CDA blokkeert extra geld palliatieve zorg

vrijdag 19 december 2003 11:46

Bron: Reformatorisch Dagblad

Door de tegenstem van het CDA komt er geen extra geld voor bescherming van het ongeboren leven en voor palliatieve zorg. Ook komt er geen maximum aan het aantal betalende kinderen bij de solidariteitspremies in de particuliere ziektekostenverzekeringen. ChristenUnie-fractievoorzitter Rouvoet had een amendement ingediend om extra geld uit te trekken voor de bescherming van het ongeboren leven en voor palliatieve zorg. Daarmee wilde hij invulling geven aan de afspraken die CDA, VVD en D66 in het regeerakkoord hebben gemaakt. „Wij voegen de daad bij jullie woord”, aldus de ChristenUnie-voorman. Tijdens de stemming bleek dat naast SGP, die het wijzigingsvoorstel mede had ondertekend, alleen PvdA, SP en GroenLinks het amendement steunden. Het CDA had het voorstel aan een meerderheid kunnen helpen, maar deed dat niet.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Redactie politiek

DEN HAAG - Door de tegenstem van het CDA komt er geen extra geld voor bescherming van het ongeboren leven en voor palliatieve zorg. Ook komt er geen maximum aan het aantal betalende kinderen bij de solidariteitspremies in de particuliere ziektekostenverzekeringen.

Dat bleek donderdagavond in de Tweede Kamer tijdens de stemmingen over de amendementen en moties die waren ingediend bij de volksgezondheidsbegroting voor volgend jaar.

ChristenUnie-fractievoorzitter Rouvoet had een amendement ingediend om extra geld uit te trekken voor de bescherming van het ongeboren leven en voor palliatieve zorg. Daarmee wilde hij invulling geven aan de afspraken die CDA, VVD en D66 in het regeerakkoord hebben gemaakt. „Wij voegen de daad bij jullie woord”, aldus de ChristenUnie-voorman. Het amendement vroeg concreet om de aangekondigde bezuinigingen van 10 procent op het Landelijk Steunpunt Vrijwilligers Terminale Thuiszorg Nederland en op de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind ongedaan te maken. Verder zou er extra geld moeten komen voor de opvang van ongewenst zwangere vrouwen en voor palliatieve zorg. In totaal ging het om 2,1 miljoen euro.

Tijdens de stemming bleek dat naast SGP, die het wijzigingsvoorstel mede had ondertekend, alleen PvdA, SP en GroenLinks het amendement steunden. Het CDA had het voorstel aan een meerderheid kunnen helpen, maar deed dat niet. Volgens het kamerlid Buijs gebeurde dat met pijn in het hart. „Het amendement was ons heel sympathiek; het kostte ons moeite om tegen te stemmen. We hebben het toch gedaan, want de dekking was niet aangegeven.”

Er wordt volgend jaar in de solidariteitspremies voor de particuliere ziektekostenverzekeringen geen maximum gesteld aan het aantal betalende kinderen. SGP-kamerlid Van der Staaij had het initiatief genomen om dit aantal op vier te stellen. De solidariteitspremies (WTZ en MOOZ) stijgen volgend jaar met ruim 20 procent. Dat betekent een aanzienlijke lastenverzwaring voor met name grote gezinnen.

PvdA, GroenLinks, SGP en ChristenUnie stemden voor de motie, CDA, VVD, D66, SP en LPF tegen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari