluit opneemt. Door de interpretatie die de wetgever eraan geeft, kan dat vervolgens worden toegepast in concrete rechtszaken die wij in meerderheid willen zien. Waarom is voor deze afwijking van de tekst van het kaderbesluit gekozen? Kunnen wij niet hetzelfde effect bereiken door de letterlijke tekst van het kaderbesluit aan te houden?
De heer De Wit (SP): De heer Rouvoet vindt het een interessant idee om uit te gaan van de tekst ’’een bevolking’’. Zou hij dan niet de hele tekst willen overnemen? Die zou nog meer duidelijkheid kunnen scheppen. In de Nederlandse vertaling die ik voor mij heb, staat ’’een bevolking ernstig te intimideren’’.
André Rouvoet: Dan heb ik een andere vertaling. Ik heb hier het publicatieblad van de Europese Gemeenschap, waarin letterlijk staat ’’een bevolking ernstig vrees aan te jagen’’. Daar wil ik het dan maar bij houden.
De heer De Wit (SP): Dan zoek ik dat nog even uit.
André Rouvoet: Ik overweeg een amendement op dit punt, maar het gaat mij niet om het amendement. Als de minister het een goede suggestie vindt, mag het ook op een andere manier. Ik wil eerst de discussie voeren. Ik hoef niet per se een amendement in het spel te brengen om tot een discussie te komen, maar ik vind wel dat deze gedachte serieus moet worden verkend.
Ik vraag nog eens aandacht voor de implementatie van dat deel van de richtlijn dat sancties tegen rechtspersonen betreft. Is er op dat punt voldoende gedaan? De toelichting verwijst eigenlijk alleen naar artikel 51 van het Wetboek van Strafrecht. Is er geen reden om nadere maatregelen te nemen betreffende de positie van een bestuurder in zo’n rechtspersoon dan wel andere maatregelen, bijvoorbeeld ontbinding? Ik verwijs naar de omschrijving in datzelfde publicatieblad van artikel 8 van het kaderbesluit omtrent sancties tegen een rechtspersoon in a tot en met e:
plaatsing onder gerechtelijk toezicht, gerechtelijke maning tot ontbinding, tijdelijke of blijvende sluiting van vestigingen die zijn gebruikt voor het plegen van het strafbare feit. Ik mis die elementen in het Nederlandse wetsvoorstel. Het lijkt mij goed om dit deel van het kaderbesluit goed en royaal te implementeren als het gaat om betrokken rechtspersonen. Moet er niet meer worden gedaan dan in het voorliggende wetsvoorstel met een verwijzing naar artikel 8 van het kaderbesluit?
De nota van wijziging ging nog een stuk verder en introduceerde strafbaarstelling van samenspanning en werving voor de jihad. Om met dat laatste te beginnen, ik kan mij voorstellen dat artikel 205 over vreemde krijgsdienst wordt uitgebreid, zodat het ook andere vormen van strijd zal omvatten. Toch rijst de vraag of de reikwijdte nu niet heel erg groot is. Je kunt je voorstellen dat strijders worden geworven voor een strijd waar je wel ruimte voor wilt bieden. Ik formuleer het voorzichtig, omdat ik met anderen zeg dat wij er niet op gericht zijn om in Nederland ruim baan te geven voor het werven voor vreemde krijgsdienst. Niet voor niets heb ik bij interruptie de RMS genoemd en het werven van leden voor het Papoea Bevrijdingsfront. Vanuit de geschiedenis heeft Nederland daar een zekere betrokkenheid bij. Het is de vraag of je dat onder die strafbaarstelling wilt vatten. Moet daar niet op een andere manier mee worden omgegaan dan met de jihad, waar het artikel in eerste instantie voor in het wetsvoorstel is geïntroduceerd? Ik begrijp dat niet voor de term ’’werven voor de jihad’’ is gekozen. Dat zou te beperkt zijn en te gericht op de aanleiding voor de wijziging. Ik vraag mij echter af of wij hiermee niet te ruim zijn geworden en of er niet een ontsnappingsclausule gezocht moet worden voor die gevallen waartegen je anders kunt of moet aankijken.
Het amendement van mevrouw Albayrak op stuk nr. 19 zou hiervoor een oplossing kunnen bieden als je kiest voor verwijzing naar de zwarte lijst van de EU. Maar wellicht biedt ook de tekst van artikel 205 zelf een oplossing. Wat mij daarin opvalt, is dat er met zoveel woorden staat dat het verboden of strafbaar is om te werven – er staat nu nog: aan te werven – zonder toestemming van de Koning. Zo’n tekst intrigeert natuurlijk. Het impliceert dat het mét toestemming van de Koning wel mag. Is dat ooit voorgekomen? Heeft onze Koning ooit toestemming gegeven voor het aanwerven voor vreemde krijgsdienst en, zo ja, in welke vorm? Als het een achterhaalde bepaling is, zouden wij misschien deze gelegenheid moeten aangrijpen om haar te schrappen.
Als de bepaling substantie en betekenis kan hebben voor de toekomst, ook bij de uitgebreide bepaling van artikel 205, dan zou ik graag horen welke mogelijkheden zij biedt en wat grond voor zo’n toestemming zou kunnen zijn.
Minister Donner: Ik meen dat in de 19de eeuw toestemming is gegeven voor de zoeaven van de paus.
André Rouvoet: Dat is anderhalve eeuw geleden. Kan de toestemming van de Koning ook voor het onderhavige wetsvoorstel en in de toekomst nog van betekenis zijn of moeten wij ervan uitgaan dat dit niet meer aan de orde is? Ik hoop op een iets vollediger antwoord van de minister in zijn termijn.
De heer Dittrich (D66): Ik begrijp dat de heer Rouvoet toch ook wel voor een zekere modernisering van de monarchie is.
André Rouvoet: Ik zeg: als het een achterhaalde letter is, moet het geschrapt worden. De heer Dittrich moet zich dan niet rijk rekenen dat ik meteen maar alle bevoegdheden van onze Koningin zou willen beperken. Dat is niet het geval. De heer Dittrich kent mij beter, zou ik willen zeggen. Het gaat mij niet om modernisering van de monarchie, maar hooguit van ons Wetboek van Strafrecht. Over het ’’werven’’ of ’’aanwerven’’ kan ik kort zijn. Als ’’aanwerven’’ te beperkend is omdat het meer doet denken aan huursoldaten van het Franse Vreemdelingenlegioen dan aan het warm maken voor de ideologische strijd, dan is aanpassing geboden. Werven is dan een aanvaardbare andere formulering. De introductie van de strafbaarstelling van samenspanning heeft het nodige losgemaakt. Is het nodig en gaat het niet te ver? Ik ben op dit punt redelijk overtuigd door de toelichting van de minister.
Belangrijk is om vast te stellen dat in artikel 96 samenspanning al wordt opgevoerd in relatie tot politieke misdrijven in verband met de veiligheid van de Staat, uit mijn hoofd gezegd de artikelen 91 tot en met 95. In hetzelfde artikel 96 keert dat ook bijzondere oogmerk terug, dat qua lading die het aan de delicten geeft in hoge mate vergelijkbaar is met het terroristisch oogmerk. Waar terroristische misdrijven gelet op het oogmerk veel verwantschap hebben met politieke misdrijven waarbij samenspanning apart strafbaar is gesteld, ben ik geneigd om de minister hierin te volgen. Er is op zichzelf geen goede reden om de samenspanning inzake het plegen van een politieke aanslag wel strafbaar te stellen en om de samenspanning tot een ernstig misdrijf met een terroristisch oogmerk, zoals een aanslag in het Botlekgebied, niet strafbaar te stellen. Zo het terroristenoogmerk overigens al te onderscheiden is van het politieke oogmerk.
Uiteraard rijst wel de vraag hoe strafbaar het feitelijke plannen en het samenzweren zijn. Dat raakt de discussie over de strafbaarstelling van voorbereidingshandelingen waarbij artikel 46 van het Wetboek van Strafrecht in het geding is. Moet je ingrijpen en de zaak stuk maken om het misdrijf zelf te voorkomen en dan maar de misdadigers laten gaan? Of is het toch beter om in omstandigheden die voorbereidingshandelingen strafbaar te stellen?
Langs die lijn redenerend zou ik zeggen, dat het te gek voor woorden is om een samenspanning stuk te moeten maken uit vrees voor realisatie van de plannen voor een terroristisch misdrijf op een later moment en dan als consequentie voor lief te moeten nemen dat de samenspanners zelf vrijuit gaan omdat er geen strafbare voorbereidingshandelingen zijn gepleegd. Dat lijkt mij een bizarre uitkomst die wij niet zouden moeten willen. Wat nu als de terrorist tot inkeer komt? Het amendement op stuk nr. 16 van mevrouw Vos en mevrouw Albayrak staat op dat punt vrijwaring van strafvervolging voor. Overigens staat in de toelichting dat er dan geen strafbare vervolging mag plaatsvinden. Ik ken dat begrip niet, maar naar ik aanneem wordt daarmee strafvervolging bedoeld. Ik ben echter niet zo ver dat ik dat amendement zou willen steunen.
Artikel 46b dat kennelijk voor de indieners van het amendement inspirerend is geweest, heeft tot dusverre ook geen betrekking op de politieke samenspanning. Toch roept de stellingname die ik hier inneem wel enige vragen op. De poging tot het plegen van een terroristisch misdrijf is bij het niet uitvoeren ervan niet strafbaar, maar de samenspanning die aan de poging voorafgaat is dan nog wel strafbaar. Ik hoor hierop graag de reactie van de minister.
Ik sluit af met een citaat van Noyon/Langemeijer die een lijn hebben aangegeven waarin mijn fractie zich uitstekend kan vinden: ’’Voor samenspanning is alleen nodig de overeenkomst, niet de opzet om het misdrijf dat er het voorwerp van is ook te plegen. De motieven blijven derhalve buiten beschouwing. Later opgeven van het voornemen kan ook geen invloed hebben.’’
Mevrouw Vos (GroenLinks): Als iemand een terroristische actie voorbereidt, waarbij hij zich in feite dus al veel verder beweegt in de richting van een criminele daad dan iemand die deze alleen nog maar in zijn hoofd heeft en dat met een ander bespreekt of iemand die daartoe een poging doet, maar er uit eigen beweging vrijwillig van afziet, is niet meer strafbaar. Het is dan toch merkwaardig dat iemand die zich terugtrekt uit een samenspanning nog wel strafbaar is?
André Rouvoet: Ik zie best dat er vragen aan deze stellingname vastzitten, maar juist in artikel 96 zijn samenspanningen gericht op misdrijven tegen de veiligheid van de Staat apart strafbaar gesteld. Er is altijd betoogd dat het samenspannen op zichzelf strafbaar is. Daarvoor is alleen een overeenkomst nodig. Wat mij betreft, zijn er geen schriftelijke bescheiden nodig, om in de terminologie van het amendement-Albayrak te blijven. Als er geen sprake is van een overeenkomst in civielrechtelijke zin, maar van overeenstemming over het plegen van een terroristisch misdrijf, is dat voldoende om tot samenspanning te komen. Het is blijkens de wetsgeschiedenis – ik beroep mij daarbij op de heer Langemeijer – niet relevant of dit daadwerkelijk ten uitvoer wordt gebracht. Ik wil vooralsnog vasthouden aan die lijn, maar ik sta open voor argumenten, omdat ik ook de spanning zie tussen een niet geslaagde poging en een samenspanning waarbij men uiteindelijk niet tot de uitvoering van een terroristisch misdrijf komt. Ik wil echter niet zomaar afzien van het strafbaar stellen van samenspanning als zodanig. Ik hecht vooralsnog meer aan de parallel tussen terroristische misdrijven en misdrijven tegen de veiligheid van de Staat, omdat ik die overeenstemming opvallend vind. Deze misdrijven liggen dicht bij elkaar.
Juist de omstandigheden die maken dat wij specifieke wetgeving moeten overwegen voor terrorismebestrijding, maken tegelijkertijd duidelijk dat terroristen in het algemeen weinig vatbaar zijn voor zware strafbedreiging als zodanig. Dat was altijd al zo, vroeger ook al. Ik verwijs naar eerdere discussies over de Bader-Meinhof-groep, de IRA, de ETA of waar je het ook op toespitst. Het geldt ook voor het actuele terrorisme, waarbij wij bijvoorbeeld te maken hebben met vormen van moslimterrorisme. Die zelfde grote, vaak religieuze inspiratie, motivatie of overtuiging die terroristen van deze aard zo gevaarlijk maakt, maakt hen tegelijkertijd betrekkelijk immuun voor represailles door de staat, ook als dit geschiedt door middel van het strafrecht.
Ik voelde mij eigenlijk wel aangesproken door wat de inmiddels al veel geciteerde hooggeleerden Muller en Buruma hebben geschreven: een zekere mate van beheersing van het terrorisme is het hoogst haalbare. Dat is geen defaitistische opmerking, maar wel een zeer realistische. Het maakt evenwel ons handelen en ook ons debat van vanavond over dit wetsvoorstel niet minder noodzakelijk. Wij zullen moeten handelen. Het maakt intussen wel duidelijk dat succes in de strijd tegen terrorisme moeilijk in de eerste plaats kan afhangen van bepalingen in ons Wetboek van Strafrecht.
Ook andere wegen moeten bewandeld worden. Ik heb wat dat betreft met belangstelling naar het betoog van de heer Wilders geluisterd en naar zijn aankondiging zo nodig met een initiatiefwetsvoorstel te komen als de minister niet met iets komt. Daaraan moeten wij denken als wij willen komen tot meer samenwerking tussen de opsporings- en inlichtingendiensten en tot een betere uitwisseling van informatie. Ik denk overigens zelf niet zozeer aan intelligence als bewijsmateriaal bij een rechtszaak, maar veel meer aan de samenwerking en de uitwisseling van informatie. De discussie daarover zullen wij echter voeren aan de hand van een wetsvoorstel van de regering of aan de hand van een initiatief-wetsvoorstel van leden van de Kamer. In een interruptie in het betoog van de heer Wilders heb ik al gewezen op de mogelijkheid van het gebruik van AIVD-informatie bij het stuk maken, het verstoren van voorbereidingshandelingen voor terroristische daden. Dat vind ik iets essentieels.
Vooralsnog zie ik haken en ogen bij het meer gebruik maken dan nu al het geval is van AIVD-informatie bij rechtszaken. Hierop komen wij ongetwijfeld terug. Ik sta dus open voor deze discussie, want de toename van samenwerking en uitwisseling van gegevens is essentieel. Het is eigenlijk overbodig om te zeggen, maar ik doe het toch: bij een geloofwaardige en harde reactie bij de bestrijding van terrorisme dienen wij onze Westerse waarden hoog te houden. Dat past ons, ook bij een harde aanpak van terrorisme, waar ik voor ben. Het gevaar zou echter zijn een teloorgang van de democratie als wij ons van dezelfde methoden bedienen als de terroristen. Dat moeten we dus niet doen. Ik ben geenszins van mening dat een teloorgang van de democratie bij de implementatie van dit kaderbesluit aan de orde is, maar ik vind deze algemene waarschuwing op haar plaats nu gekozen wordt voor een meer stevige inzet. Ook wil ik die waarschuwing zelf in aanmerking nemen. Wij moeten dus blijven vasthouden aan onze waarden.
Daarbij moeten wij nagaan wat de grenzen zijn en het hoe het zit met de waarborgen van de rechtsvordering, de rechtsgang en de rechten van verdachten. Op dergelijke aspecten moeten wij letten, opdat wij onze eigen fundamentele waarden in stand houden. Niet voor niets wordt dit in het kaderbesluit zelf aangegeven.
Voorzitter. Het voor ons liggende wetsvoorstel kent eigenlijk twee hoofdelementen. Allereerst is er de introductie van het terroristisch oogmerk. Dat kan strafverzwarend werken en hier en daar een strafconstituerend element zijn bij een groot aantal artikelen van de strafwet. Verder wordt het begrip samenspanning bij een aantal terroristische misdrijven geïntroduceerd.
Daarnaast zijn de strafverzwaring en de verscherping van de deelnemersbepalingen belangrijke onderdelen. Daarover zal ik niet veel zeggen, want op dat punt zijn wij het eens met wat in het wetsvoorstel staat. Ik zal mijn betoog toespitsen op de twee andere elementen. De grondslag voor dit wetsvoorstel wordt gevormd door enerzijds het Kaderbesluit terrorismebestrijding van de Europese Unie en anderzijds het feit dat sprake is van een moeizame vervolging van vermeende terroristen als duidelijk lijkt dat zij zijn overeengekomen om terreurdaden te plegen, maar de uitvoering daarvan nog niet is begonnen. Die twee elementen hebben de regering gebracht tot de opstelling van dit wetsvoorstel.
Overigens wijs ik erop dat in artikel 12 betreffende de territoriale werking staat: dit kaderbesluit is van toepassing op Gibraltar. Dat viel mij wel op, want je zou je dan kunnen afvragen: waar hebben wij het eigenlijk over? Ik begrijp de achtergrond wel, maar zo’n bepaling doet vreemd aan. Niettemin ga ik er maar uit dat het besluit voor ons relevant is, ook bij de bespreking van dit wetsvoorstel. Zolang ik niet word tegengesproken, mag ik ervan uitgaan dat ik hieraan wijs doe.
Voorzitter. De fractie van de ChristenUnie kan zich in grote lijnen vinden in de introductie van het begrip terroristisch oogmerk. Wij hebben daarover in de schriftelijke voorbereiding wel een aantal vragen gesteld. Cruciaal is steeds de begripsbepaling in het nieuwe artikel 83a in combinatie met de misdrijven die worden opgesomd in artikel 83. Toch is, ondanks de eerdere schriftelijke gedachtewisseling, de uitwerking van het begrip nog niet geheel duidelijk. Door de heer De Wit is met zijn amendement een relevant punt naar voren gebracht. Is het niet noodzakelijk het begrip wederrechtelijk in te voeren? Dat vind ik een goede vraag. Ik heb er nog geen opvatting over. Ik wacht de reactie van de minister op dit punt af. Ik ben niet op voorhand tegen de introductie van dit begrip, maar het moet wel nodig zijn en wij moeten er geen onbedoelde effecten mee bereiken.
Om te beoordelen of dat zo is, heb ik het antwoord van de minister nodig. Een merkwaardige omstandigheid is dat het begrip terroristisch oogmerk lang niet altijd samenvalt met feitelijk begane misdrijven. Met artikel 83 wordt het terroristisch oogmerk lang niet met alle misdrijven in verband gebracht. Er is op zichzelf ook niet altijd reden om dat te doen, maar dit kan merkwaardige gevolgen hebben. Tijdens de voorbereiding heb ik gesproken over felle anti-joodse of antisemitische demonstraties die gepaard gaan met uit de hand lopende incidenten en grootschalige vernielingen. Die feitelijke incidenten, delicten en misdrijven betreffen dan zaken als vernielingen en dergelijke, waarover in artikel 83 niet wordt gesproken. Dat is op zichzelf verklaarbaar, maar het feitelijke gevolg van een groot aantal vernielingen door een groep demonstranten die door de straten gaat, kan wel degelijk zijn dat een groot deel van de bevolking angst wordt aangejaagd. Met andere woorden, dan is er meer aan de hand dan de vernieling zelf. Het oogmerk kan dan wel degelijk een doorslaggevende rol spelen. Zonder dat oogmerk, bijvoorbeeld vrees aanjagen van de bevolking, zou er geen vernieling zijn. Dat kan ook spelen bij het vernielen van joodse begraafplaatsen en het bekladden of vernielen van moskeeën. Het kan verschillende uitingsvormen krijgen. Ik geef deze voorbeelden niet om op de casuïstiek in te gaan, maar ik heb een vraag aan de minister. Ik beperk mij tot zo’n voorbeeld, omdat dat de discussie misschien wat scherper maakt. Is de stelling van de minister dat een dergelijke vrij grootschalige vernieling, gericht op het vrees aanjagen van een deel van de bevolking, nooit als terroristisch misdrijf kan worden vervolgd, omdat vernieling niet in artikel 83 voorkomt? Vat ik de strekking van dit wetsvoorstel zo goed samen? Valt dit er dan niet onder?
Als het antwoord daarop bevestigend luidt, komt bij mij de vraag op of wij dan niet tot een aanpassing moeten komen voor dit soort gevallen, namelijk tot een algemene omschrijving. Ik kan mij voorstellen dat het oogmerk en het effect van het vrees aanjagen, dus het in aanmerking komen voor het stempel ’’terroristisch misdrijf’’, niet beperkt hoeft te blijven tot de in artikel 83 opgesomde misdrijven, waar het wel sneller aan de orde kan zijn. De vraag is of het is uitgesloten dat het ook bij andere delicten een rol kan spelen.
Ik ben geneigd het eens te zijn met de uitbreiding die de minister heeft gegeven aan de tekst van het kaderbesluit door de toevoeging ’’een deel van de bevolking’’. Wij hebben bij interruptie uitvoerig besproken waarop dat betrekking kan hebben. Ik vind de vragen van de heer De Wit op zichzelf legitiem: hoe groot moet dat deel dan zijn? Mij is opgevallen dat in het kaderbesluit niet wordt gesproken van ’’de bevolking van een land’’, maar van ’’een bevolking ernstig vrees aanjagen’’. Dat kan een kwestie van vertaling zijn. Wij kennen andere voorbeelden waarin vertalingen de oorzaak zijn van decennialange discussies over de oorspronkelijke bedoelingen. Ik zal er geen voorbeelden van geven, maar er kunnen heel vervelende internationale discussies uit voortkomen. Ik vraag mij af of wij eruit zijn gekomen door de uitbreiding met ’’een deel van de bevolking’’, waarbij wij ook nog ’’van het land’’ moeten zetten. Zou het, gelet op de discussies die wij vanavond hebben gevoerd, niet verstandig zijn om dichter in de buurt van de tekst van het kaderbesluit te blijven en te kiezen voor de formulering ’’een bevolking ernstig vrees aanjagen’’? Is dat niet voldoende? Zit daar niet, ook gehoord de discussie, de interpretatieruimte in die de minister zoekt met de uitbreiding met ’’een deel van de bevolking’’? ’’Een bevolking’’ zou kunnen worden geïnterpreteerd als een lokale bevolking of een bevolkingsgroep.
Die interpretatieruimte blijft er, ook in de door de minister gekozen formulering. Het voordeel is dat je precies de tekst van het kaderbesluit opneemt. Door de interpretatie die de wetgever eraan geeft, kan dat vervolgens worden toegepast in concrete rechtszaken die wij in meerderheid willen zien. Waarom is voor deze afwijking van de tekst van het kaderbesluit gekozen? Kunnen wij niet hetzelfde effect bereiken door de letterlijke tekst van het kaderbesluit aan te houden?
De heer De Wit (SP): De heer Rouvoet vindt het een interessant idee om uit te gaan van de tekst ’’een bevolking’’. Zou hij dan niet de hele tekst willen overnemen? Die zou nog meer duidelijkheid kunnen scheppen. In de Nederlandse vertaling die ik voor mij heb, staat ’’een bevolking ernstig te intimideren’’.
André Rouvoet: Dan heb ik een andere vertaling. Ik heb hier het publicatieblad van de Europese Gemeenschap, waarin letterlijk staat ’’een bevolking ernstig vrees aan te jagen’’. Daar wil ik het dan maar bij houden.
De heer De Wit (SP): Dan zoek ik dat nog even uit.
André Rouvoet: Ik overweeg een amendement op dit punt, maar het gaat mij niet om het amendement. Als de minister het een goede suggestie vindt, mag het ook op een andere manier. Ik wil eerst de discussie voeren. Ik hoef niet per se een amendement in het spel te brengen om tot een discussie te komen, maar ik vind wel dat deze gedachte serieus moet worden verkend.
Ik vraag nog eens aandacht voor de implementatie van dat deel van de richtlijn dat sancties tegen rechtspersonen betreft. Is er op dat punt voldoende gedaan? De toelichting verwijst eigenlijk alleen naar artikel 51 van het Wetboek van Strafrecht. Is er geen reden om nadere maatregelen te nemen betreffende de positie van een bestuurder in zo’n rechtspersoon dan wel andere maatregelen, bijvoorbeeld ontbinding? Ik verwijs naar de omschrijving in datzelfde publicatieblad van artikel 8 van het kaderbesluit omtrent sancties tegen een rechtspersoon in a tot en met e:
plaatsing onder gerechtelijk toezicht, gerechtelijke maning tot ontbinding, tijdelijke of blijvende sluiting van vestigingen die zijn gebruikt voor het plegen van het strafbare feit. Ik mis die elementen in het Nederlandse wetsvoorstel. Het lijkt mij goed om dit deel van het kaderbesluit goed en royaal te implementeren als het gaat om betrokken rechtspersonen. Moet er niet meer worden gedaan dan in het voorliggende wetsvoorstel met een verwijzing naar artikel 8 van het kaderbesluit?
De nota van wijziging ging nog een stuk verder en introduceerde strafbaarstelling van samenspanning en werving voor de jihad. Om met dat laatste te beginnen, ik kan mij voorstellen dat artikel 205 over vreemde krijgsdienst wordt uitgebreid, zodat het ook andere vormen van strijd zal omvatten. Toch rijst de vraag of de reikwijdte nu niet heel erg groot is. Je kunt je voorstellen dat strijders worden geworven voor een strijd waar je wel ruimte voor wilt bieden. Ik formuleer het voorzichtig, omdat ik met anderen zeg dat wij er niet op gericht zijn om in Nederland ruim baan te geven voor het werven voor vreemde krijgsdienst. Niet voor niets heb ik bij interruptie de RMS genoemd en het werven van leden voor het Papoea Bevrijdingsfront. Vanuit de geschiedenis heeft Nederland daar een zekere betrokkenheid bij. Het is de vraag of je dat onder die strafbaarstelling wilt vatten. Moet daar niet op een andere manier mee worden omgegaan dan met de jihad, waar het artikel in eerste instantie voor in het wetsvoorstel is geïntroduceerd? Ik begrijp dat niet voor de term ’’werven voor de jihad’’ is gekozen. Dat zou te beperkt zijn en te gericht op de aanleiding voor de wijziging. Ik vraag mij echter af of wij hiermee niet te ruim zijn geworden en of er niet een ontsnappingsclausule gezocht moet worden voor die gevallen waartegen je anders kunt of moet aankijken.
Het amendement van mevrouw Albayrak op stuk nr. 19 zou hiervoor een oplossing kunnen bieden als je kiest voor verwijzing naar de zwarte lijst van de EU. Maar wellicht biedt ook de tekst van artikel 205 zelf een oplossing. Wat mij daarin opvalt, is dat er met zoveel woorden staat dat het verboden of strafbaar is om te werven – er staat nu nog: aan te werven – zonder toestemming van de Koning. Zo’n tekst intrigeert natuurlijk. Het impliceert dat het mét toestemming van de Koning wel mag. Is dat ooit voorgekomen? Heeft onze Koning ooit toestemming gegeven voor het aanwerven voor vreemde krijgsdienst en, zo ja, in welke vorm? Als het een achterhaalde bepaling is, zouden wij misschien deze gelegenheid moeten aangrijpen om haar te schrappen.
Als de bepaling substantie en betekenis kan hebben voor de toekomst, ook bij de uitgebreide bepaling van artikel 205, dan zou ik graag horen welke mogelijkheden zij biedt en wat grond voor zo’n toestemming zou kunnen zijn.
Minister Donner: Ik meen dat in de 19de eeuw toestemming is gegeven voor de zoeaven van de paus.
André Rouvoet: Dat is anderhalve eeuw geleden. Kan de toestemming van de Koning ook voor het onderhavige wetsvoorstel en in de toekomst nog van betekenis zijn of moeten wij ervan uitgaan dat dit niet meer aan de orde is? Ik hoop op een iets vollediger antwoord van de minister in zijn termijn.
De heer Dittrich (D66): Ik begrijp dat de heer Rouvoet toch ook wel voor een zekere modernisering van de monarchie is.
André Rouvoet: Ik zeg: als het een achterhaalde letter is, moet het geschrapt worden. De heer Dittrich moet zich dan niet rijk rekenen dat ik meteen maar alle bevoegdheden van onze Koningin zou willen beperken. Dat is niet het geval. De heer Dittrich kent mij beter, zou ik willen zeggen. Het gaat mij niet om modernisering van de monarchie, maar hooguit van ons Wetboek van Strafrecht. Over het ’’werven’’ of ’’aanwerven’’ kan ik kort zijn. Als ’’aanwerven’’ te beperkend is omdat het meer doet denken aan huursoldaten van het Franse Vreemdelingenlegioen dan aan het warm maken voor de ideologische strijd, dan is aanpassing geboden. Werven is dan een aanvaardbare andere formulering. De introductie van de strafbaarstelling van samenspanning heeft het nodige losgemaakt. Is het nodig en gaat het niet te ver? Ik ben op dit punt redelijk overtuigd door de toelichting van de minister.
Belangrijk is om vast te stellen dat in artikel 96 samenspanning al wordt opgevoerd in relatie tot politieke misdrijven in verband met de veiligheid van de Staat, uit mijn hoofd gezegd de artikelen 91 tot en met 95. In hetzelfde artikel 96 keert dat ook bijzondere oogmerk terug, dat qua lading die het aan de delicten geeft in hoge mate vergelijkbaar is met het terroristisch oogmerk. Waar terroristische misdrijven gelet op het oogmerk veel verwantschap hebben met politieke misdrijven waarbij samenspanning apart strafbaar is gesteld, ben ik geneigd om de minister hierin te volgen. Er is op zichzelf geen goede reden om de samenspanning inzake het plegen van een politieke aanslag wel strafbaar te stellen en om de samenspanning tot een ernstig misdrijf met een terroristisch oogmerk, zoals een aanslag in het Botlekgebied, niet strafbaar te stellen. Zo het terroristenoogmerk overigens al te onderscheiden is van het politieke oogmerk.
Uiteraard rijst wel de vraag hoe strafbaar het feitelijke plannen en het samenzweren zijn. Dat raakt de discussie over de strafbaarstelling van voorbereidingshandelingen waarbij artikel 46 van het Wetboek van Strafrecht in het geding is. Moet je ingrijpen en de zaak stuk maken om het misdrijf zelf te voorkomen en dan maar de misdadigers laten gaan? Of is het toch beter om in omstandigheden die voorbereidingshandelingen strafbaar te stellen?
Langs die lijn redenerend zou ik zeggen, dat het te gek voor woorden is om een samenspanning stuk te moeten maken uit vrees voor realisatie van de plannen voor een terroristisch misdrijf op een later moment en dan als consequentie voor lief te moeten nemen dat de samenspanners zelf vrijuit gaan omdat er geen strafbare voorbereidingshandelingen zijn gepleegd. Dat lijkt mij een bizarre uitkomst die wij niet zouden moeten willen. Wat nu als de terrorist tot inkeer komt? Het amendement op stuk nr. 16 van mevrouw Vos en mevrouw Albayrak staat op dat punt vrijwaring van strafvervolging voor. Overigens staat in de toelichting dat er dan geen strafbare vervolging mag plaatsvinden. Ik ken dat begrip niet, maar naar ik aanneem wordt daarmee strafvervolging bedoeld. Ik ben echter niet zo ver dat ik dat amendement zou willen steunen.
Artikel 46b dat kennelijk voor de indieners van het amendement inspirerend is geweest, heeft tot dusverre ook geen betrekking op de politieke samenspanning. Toch roept de stellingname die ik hier inneem wel enige vragen op. De poging tot het plegen van een terroristisch misdrijf is bij het niet uitvoeren ervan niet strafbaar, maar de samenspanning die aan de poging voorafgaat is dan nog wel strafbaar. Ik hoor hierop graag de reactie van de minister.
Ik sluit af met een citaat van Noyon/Langemeijer die een lijn hebben aangegeven waarin mijn fractie zich uitstekend kan vinden: ’’Voor samenspanning is alleen nodig de overeenkomst, niet de opzet om het misdrijf dat er het voorwerp van is ook te plegen. De motieven blijven derhalve buiten beschouwing. Later opgeven van het voornemen kan ook geen invloed hebben.’’
Mevrouw Vos (GroenLinks): Als iemand een terroristische actie voorbereidt, waarbij hij zich in feite dus al veel verder beweegt in de richting van een criminele daad dan iemand die deze alleen nog maar in zijn hoofd heeft en dat met een ander bespreekt of iemand die daartoe een poging doet, maar er uit eigen beweging vrijwillig van afziet, is niet meer strafbaar. Het is dan toch merkwaardig dat iemand die zich terugtrekt uit een samenspanning nog wel strafbaar is?
André Rouvoet: Ik zie best dat er vragen aan deze stellingname vastzitten, maar juist in artikel 96 zijn samenspanningen gericht op misdrijven tegen de veiligheid van de Staat apart strafbaar gesteld. Er is altijd betoogd dat het samenspannen op zichzelf strafbaar is. Daarvoor is alleen een overeenkomst nodig. Wat mij betreft, zijn er geen schriftelijke bescheiden nodig, om in de terminologie van het amendement-Albayrak te blijven. Als er geen sprake is van een overeenkomst in civielrechtelijke zin, maar van overeenstemming over het plegen van een terroristisch misdrijf, is dat voldoende om tot samenspanning te komen. Het is blijkens de wetsgeschiedenis – ik beroep mij daarbij op de heer Langemeijer – niet relevant of dit daadwerkelijk ten uitvoer wordt gebracht. Ik wil vooralsnog vasthouden aan die lijn, maar ik sta open voor argumenten, omdat ik ook de spanning zie tussen een niet geslaagde poging en een samenspanning waarbij men uiteindelijk niet tot de uitvoering van een terroristisch misdrijf komt. Ik wil echter niet zomaar afzien van het strafbaar stellen van samenspanning als zodanig. Ik hecht vooralsnog meer aan de parallel tussen terroristische misdrijven en misdrijven tegen de veiligheid van de Staat, omdat ik die overeenstemming opvallend vind. Deze misdrijven liggen dicht bij elkaar.
Nieuwsarchief > 2003
december
- 30-12-03 14:33 - ChristenUnie promoot "Kerk op Groen"
- 29-12-03 16:20 - Zakkenvullers of volksvertegenwoordigers?
- 27-12-03 16:58 - Rouvoet: brieven aan God niet weggooien
- 23-12-03 20:54 - ChristenUnie op bezoek op de Zeedijk
- 23-12-03 20:00 - Vragen over Nederlandse financiële bijdragen voedselnood Noord Korea
- 23-12-03 16:07 - Vragen over Voedselhulp Noord-Korea
- 23-12-03 12:50 - Oudkerk diskwalificeert zich als wethouder onderwijs
- 23-12-03 10:26 - Algemeen Overleg Interpellatie opvang gemeenten uitgeprocedeerde asielzoekers
- 22-12-03 23:55 - ChristenUnie-SGP Noord-Holland vraagt om parlementaire enquête Schiphol
- 20-12-03 21:20 - RTV Oost over de Hanzelijntunnel
- 20-12-03 07:38 - Column Friesch Dagblad
- 19-12-03 21:28 - Redt de scheepsbouw met staatssteun
- 19-12-03 17:46 - Teleurstelling over tegenstem CDA motie Hanzelijn
- 19-12-03 12:01 - ChristenUnie en <i>Kampen</i> benoemen Stefan Paas
- 19-12-03 12:00 - Politieke partij en theologische universiteit doen onderzoek relatie geloof en politiek
- 19-12-03 11:46 - CDA blokkeert extra geld palliatieve zorg
- 19-12-03 11:00 - Nieuwe voorzitter curatorium
- 18-12-03 16:53 - Apart debat over godsdienstvrijheid
- 18-12-03 14:11 - Verslag Aanpassing gemeentewet, Provinciewet e.a. – dualisering
- 18-12-03 10:27 - Algemeen Overleg Bevoegdheid opleggen bestuurlijke boete gemeentebesturen
- 17-12-03 21:39 - Schoon door Oostenrijk
- 17-12-03 19:45 - Hulp op lokaal niveau
- 17-12-03 16:23 - Motie mensenrechten Noord-Korea
- 17-12-03 13:49 - Statuut voor de leden
- 17-12-03 09:29 - Algemeen Overleg Consessiewet spoor
- 16-12-03 23:28 - Goede woorden, goede daden
- 16-12-03 17:34 - Begroting 2004
- 16-12-03 14:48 - Bijdrage debat georganiseerde solidariteit
- 16-12-03 11:19 - Bijdrage debat Begroting Buitenlandse Zaken 2004
- 16-12-03 10:35 - Vragen over mogelijke arrestatie van protestantse christenen in Vietnam
- 16-12-03 09:32 - Column: Lang leve de verzuiling
- 15-12-03 22:03 - Weefsels en cellen
- 15-12-03 19:58 - Overnamerichtlijn
- 15-12-03 14:53 - André Rouvoet oogst veel waardering!
- 15-12-03 14:00 - Vragen over mogelijke oprichting van een multinationale Groep Maritieme Patrouille Vliegtuigen
- 15-12-03 13:55 - Vragen over Rapport Rutgers Nisso Groep “Abortus in Nederland 2001-2002”
- 15-12-03 11:48 - Impressies daklozendag ChristenUnie Den Haag
- 15-12-03 10:40 - Velsens raadslid ontdekt groot aantal fouten in kwartaalrapportage gemeente
- 12-12-03 18:49 - Europa heeft geld voor IJssel-tunnel
- 12-12-03 15:47 - Lijsttrekkerscampagne voor Europa
- 12-12-03 14:12 - Manifest voor Europese verkiezingen
- 12-12-03 12:19 - Jongeren en risicogedrag in de laatmoderne samenleving
- 12-12-03 12:15 - Nederland met of zonder Europees grondwettelijk verdrag
- 12-12-03 12:14 - Een gekozen burgemeester: bezint eer ge begint
- 12-12-03 11:40 - Het gezin: een achterhaald fenomeen?
- 12-12-03 11:30 - Opvoedingsondersteuning
- 12-12-03 10:40 - Interview met een bevlogen huisarts
- 12-12-03 10:37 - Overheid moet in sommige gevallen moraliseren
- 12-12-03 10:30 - Lijsttrekkercampagne voor Europa
- 11-12-03 18:55 - debat gekozen burgemeester
- 11-12-03 14:09 - Bijdrage debat Belastingplan 2004
- 11-12-03 13:09 - Algemeen Overleg Landbouw- en Visserijraad
- 11-12-03 11:02 - Bijdrage debat dakloze asielzoekers
- 10-12-03 18:51 - Combitunnel Nijverdal
- 10-12-03 14:07 - Bijdrage debat Vreemdelingenwet – verblijfsvergunning asiel 5 jaar
- 10-12-03 14:05 - Bijdrage debat Vreemdelingenwet – 10-dagentoets
- 10-12-03 11:11 - Bijdrage debat Wet uitgebreide identificatieplicht
- 09-12-03 18:53 - Haagsche Courant over infrastructuurdebat
- 09-12-03 14:03 - Bijdrage debat Stelselmatige daders
- 09-12-03 13:05 - Algemeen Overleg Derde actieprogramma Nitraatrichtlijn - Mestproblematiek
- 08-12-03 18:09 - Nota overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur (MIT) 2004
- 08-12-03 18:04 - Toch geld voor tunnel Hanzelijn?
- 08-12-03 11:13 - Algemeen Overleg Wet uitgebreide identificatieplicht
- 08-12-03 09:44 - Normen- en waardendebat kan nu echt beginnen
- 08-12-03 07:50 - Minachting De Geus maakt Rouvoet boos
- 07-12-03 18:06 - Kleine meisje Deo Volente onze koningin
- 05-12-03 18:32 - Geneesmiddelen
- 04-12-03 14:09 - Ziektekosten in Europa
- 04-12-03 12:56 - Verslag Ondersteuning onderwijs aan zieke leerlingen
- 04-12-03 12:54 - Verslag Wijziging Wet primair onderwijs/expertisecentra: decentralisatie arbeidsvoorwaarden
- 04-12-03 10:40 - Alimentatie meer afdwingen
- 04-12-03 10:28 - Algemeen Overleg Beleidskader Flora- en Faunawet
- 03-12-03 20:44 - Bijdrage debat Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor 2004
- 03-12-03 20:41 - Partneralimentatie incasseren
- 03-12-03 19:54 - Schimmenspel
- 03-12-03 16:18 - Proef met laag BTW-tarief
- 03-12-03 11:20 - Algemeen Overleg Inkomenspositie chronisch zieken en gehandicapten
- 02-12-03 17:57 - Bijdrage debat Wet terroristische misdrijven
- 01-12-03 18:14 - Wetgevingsoverleg Wijziging Penitentiaire beginselenwet – stelselmatige daders
- 01-12-03 16:21 - Blokland bevraagt Trichet
- 01-12-03 14:37 - Verlichting en christelijke politiek
- 01-12-03 10:33 - De werkgroep ChristenUnie Multicultureel
november
- 28-11-03 18:57 - Parlementaire onderzoekscommissie
- 27-11-03 19:56 - Bijdrage debat Financieringsstructuur regionale publieke omroep
- 27-11-03 17:01 - Bijdrage debat Europees Stabiliteitspact
- 27-11-03 13:39 - Arie Slob in onderzoekscommissie
- 27-11-03 10:29 - Algemeen Overleg Bezuinigingen stads- en streekvervoer
- 26-11-03 14:49 - Landinrichtingswet
- 25-11-03 19:51 - Bijdrage debat Bordeelverbod en mensenhandel
- 25-11-03 19:48 - Bijdrage debat Begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 25-11-03 18:17 - Schurkenstaat Maagdeneilanden
- 25-11-03 16:07 - Israël onder Europees vuur
- 24-11-03 20:33 - Bijdrage mediabegroting
- 24-11-03 17:19 - Vloeken aanpakken met afspraken
- 24-11-03 15:14 - Column Swollenaer
- 24-11-03 11:43 - Algemeen Overleg Wijziging Penitentiaire beginselenwet- meerpersoonscelgebruik
- 24-11-03 09:38 - "Verzuiling bevordert participatie"
- 22-11-03 23:37 - Column Friesch Dagblad: Interrumperen
- 22-11-03 13:26 - Integratie en verzuiling - voorwoord congresbundel
- 21-11-03 19:40 - Inbreng EU in Navo moet wezenlijk zijn
- 20-11-03 17:19 - EP wil subsidie voor omstreden stamcelonderzoek
- 20-11-03 17:14 - Embryonaal stamcelonderzoek?
- 20-11-03 15:51 - Christenen in Vietnam
- 20-11-03 10:28 - ChristenUnie-achterban vult massaal enquête EU en christendom in
- 20-11-03 09:18 - Wilt u meebouwen aan een sterke christelijke partij in dit land?
- 19-11-03 20:33 - Bijdrage debat Aanpassing Kinderbijslag
- 19-11-03 20:02 - Politiek verslikken
- 19-11-03 16:09 - Bijdrage debat Toetredingsverdrag Europese Unie
- 18-11-03 23:35 - Gesleep met afval
- 18-11-03 19:38 - Bijdrage debat VAO schuldverlichtingsbeleid (motie)
- 18-11-03 17:58 - Havenrichtlijnen
- 18-11-03 16:35 - Bijdrage debat Wet raadplegend Referendum Europese Grondwet
- 18-11-03 14:33 - Toekenning Thorbeckeprijs vanwege vakmanschap en respect voor kracht van diepe overtuiging
- 18-11-03 14:17 - Motie Illegale houtkap op begroting VROM
- 18-11-03 12:16 - André Rouvoet krijgt Thorbeckeprijs 2003
- 17-11-03 20:23 - Wetgevingsoverleg Wet verlenging doorbetalingsverplichting bij ziekte 2003
- 17-11-03 20:01 - Goedkoop tanken
- 17-11-03 17:06 - Nota overleg Ontwikkelingssamenwerking
- 17-11-03 16:39 - ChristenUnie wil af van Vietnam op landenlijst
- 17-11-03 16:16 - Vragen over Vervolging van christenen in Laos
- 17-11-03 14:12 - Vragen over Antisemitistisch rapnummer groep NAG
- 17-11-03 13:47 - Europees invoerverbod illegaal hout
- 14-11-03 18:53 - Maria van der Hoeven - de minister van laissez-faire
- 14-11-03 13:06 - Veerman vaag over inzet visserijraad
- 14-11-03 11:48 - Vragen over Mogelijke vergroting vaccinatiegraad risicogroepen WHA
- 13-11-03 23:35 - Beantwoording vragen over de Nederlandse opstelling in de IGC
- 13-11-03 13:44 - Vragen in kamer over Riagg en Zwolse Poort
- 12-11-03 14:06 - Vragen over de mogelijke boycot van de Israëlische ambassadeur bij de Europese Unie
- 12-11-03 12:46 - Bijdrage debat Diverse 1-december-wetten sociale zekerheid
- 12-11-03 12:43 - Bijdrage debat Belastingplan 2004
- 12-11-03 11:40 - NATO Response Force of EU-interventiemacht?
- 12-11-03 10:23 - Arie Slob: Ouders en overheid schuiven te veel af op school
- 11-11-03 23:25 - Opheffing bordeelverbod heeft in Amsterdam niet gewerkt
- 11-11-03 20:54 - Bijdrage debat Begroting VROM 2004
- 11-11-03 18:36 - Vragen over Spanningen Zwolse Poort en RIAGG
- 11-11-03 17:33 - ChristenUnie wil tweejarig huurakkoord
- 11-11-03 11:50 - Algemeen Overleg Opheffing algemeen bordeelverbod
- 11-11-03 10:52 - Vragen over Financiële relaties Al Fatath en de Al Aqsa martelarenbrigades
- 10-11-03 19:40 - Wetgevingsoverleg Wijzigingen belastingwetten 2004
- 10-11-03 13:16 - Meer intern debat en meer korte, concrete en actuele publicaties
- 10-11-03 12:37 - Wetgevingsoverleg Wijzingen diverse wetsvoorstellen sociale zekerheid
- 10-11-03 12:31 - Wetgevingsoverleg Begrotingsonderdeel Visserij 2004
- 08-11-03 23:51 - Jozias, stop het gekakel!
- 08-11-03 23:43 - Speech André Rouvoet: De ChristenUnie in beweging!
- 08-11-03 23:35 - ChristenUnie bundelt krachten christenen
- 08-11-03 23:32 - Herkozen voorzitter wil ChristenUnie-Seminarie
- 08-11-03 20:51 - Speech Herman Bouma: Van verleden, via heden, naar de toekomst
- 08-11-03 19:30 - De ChristenUnie in beweging!
- 08-11-03 08:05 - Column Friesch Dagblad: Vernieuwing door openbare procedure vergaderingen?
- 07-11-03 21:38 - André Rouvoet genomineerd voor Thorbeckeprijs
- 07-11-03 14:51 - Amendement ChristenUnie kleutertoets
- 07-11-03 14:40 - Schriftelijke vragen Slob-Rouvoet
- 07-11-03 13:33 - André Rouvoet genomineerd voor Thorbeckeprijs
- 07-11-03 11:30 - Sprintjes trekken in de Kamer
- 07-11-03 10:43 - Arie Slob: Je moet je niet gek laten maken
- 07-11-03 08:20 - Column Centraal Weekblad: Vrouwen in Irak
- 06-11-03 22:52 - Spoortunnel Nijverdal
- 06-11-03 19:48 - Algemeen Overleg Nitraatrichtlijn
- 06-11-03 18:27 - Algemeen Overleg Positionering algemene ziekenhuizen: ziekenhuiszorg en ambulancezorg
- 06-11-03 11:54 - Algemeen Overleg Internationale schuldverlichting
- 06-11-03 11:33 - Minister zoekt geld voor spoortunnel Delft
- 06-11-03 09:51 - Provincie Flevoland moet lichtoverlast tegengaan
- 06-11-03 07:53 - Vreemde eend in de bijt
- 05-11-03 22:43 - Autogebruik
- 05-11-03 14:46 - ChristenUnie-SGP knokt niet alleen tegen Europa
- 05-11-03 14:14 - Vragen over Europabarometer over Irak en de wereldvrede
- 05-11-03 13:39 - Algemeen Overleg Vergoeding kosten zittend ziekenvervoer
- 05-11-03 13:20 - Bijdrage debat Begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen 2004
- 04-11-03 22:26 - Israël bedreiging voor de wereldvrede?
- 04-11-03 21:44 - Bijdrage begroting V&W
- 04-11-03 19:46 - Algemeen Overleg VN-vredesmacht Liberia
- 04-11-03 17:11 - Fotoboek overhandiging manifest "Help Prostituees eruit"
- 04-11-03 13:47 - Actie: "Help Prostituees eruit"
- 04-11-03 13:24 - Bijdrage debat Begroting Verkeer en Waterstaat 2004 en Infrastructuurfonds
- 03-11-03 18:33 - Vragen over Mogelijke trage werking IND
- 03-11-03 18:30 - Vragen over niet-ontvankelijkverklaring wegens termijnoverschrijding euthanasiezaak
- 03-11-03 17:34 - Column Swollenaer
- 03-11-03 13:41 - Wetgevingsoverleg Onderdeel Politie begroting 2004 Binnenlandse Zaken
- 01-11-03 10:28 - Begin van democratie zichtbaar in Irak
oktober
- 30-10-03 20:30 - Algemeen Overleg Particulier primair en voortgezet onderwijs, thuisonderwijs
- 30-10-03 18:26 - Algemeen Overleg Onregelmatigheden bekostiging hoger onderwijs
- 30-10-03 14:18 - Vragen over nieuw gemeenschappelijk beleid voor scheepsbouw door de Europese Commissie
- 30-10-03 11:23 - Verslag Toetsing wetten aan de grondwet
- 29-10-03 18:59 - Bijdrage debat Begoting Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit
- 29-10-03 18:57 - Boeren dupe van prijzenoorlog?
- 29-10-03 12:29 - Algemeen Overleg Tweede fase HAVO-VWO
- 28-10-03 22:49 - Bijdrage debat Begroting Justitie
- 28-10-03 11:26 - Algemeen Overleg Voortgangsrapportage project Verbindingen en Meldkamerdomein
- 28-10-03 11:06 - Tineke Huizinga bezoekt Nederlandse militairen in Irak
- 27-10-03 23:48 - Wetgevingsoverleg integratie minderheden (begroting justitie 2004)
- 27-10-03 15:40 - "Doe normaal! bevel" tegen asociaal gedrag
- 27-10-03 11:15 - Motie ChristenUnie overdrachtsbelasting
- 27-10-03 11:09 - Asielzoekers, geen 'ongedierte', maar 'naasten'
- 24-10-03 17:38 - Combitunnel Nijverdal moet er komen!
- 24-10-03 12:02 - Federalisme contra realisme
- 23-10-03 16:44 - Onderdrukking in Turkmenistan
- 23-10-03 12:11 - Bijdrage debat Niet-indienen toestemmingswet huwelijk prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit
- 22-10-03 22:19 - Vragen over Aanvallen op dorpen in Sulawesi
- 22-10-03 16:32 - Red de kabeljauw
- 22-10-03 14:25 - Geef mij de Navo maar!
- 22-10-03 14:16 - Top Rusland - EU
- 22-10-03 14:13 - Conflict Midden-Oosten
- 22-10-03 11:22 - Algemeen Overleg Flexibilisering schooltijden primair onderwijs
- 22-10-03 07:59 - Stuwmeer
- 21-10-03 23:50 - Bijdrage debat Algemene Beschouwingen
- 21-10-03 22:25 - Bijdrage debat Begroting Defensie 2004
- 21-10-03 20:52 - Krenterig
- 21-10-03 17:13 - Werkbezoek Kampen
- 21-10-03 16:58 - ChristenUnie-motie geeft Noorden steun in de rug
- 21-10-03 13:31 - ChristenUnie organiseert informatie- en discussiedag over burgemeester
- 21-10-03 10:27 - In het spoor
- 20-10-03 17:41 - Defensie zakt door de bodem
- 20-10-03 16:54 - Zwemwaterkwaliteit
- 20-10-03 15:18 - Notaoverleg Prinsjesdagbrief en Personeelsbrief Defensie
- 20-10-03 13:28 - De feiten over symposium ChristenUnie-vrouwen
- 13-10-03 14:46 - Column de Swollenaer
- 11-10-03 14:48 - Vrij vissen in het Vondelpark - over de rol van de kleine politieke partij
- 11-10-03 14:37 - De Nederlandse krijgsmacht in het nauw
- 11-10-03 14:33 - De illusie van de voorzienige staat
- 11-10-03 14:31 - Koerst de "Boodschap aan Europa" "Richting Europa"?
- 11-10-03 13:24 - Verkiezing nieuw bestuur ChristenUnie
- 11-10-03 12:29 - Risico’s en veiligheid - ThemaInleiding
- 10-10-03 17:04 - In Den Haag waart nog een paarse geest
- 09-10-03 18:19 - Algemeen Overleg Europa-overleg, RAZEB, Europese Raad
- 09-10-03 18:16 - Algemeen Overleg Rekenfout Schiphol
- 09-10-03 11:22 - Kernwapens de wereld uit
- 09-10-03 10:01 - Verslag Implementatie richtlijn 2001/51 Aanpassing Vreemdelingenwet 2000
- 08-10-03 16:04 - Bijdrage debat Begroting Binnenlandse Zaken 2004
- 08-10-03 10:04 - Algemeen Overleg Subsidiebeleid VWS
- 07-10-03 22:53 - Bijdrage debat Begroting Economische Zaken 2004
- 07-10-03 21:16 - Kabinet brengt gemeenten financieel in het nauw
- 07-10-03 19:23 - RD-bericht over overleg over toekomst jonge boeren
- 07-10-03 11:21 - Geen nieuwe directeur
- 07-10-03 10:08 - Algemeen Overleg Legesverhoging vreemdelingenzaken
- 07-10-03 10:07 - Algemeen Overleg Asielbeleid
- 06-10-03 22:29 - Bedrijfsovername moet soepeler
- 06-10-03 16:05 - Brandbrief ivm evaluatie opheffing bordeelverbod
- 04-10-03 19:41 - Evangelisch voortgezet onderwijs in Amsterdam
- 04-10-03 10:11 - IGC is geen gelopen race
- 02-10-03 17:15 - Verlaging minimumloon? Schandalig voorstel!
- 02-10-03 15:46 - Steviger inzetten bij IGC
- 02-10-03 13:20 - Column: Investeren in vertrouwen
- 01-10-03 18:21 - Algemeen Overleg Vierde Nota Waterhuishouding
- 01-10-03 18:03 - Algemeen Overleg Dierenactivisten
- 01-10-03 12:24 - Algemeen Overleg Koegorspolder
september
- 30-09-03 20:26 - Bijdrage debat Algemene Financiële Beschouwingen
- 30-09-03 20:23 - Fiscus moet zich terugtrekken
- 30-09-03 18:13 - Algemeen overleg Bestrijding internationaal terrorisme; islamitisch terrorisme
- 30-09-03 15:16 - Vragen over Casinokings
- 26-09-03 23:11 - Minister struikelt over eigen benen
- 26-09-03 16:28 - Gevaarlijke stoffen
- 26-09-03 10:11 - Genoeg te doen
- 25-09-03 20:54 - Algemeen Overleg Rapport onregelmatigheden bekostiging Hoger Onderwijs
- 25-09-03 19:18 - Laagste junkie van Den Haag is nu kok
- 25-09-03 18:06 - Algemeen Overleg Plan van Scholen 2004-2006
- 25-09-03 16:44 - Column Centraal Weekblad: 50+ beurs
- 25-09-03 15:21 - Vragen over mogelijk recept voor morning-afterpil
- 24-09-03 21:20 - Routekaart naar vrede?
- 24-09-03 14:38 - Breid proef gratis heroïne niet uit
- 24-09-03 09:38 - Met gratis heroïne was ik er niet meer
- 24-09-03 08:11 - Subsidies tabaksboeren
- 23-09-03 23:35 - Bijdrage debat Eenmalige regeling voor asielzoekers
- 23-09-03 22:25 - Milieu heeft een prijskaartje
- 23-09-03 19:42 - Meer hoop zonder dope
- 23-09-03 15:06 - Geen gratis heroïne, maar verplicht afkicken
- 23-09-03 14:32 - Manifest Meer Hoop zonder Dope
- 23-09-03 13:33 - Octrooi op software
- 23-09-03 12:33 - ChristenUnie: CDA heeft barmhartigheid opgeofferd
- 23-09-03 06:39 - Uitzetting van asielzoekers
- 22-09-03 19:24 - Onderzoek ´Prestige´
- 22-09-03 17:41 - Zeker van aardgas
- 22-09-03 16:05 - Kaalslag in jeugdwerk door drastische ingrepen van minister Hoogervorst
- 22-09-03 15:58 - ANP-artikel over geschenkenregister
- 18-09-03 18:30 - Suikerklontje is niet zo zwart-wit
- 17-09-03 23:52 - Yvette Lont vraagt aandacht voor ex-drugsverslaafden
- 17-09-03 18:10 - Bijdrage debat Algemene Politieke Beschouwingen
- 17-09-03 17:00 - 20 miljoen voor alternatieven abortus en euthanasie
- 17-09-03 16:57 - Meer koopkracht voor kostwinners
- 17-09-03 15:56 - Algemeen Overleg Eénmalige regeling generaal pardon - Hoofdlijnenakkoord
- 16-09-03 13:15 - Kritiek in plaats van krediet
- 16-09-03 10:24 - Graag een genereus pardon
- 15-09-03 17:16 - André Rouvoet start weblog
- 15-09-03 16:19 - Christelijke waarden onmisbaar voor Europa
- 14-09-03 10:49 - Gesteggel over stabiliteitspact
- 13-09-03 19:39 - ´Je hebt meer vrienden dan je denkt´
- 13-09-03 11:55 - ChristenUnie in Europa: Je hebt meer vrienden dan je denkt
- 12-09-03 15:54 - Prinsjesdagcafé in Zwolle 16 september
- 11-09-03 16:06 - Afsluitend debat Lumpsum Primair Onderwijs
- 11-09-03 16:05 - 2e termijn debat over schoolsponsoring
- 11-09-03 16:03 - VAO Beveiliging Pim Fortuyn
- 11-09-03 15:59 - Debat wijziging waterleidingwet
- 11-09-03 14:20 - Vrijhandel is een politieke keuze
- 11-09-03 10:13 - Blokland hamert op afspraken Stabiliteitspact
- 10-09-03 17:39 - Nooit meer hetzelfde: leven na abortus
- 10-09-03 13:20 - Vraag aan Duisenberg
- 09-09-03 21:10 - Column: Bidt voor de vrede van Jeruzalem
- 09-09-03 11:27 - ChristenUnie Veenendaal roept op tot actie rond Wet Werk en Bijstand
- 08-09-03 13:28 - Tineke Huizinga, de vrouw van de ChristenUnie
- 05-09-03 21:16 - Falende staten wereldwijd een bedreiging
- 05-09-03 13:29 - Vliegbasis Twenthe moet open blijven
- 05-09-03 10:03 - PvdA en ChristenUnie willen vrijwillig register geschenken Kamerleden
- 04-09-03 17:07 - Aanbieding petitie Zorg in Zwolle
- 04-09-03 16:49 - Oorlog en religie
- 04-09-03 12:17 - Handelsperikelen
- 03-09-03 23:10 - Handel en ontwikkeling
- 03-09-03 21:28 - Artikel over integriteitsbeleid opiniepagina NRC-Handelsblad
- 03-09-03 17:44 - Geen gemorrel aan bijzonder onderwijs
- 03-09-03 17:14 - Holland Casino's moeten dicht!
- 03-09-03 16:59 - Brandhaard Irak
- 03-09-03 14:41 - 'Verbeter handelspositie van arme landen'
- 03-09-03 10:31 - Tineke Huizinga: Compromis helpt bijstandsmoeder niet echt
- 02-09-03 22:11 - Stemverklaring over de Wet Werk en Bijstand
- 02-09-03 20:47 - Ongeboren leven niet rechteloos
- 02-09-03 15:39 - Zeemannen
- 02-09-03 09:21 - Steun voor boerenfamilie
- 01-09-03 10:20 - Een oplossing, maar voor te weinig mensen
- 01-09-03 09:18 - Biotechnologie - Ethiek en regelgeving
augustus
- 29-08-03 07:10 - Arie Slob bezoekt Wilnis en haar bewoners
- 28-08-03 21:40 - Bezoek aan Wilnis dd. 280803
- 28-08-03 15:25 - ChristenUnie en Rooms-katholieken
- 28-08-03 13:27 - Extra bezuinigingsmogelijkheid in de zorg voor kabinet
- 28-08-03 13:00 - Vragen over wegblijftarief voor nonchalante patiënten
- 28-08-03 10:02 - Verkeersveiligheid, topprioriteit
- 26-08-03 20:07 - AO over de droogte dd. 260803
- 26-08-03 14:52 - Vragen over Baby donors
- 26-08-03 14:33 - Bijdrage debat Wetsvoorstel Werk & Bijstand
- 26-08-03 11:08 - ChristenUnie kan Wet Werk en Bijstand niet voor haar rekening nemen
- 26-08-03 10:21 - Stadsuitbreiding bedreiging Zwolse boeren
- 25-08-03 15:05 - Vragen over DNA-vaderschapstesten
- 25-08-03 09:49 - Zwols kamer-trio gaat nauw samenwerken
- 23-08-03 21:25 - Weekagenda Arie Slob 25/8 - 30/8
- 23-08-03 21:15 - Werkbezoek 25/8 Kamerleden Verdaas en Slob
- 18-08-03 21:39 - Arie Slob (CU) bezoekt landbouwbedrijven
- 18-08-03 13:41 - Agenda Arie Slob 18 t/m 24 augustus
- 15-08-03 13:52 - Opstartproblemen
- 15-08-03 13:50 - Scheiding kerk en staat is geen scheiding geloof en politiek
- 14-08-03 09:32 - Overheid moet schoolkosten beteugelen
- 12-08-03 09:46 - Column: ChristenUnie en conservatieven moeten voortouw nemen
- 11-08-03 16:05 - Geen behoefte aan kernparlement!
- 09-08-03 12:45 - Kamerleden: register voor cadeaus en uitnodigingen
- 02-08-03 16:29 - Hoge Commissaris voor de godsdienstvrijheid
- 02-08-03 15:19 - Interview Tineke Huizinga in EO-Visie rubriek Aangenaam
juli
- 21-07-03 12:55 - Pornobedrijf stopt met misbruik naam ChristenUnie
- 19-07-03 22:38 - ChristenUnie en SGP bestrijden visie Goeree
- 17-07-03 10:38 - Wetsvoorstel Dualisering Gemeentelijke Medebewindswetgeving naar Tweede Kamer
- 16-07-03 00:00 - Eerste Keurmerk Stop de Porno! overhandigd aan C1000 Emmeloord
- 12-07-03 08:36 - Goudse stadsregels krijgen navolging
- 11-07-03 10:19 - In het zicht van de haven
- 10-07-03 09:04 - Het zwarte gat van de biotechnologie
- 09-07-03 22:21 - Preventief aanvallen doe je niet alleen
- 09-07-03 22:10 - Fraude Eurostat
- 07-07-03 13:49 - Raadslid ChristenUnie brengt via weblog Groningse politiek tot leven
- 07-07-03 10:25 - ChristenUnie Amsterdam ZO richt platform heroïneverslaafden op
- 04-07-03 22:06 - Vragen over de geldigheid van paspoorten van de Russische Federatie
- 04-07-03 22:05 - ChristenUnie in peiling op 5 zetels
- 04-07-03 13:34 - ChristenUnie en conservatieven moeten voortouw nemen
- 04-07-03 11:08 - Initiatief ChristenUnie zorgt voor aanpak burenlawaai
- 03-07-03 22:43 - Vragen over subsidie voor onderzoek palliatieve zorg
- 03-07-03 21:33 - Situatie in Cambodja
- 03-07-03 12:57 - ChristenUnie bevraagt samen met SP en SGP staatssecretaris Ross (CDA) van VWS
- 03-07-03 11:42 - Jaarverslag Europese Centrale Bank
- 02-07-03 13:59 - Kiezen op een kruispunt
- 02-07-03 10:50 - Vragen over hoge legeskosten bij gezinshereniging
- 02-07-03 10:47 - Vragen over weinig aandacht Special Olympics World Summer Games
- 01-07-03 16:12 - Cadeauverpakking
- 01-07-03 11:34 - Stemverklaring Top van Thessaloniki
juni
- 30-06-03 21:02 - Hogere wiskunde
- 30-06-03 16:23 - Raadslid Vlaardingerbroek: passie in plaats van passiviteit
- 30-06-03 11:29 - ChristenUnie wil meer kleur op palet
- 28-06-03 11:21 - Geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van overheid staan op het spel, aldus Arie Slob
- 26-06-03 23:57 - ChristenUnie dient 'Motie van treurnis' in tegen minister Remkes
- 26-06-03 12:53 - Vragen over het gevangen nemen en martelen van leden en voorgangers van van de Zuid China Kerk
- 26-06-03 12:29 - Geen bezuiniging budget ontwikkelingssamenwerking
- 25-06-03 16:29 - Amendement begroting budget ontwikkelingssamenwerking
- 23-06-03 22:53 - Vragen over tocht naar Polen van schip Women on Waves
- 23-06-03 11:03 - Antisemitisme moet worden aangepakt!
- 21-06-03 16:35 - Column Friesch Dagblad: Nederland kan nu niet de andere kant opkijken
- 20-06-03 22:12 - Arie Slob in Netwerk over bouwfraude
- 20-06-03 15:58 - Politicus in het machtige Straatsburg
- 20-06-03 15:55 - Europa wil 1-euro-biljet
- 20-06-03 09:19 - Europese grondwet en christelijke wortels
- 19-06-03 15:31 - Vragen over godsdienstvrijheid Turkmenistan
- 19-06-03 14:41 - Debat wetsvoorstel Kiezen op Afstand
- 18-06-03 17:22 - Handtekeningenactie ‘Stop de Porno’ groot succes
- 18-06-03 15:12 - Bijdrage debat Srebenica
- 18-06-03 14:37 - Bijdrage debat initiatiefwetsvoorstel Dijksma (PvdA)
- 18-06-03 12:39 - Inhoud rapport C2000 is ontoelaatbaar
- 17-06-03 22:13 - Vragen over rapport Human Rights Watch inzake Rwanda
- 17-06-03 19:42 - Conventie vervalst Europese geschiedenis
- 17-06-03 16:49 - Vragen over de mogelijke inzet van criminele burgerinfiltranten
- 17-06-03 14:47 - Europese grondwet verdient wellicht een referendum
- 17-06-03 10:27 - Toekomst Europa nog lang niet beklonken
- 17-06-03 09:57 - Brussel blaast witte motor op
- 16-06-03 14:35 - Bijdrage WGO Onderzoeksraad Veiligheid
- 14-06-03 16:32 - Dagboek Afghanistan: De rauwe werkelijkheid komt zo wel heel dichtbij
- 14-06-03 09:30 - Wijs waterbeheer
- 14-06-03 09:12 - Integer ruimtegebruik
- 14-06-03 09:09 - Naar een multifunctionele landbouw in een multifunctioneel platteland
- 14-06-03 09:07 - Oost, west, vakantiehuis best?
- 14-06-03 08:52 - Van Vijfde Nota naar Nota Ruimte; drie jaar ruimtelijke plannenmakerij
- 14-06-03 08:50 - Rust en ruimte in de stad - interview met Margreeth de Boer
- 13-06-03 14:14 - Column: Weging van waarden
- 12-06-03 10:52 - Aanbieding boek Dienstbare overheid aan kabinet
- 11-06-03 15:31 - Bijdrage debat Regeringsverklaring
- 10-06-03 23:59 - Wat zou er anders geweest zijn…?
- 10-06-03 21:53 - ChristenUnie sluit steun aan referendum over Europese Grondwet niet uit
- 10-06-03 21:50 - Bijdrage debat Europese Conventie
- 07-06-03 10:34 - Vuile stranden
- 05-06-03 20:36 - Algemeen Overleg Mid Term Review (LNV)
- 05-06-03 13:41 - Gedoogsteun is niet te koop
- 04-06-03 15:02 - Gouden stadsregels in steeds meer plaatsen
- 04-06-03 10:10 - Afscheid Eerste Kamerleden ChristenUnie
- 03-06-03 19:48 - Europees landbouwbeleid op de schop?
- 03-06-03 17:25 - Bijdrage debat Enquête Srebrenica
- 03-06-03 17:24 - Kabinet ging inhoudelijke reactie uit de weg
- 03-06-03 15:55 - Vragen over Benoemingen Eindhoven en Brabant
- 03-06-03 13:52 - Rapport Belder: toelichting
- 03-06-03 13:45 - Rapport Belder in Europees Parlement
- 02-06-03 18:29 - Statuut voor parlementsleden
mei
- 31-05-03 10:23 - Column: Bidden en werken
- 30-05-03 11:48 - 'Conventie aan eurofractie niet besteed'
- 28-05-03 11:41 - Bestuur ChristenUnie gaat opnieuw in gesprek met Yme Drost
- 26-05-03 17:20 - Eresaluut aan Gert Schutte
- 24-05-03 23:39 - Column Friesch Dagblad: Lekker rustig het debat voorbereiden
- 24-05-03 20:37 - Rouvoet tijdens Uniecongres: "Strategisch stemmen? ChristenUnie!"
- 24-05-03 14:37 - Dienstbare overheid gepresenteerd op UnieCongres
- 24-05-03 14:32 - Speech André Rouvoet tijdens 8e Congres ChristenUnie
- 24-05-03 10:41 - Dagboek Israel
- 24-05-03 07:50 - Boekrecensie: Ethische kwestie bepalend voor politiek debat 21e eeuw
- 23-05-03 11:08 - VS versus Veiligheidsraad
- 22-05-03 23:25 - Motie Slob: Gebrek daadkracht inzake bouwfraude
- 22-05-03 12:59 - Spoeddebat ChristenUnie en SP compensatie ziekenfonds
- 22-05-03 11:45 - Kamerbrede steun voor motie ChristenUnie
- 21-05-03 23:19 - Motie ChristenUnie: kabinet eveneens schuld aan bouwfraude
- 21-05-03 21:51 - Motie Slob over de rol van de overheid bij de instandhouding van het systeem van illegaal vooroverleg en prijsafspraken
- 20-05-03 15:24 - Uitdaging tot christelijk-sociale oppositie
- 20-05-03 15:11 - Bijdrage debat met informateurs
- 20-05-03 10:05 - Schuiven met miljoenen
- 19-05-03 15:59 - Christelijke politici in België willen de waarden van het christelijk-sociale behouden
- 19-05-03 14:37 - Scholieren doen aso-test, project ChristenUnie Amersfoort
- 19-05-03 12:22 - Column: Wederkeren tot de wegen van Abraham Kuyper?
- 19-05-03 10:41 - VOS-project voorbeeld voor't land
- 16-05-03 20:23 - Boek immateriële zaken te vroeg dicht
- 16-05-03 18:36 - Vervolging in Vietnam
- 15-05-03 14:44 - Voortgezet Algemeen Overleg Vogelpest (VAO)
- 15-05-03 08:20 - Top Rusland - Europese Unie
- 14-05-03 15:03 - Irak na de bevrijding
- 14-05-03 14:35 - Algemeen Overleg Melkleasen
- 14-05-03 14:26 - Overleg Politie
- 14-05-03 14:24 - Overleg Accreditatie Hoger Onderwijs
- 14-05-03 10:07 - Europees Parlement weigert controle op hulp aan Palestijnse autoriteit
- 14-05-03 07:17 - Hand op de knip
- 13-05-03 22:04 - ´Milieu is uit!´
- 13-05-03 13:48 - ChristenUnie moet zich profileren op waarden en normen, gezin en onderwijs.
- 12-05-03 19:24 - Besteding Europese gelden
- 12-05-03 19:07 - Verzekerd de lucht in
- 12-05-03 09:38 - Column Centraal Weekblad
- 09-05-03 17:25 - ECB niet ineens klaar om deflatie te bestrijden
- 07-05-03 23:31 - Vragen over de mogelijke steniging van Amina Lawal
- 05-05-03 11:38 - Gedoogbeleid geen exportproduct
- 02-05-03 13:31 - Column: Bezuinigen vraagt visie
- 02-05-03 11:27 - Nielson beantwoordt vragen
- 01-05-03 11:11 - Henk van Rhee nieuwe directeur landelijk bureau ChristenUnie
april
- 29-04-03 18:02 - Duidelijkheid, teleurstelling en verbazing
- 29-04-03 14:28 - CDA kiest voor D66
- 29-04-03 13:34 - Onderscheiding voor senator Schuurman
- 26-04-03 23:44 - Column Friesch Dagblad: De ChristenUnie is in beeld
- 25-04-03 14:41 - ChristenUnie en SGP blijven nuchter
- 24-04-03 17:11 - Voortgang gesprek informateurs
- 23-04-03 23:48 - Bijdrage debat Initiatief Vendrik Wet Openbaarheid Topinkomens
- 23-04-03 13:49 - debat openbaarheid topinkomens
- 23-04-03 10:53 - Gesprek met de informateurs
- 23-04-03 10:43 - Softdrugs legaliseren is onmogelijk
- 16-04-03 23:47 - Bijdrage debat Reglement van orde - initiatief Halsema
- 16-04-03 23:03 - Bijdrage debat Rapport Bouwnijverheid
- 16-04-03 18:02 - NRC: ChristenUnie ziet zich als regeringspartner
- 16-04-03 10:43 - Een bloedig baken
- 15-04-03 17:48 - Advies ChristenUnie aan Hare Majesteit
- 15-04-03 10:06 - Europees Parlement: Tijger zonder tanden?
- 14-04-03 17:01 - Bijdrage debat Mislukken formatie
- 12-04-03 23:14 - Column Friesch Dagblad
- 12-04-03 15:38 - Een kwestie van politieke stijl
- 12-04-03 14:22 - De vijf kernbegrippen voor ChristenUnie-bestuurders
- 12-04-03 11:58 - Voedsel is een recht
- 12-04-03 11:41 - Economen in de strijd tegen het economisme
- 12-04-03 11:39 - Europa als open concept
- 12-04-03 11:35 - Implicaties opheffing bordeelverbod
- 12-04-03 10:15 - Rechteloosheid regel in Zimbabwe
- 12-04-03 09:28 - Mensenrechten op Cuba
- 11-04-03 09:45 - Zalm moet ook leiderschap tonen!
- 10-04-03 23:31 - Algemeen Overleg Evaluatie Nederlands Drugbeleid
- 10-04-03 23:07 - Algemeen Overleg SARS
- 10-04-03 15:41 - AO evaluatie Flora- en Faunawet
- 10-04-03 10:50 - Detergenten in wasmiddelen
- 10-04-03 10:33 - Europese Comissie ontspringt de dans
- 10-04-03 10:16 - Reactie op situatie Irak na val Bagdad
- 10-04-03 10:09 - EP doet knieval voor Nederlands drugsbeleid
- 09-04-03 23:46 - Algemeen Overleg Onregelmatigheden bekostiging onderwijs
- 09-04-03 23:39 - Algemeen Overleg Vogelpest
- 09-04-03 23:28 - Ontwikkeling van zaaigoed
- 09-04-03 21:20 - Menselijke weefsels en cellen
- 09-04-03 20:53 - Algemeen Overleg onregelmatigheden bekostiging in het (hoger) onderwijs
- 09-04-03 20:39 - AO Vogelpest 090403
- 09-04-03 17:25 - Steun voor sterke NAVO
- 09-04-03 11:50 - ´God heeft ons geholpen´
- 09-04-03 11:40 - Pleidooi tegen liberaal drugsbeleid
- 08-04-03 23:34 - ChristenUnie stelt vragen over uitzending BNN
- 08-04-03 23:13 - Vragen over Seksschool in BNN-programma Neuken doe je zo
- 08-04-03 14:13 - Begrotingsuitvoering Europese Commissie
- 07-04-03 18:02 - Opleiding beroepschauffeur
- 05-04-03 20:51 - Onafhankelijk onderzoek Kootwijkerbroek
- 05-04-03 12:44 - Column Heerenveense Courant
- 05-04-03 10:52 - Protest tegen beter weten in
- 04-04-03 13:19 - De vijf kernbegrippen voor ChristenUnie-bestuurders
- 04-04-03 11:43 - Column: Durf te dienen
- 03-04-03 23:00 - Algemeen Overleg Modernisering AWBZ
- 02-04-03 23:42 - Algemeen Overleg Stand van zaken vogelpest
- 02-04-03 23:35 - Algemeen Overleg Mond- en klauwzeer, varkenspest, gezondheidswet voor dieren
- 02-04-03 15:28 - Reactie Tineke Huizinga op discussie EO Visie
- 02-04-03 14:04 - Video PerspectieF
maart
- 31-03-03 14:25 - Vragen over Ernstig gehandicapt meisje en smartengeld
- 31-03-03 11:29 - Irak-debat: Niets doen geen oplossing
- 29-03-03 12:35 - Column Friesch Dagblad
- 28-03-03 15:22 - persbericht wijkbezoeken
- 27-03-03 23:40 - Algemeen Overleg Vogelpest
- 27-03-03 23:20 - Algemeen Overleg Situatie Midden-Oosten
- 27-03-03 14:40 - Bijdrage debat Wijziging wet primair onderwijs
- 27-03-03 12:14 - EU geeft blijk van verantwoordelijkheidsgevoel
- 27-03-03 11:53 - Algemeen Overleg Schuldsanering natuurlijke personen
- 26-03-03 22:33 - Algemeen Overleg Discretionaire bevoegdheid
- 22-03-03 10:31 - Consumeren in Europa
- 21-03-03 23:11 - Rouvoet: ‘Nederland moet Irakese vluchtelingen ruimhartig opvangen’
- 20-03-03 23:44 - Algemeen Overleg Europese Raad
- 20-03-03 14:57 - Sentiment bepaalt olieprijs
- 20-03-03 14:55 - Vragen over Berichtgeving Jaarverslag stichting De Einder
- 20-03-03 14:46 - Bevrijding Irak een plicht
- 20-03-03 11:58 - Algemeen Overleg Vogelpestcrisis
- 20-03-03 11:41 - Reactie op aanval Irak
- 19-03-03 23:42 - Algemeen Overleg Afghanistan
- 19-03-03 14:09 - Bijdrage debat Onregelmatigheden hoger onderwijs
- 19-03-03 13:53 - Bijdrage debat Enquête Bouwnijverheid
- 19-03-03 09:41 - persbericht debat enquete bouwnijverheid
- 18-03-03 14:48 - Bijdrage debat Irak
- 18-03-03 14:32 - Lijst van openstaande vragen rond Irak
- 18-03-03 13:47 - Resolutie 1441
- 17-03-03 13:41 - Inbreng invoering lumpsum (pilots)
- 17-03-03 13:40 - Inbreng wijziging WEB
- 17-03-03 13:39 - Inbreng 2e lezing verandering Grondwet (samenwerkingsschool)
- 17-03-03 13:38 - inbreng wijziging electriciteitswet
- 15-03-03 17:45 - spreekbeurt bestuurdersvereniging
- 15-03-03 13:27 - Openingstoespraken bestuurderscongres
- 15-03-03 13:24 - Samenvatting toespraak door Tom Viezee op het bestuurderscongres
- 15-03-03 12:33 - Column Friesch Dagblad
- 15-03-03 11:46 - Stemverklaring havendiensten
- 15-03-03 09:30 - Lezing Arie Slob op congres bestuurdersvereniging ChristenUnie
- 13-03-03 15:44 - Bijdrage debat Europese Conventie
- 13-03-03 15:41 - Bijdrage debat Vogelpest
- 13-03-03 14:44 - Algemeen Overleg Vogelpestcrisis en Landbouw- en Visserijberaad
- 13-03-03 11:41 - Situatie in Cambodja
- 13-03-03 11:10 - Consumentenbescherming
- 13-03-03 11:06 - Krediet voor Saddam Hoessein?
- 13-03-03 11:04 - Bedrijfspensioenen
- 13-03-03 10:22 - Verslag Wijziging Electriciteitswet 1998 – bevordering van duurzame electirciteit
- 12-03-03 15:36 - Bijdrage debat HKH prinses Margarita
- 12-03-03 14:50 - Vragen over Dreigende steniging Nigeria
- 12-03-03 14:07 - Hoop voor de toekomst
- 12-03-03 11:55 - Rouvoet kritisch op Balkenende
- 12-03-03 08:50 - Economische en Monetaire Unie
- 11-03-03 12:03 - Begrotingsrichtsnoeren 2004
- 08-03-03 13:41 - persbericht wijkbezoeken
- 07-03-03 23:59 - Werknemer mag werk op zondag voortaan weigeren
- 07-03-03 11:03 - Slob benoemd tot voorzitter van Stichting Gave
- 06-03-03 14:00 - Algemeen Overleg Aviaire influenza (Vogelpest)
- 05-03-03 11:22 - Oorlog in Irak; terecht of onrecht?
- 04-03-03 23:32 - Uitspraak Internationaal Gerechtshof over de tenuitvoerlegging door de VS van doodvonnissen
- 04-03-03 10:44 - ChristenUnie wil gedupeerde agrariërs financiële hulp geven
- 04-03-03 10:23 - Wankel evenwicht
- 03-03-03 18:48 - persbericht vogelpest
- 03-03-03 10:11 - column Friesch Dagblad 010303
februari
- 26-02-03 12:14 - Egbert Schuurman voert lijst Eerste Kamer aan
- 24-02-03 17:02 - meditatie residentiepauzedienst 180203
- 24-02-03 14:44 - Vragen over Omzeilen procedure euthanasie
- 21-02-03 14:24 - Column: Landbouw-discussie open houden
- 21-02-03 14:13 - Is christelijke oppositie nog wel zinvol?
- 21-02-03 12:56 - Rouvoet ziet bedenkelijke ontwikkeling in media
- 19-02-03 16:39 - Spanning in Zimbabwe
- 19-02-03 16:36 - Onderdrukking in Kazachstan
- 19-02-03 16:28 - Drugsproblematiek
- 19-02-03 16:02 - Vragen over Voorlichting fiscus voor gehandicapten moet beter
- 19-02-03 15:45 - Laks optreden ministerie schokt ChristenUnie
- 19-02-03 14:01 - Bijdrage debat Irak
- 18-02-03 16:34 - Bijdrage debat Gebruik discretionaire bevoegdheid
- 18-02-03 15:10 - Vragen over Nederlanders in Zimbabwe
- 18-02-03 14:36 - Vragen over Victory Outreach Church Rotterdam
- 18-02-03 10:12 - Saddam Hoessein heeft zijn krediet al ruimschoots verspeeld
- 15-02-03 12:23 - Column Friesch Dagblad
- 14-02-03 14:54 - Vragen over Overeenkomst gemeente Alkmaar, AZ en brancheverenigingen
- 13-02-03 15:50 - Algemeen Overleg Verplaatsing HAVO/VWO Rhedens Lyceum
- 13-02-03 00:18 - Reproductieve gezondheid
- 12-02-03 16:48 - Status quo in Irak
- 12-02-03 16:43 - Vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid
- 12-02-03 16:16 - Bijdrage debat Irak
- 12-02-03 13:58 - Algemeen Overleg Asiel- en terugkeerbeleid
- 12-02-03 13:25 - Oorlogsrecht
- 12-02-03 12:16 - Vervoersbeleid
- 11-02-03 12:09 - Nieuwe buren
- 11-02-03 08:34 - Verkeer van personen in de Unie
- 10-02-03 18:39 - Exportsubsidies verstoren de wereldmarkt
- 10-02-03 12:58 - Column Centraal Weekblad
- 08-02-03 10:31 - De historische wortels van de ChristenUnie
- 08-02-03 10:24 - Zeven aanknopingspunten voor een christelijke bestuursstijl
- 08-02-03 10:22 - Tussen unie en eenheid
- 08-02-03 10:05 - Roel Kuiper: inspirator in bezinning op de samenleving
- 08-02-03 09:59 - Democratische partijvernieuwing: naar een ledenpartij?
- 08-02-03 09:28 - Reactie Henk Visser op artikel over democratische partijvernieuwing
- 08-02-03 09:27 - Reactie Thijs van Daalen op artikel over democratische partijvernieuwing
- 08-02-03 09:21 - Vrijheid van onderwijs en integratie van minderheden
- 07-02-03 16:38 - Dr.A.J. Verbrugh overleden
- 07-02-03 15:42 - dr. A.J. Verbrugh overleden
- 06-02-03 16:32 - Bijdrage debat Veiligheidssituatie Afghanistan
- 06-02-03 15:18 - Vragen over godsdienstvrijheid Centraal-Azië
- 06-02-03 14:49 - Europees Parlement onderzoekt steun aan Palestijnen
- 05-02-03 16:30 - Bijdrage debat WAO
- 05-02-03 16:25 - Bijdrage debat Fraude in de zorg
- 04-02-03 16:22 - Bijdrage debat Werkzaamheden informateur
- 04-02-03 16:20 - Bijdrage debat Verkiezing Voorzitter Tweede Kamer
- 03-02-03 16:36 - De nieuwe fractie: André Rouvoet, Arie Slob en Tineke Huizinga
- 03-02-03 13:51 - Verslag Wet op de vaste boekenprijs
januari
- 31-01-03 17:00 - Column: State of the World
- 31-01-03 16:20 - Oorlog tegen Irak splijt VVD
- 31-01-03 12:26 - Europese Unie ongeloofwaardig richting Libanon
- 30-01-03 17:49 - Onafhankelijkheid Duisenberg opnieuw ter discussie
- 30-01-03 16:12 - Bijdrage debat Irak
- 30-01-03 14:18 - Onafhankelijkheid Duisenberg opnieuw discussiepunt
- 30-01-03 12:43 - Honger in de wereld
- 30-01-03 11:44 - Dreiging Noord-Korea
- 30-01-03 11:40 - Kwijting van de algemene begroting 2000
- 30-01-03 10:03 - EU ongeloofwaardig
- 29-01-03 14:44 - Situatie in Irak
- 28-01-03 17:48 - Hoge opbrengst Afrika-collecte
- 28-01-03 15:01 - Vragen over Huursubsidie Zwijndrecht
- 28-01-03 11:39 - ChristenUnie eist opheldering over huursubsidie
- 25-01-03 12:30 - Column Friesch Dagblad
- 24-01-03 12:56 - Uitslag poll feestdagen
- 23-01-03 15:35 - 'Hezbollah geen terreurorganisatie'
- 23-01-03 11:45 - Teleurstellende uitslag voor de ChristenUnie
- 22-01-03 23:36 - Laatste nieuws Kiezen voor Afrika
- 22-01-03 15:56 - Amsterdammers geven gul in stemlokaal
- 22-01-03 15:40 - Politiek is en blijft passie voor Arie Slob
- 22-01-03 12:01 - Winnaar BNN Nieuwsquiz
- 22-01-03 11:32 - ChristenUnie: Actie collectebus slaat aan
- 21-01-03 12:30 - Oproep aan gemeenten: "Kiezen voor Afrika"
- 20-01-03 23:17 - Pamflet: Wij bekennen kleur en stemmen ChristenUnie!
- 20-01-03 22:19 - Stimuleer opvang bij ongewenste zwangerschap
- 20-01-03 17:21 - Collectebussen bij stembussen
- 20-01-03 17:19 - Scholen met de bezem door de wijk
- 20-01-03 17:15 - Meer opvang bij ongewenste zwangerschap
- 20-01-03 14:33 - Vragen over Syrisch Nationale Socialistische Partij
- 20-01-03 10:26 - Mensenrechten?
- 19-01-03 16:42 - Interview TV Programma Het Vermoeden
- 18-01-03 18:18 - Laat u niet verleiden door de macht!
- 18-01-03 14:39 - Onbuigzame houding juist nu nodig
- 17-01-03 19:00 - Column: Stop die armoedige discussie!
- 17-01-03 12:45 - Tweede plaats ChristenUnie in Natuur en Milieu-toptien.
- 17-01-03 12:30 - Vragen over Opheffing 299ste squadron Landmacht Gilze-Rijen
- 17-01-03 10:45 - Rouvoet: "Lieverd, nog een weekje dan is het voorbij!"
- 17-01-03 10:21 - Tineke Huizinga over bidden voor de verkiezingen
- 17-01-03 10:16 - Rouvoet en de revival in Nederland
- 16-01-03 18:20 - Evangeliebelijders gevraagd, toen en nu
- 16-01-03 16:00 - Humanitaire crisis in Noord Korea
- 16-01-03 14:16 - Vragen over Bezoekregime penetiaire inrichting Zwolle
- 16-01-03 09:08 - Harmonisatie van het wegvervoer
- 16-01-03 09:05 - Overeenkomst Europese Unie met Libanon
- 15-01-03 18:16 - Werkbezoek De Haven
- 15-01-03 17:41 - Back to school!
- 15-01-03 17:18 - Gezondheidszorg en ouderenzorg
- 15-01-03 14:57 - Clearing en afwikkeling
- 15-01-03 14:51 - Europese bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling
- 15-01-03 14:37 - Grondrechten Europese Unie
- 14-01-03 23:13 - Gokken verbieden en casino´s sluiten!
- 14-01-03 10:58 - Rouvoet: "Een bijbels standpunt is geen variant, maar een overtuiging"
- 14-01-03 10:34 - André Rouvoet over gezin, Israël en milieu
- 13-01-03 23:01 - ChristenUnie wil fonds kleine kernen
- 13-01-03 12:00 - Klein christelijk: CDA moet duidelijker en consequenter
- 13-01-03 10:43 - ChristenUnie teleurgesteld door Balkenende
- 11-01-03 17:32 - TweeVandaag Lijsttrekkersdebat kleine partijen
- 11-01-03 15:10 - Onrecht niet afkopen met budget ontwikkelings-samenwerking
- 11-01-03 07:02 - Werkbezoeken stimuleren lijsttrekker
- 10-01-03 19:03 - Werkbezoek Lopik geslaagd
- 10-01-03 18:35 - TweeVandaag Interview André Rouvoet
- 10-01-03 15:00 - Column: Majesteit
- 10-01-03 13:38 - Relatie tussen kerk en overheid in Europees perspectief
- 10-01-03 11:55 - Familie Divsalar uit Iran
- 10-01-03 06:44 - ChristenUnie: met Rouvoet naar godsdienstles
- 09-01-03 22:35 - Rouvoet nodigt Zalm uit
- 08-01-03 11:58 - Bezuiniging van 8 miljard: overschot van 0,3%BBP
- 08-01-03 09:31 - Bijbel als de maat der dingen
- 07-01-03 12:00 - ChristenUnie gaat artikel 23 uitdelen
- 07-01-03 09:38 - Grondwet artikel 23
- 07-01-03 07:14 - Probleem mondiale armoede niet op landbouw afschuiven
- 06-01-03 23:59 - Campagne van start in Bunschoten Spakenburg
- 06-01-03 23:52 - Geen sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders!
- 06-01-03 19:23 - Geloof en kerk belangrijk voor samenleving
- 06-01-03 10:51 - Gezang en politiek op verjaardag Rouvoet
- 06-01-03 10:35 - Swingende ChristenUnie vormt zich een nieuwe identiteit
- 06-01-03 10:12 - Christelijk onderwijs ook zelf verantwoordelijk voor behoud onderwijsvrijheid
- 06-01-03 10:04 - Christelijk onderwijs ook zelf verantwoordelijk voor behoud onderwijsvrijheid
- 06-01-03 08:33 - Het werk moet wel gedaan worden
- 04-01-03 19:02 - De campagne is begonnen: kansen en uitdagingen!
- 04-01-03 19:00 - Rouvoet daagt CDA uit
- 04-01-03 10:01 - Lezing toekomst van het christelijk onderwijs