Diepte integratieprobleem niet gepeild

maandag 19 januari 2004 14:57

Commissie Blok loopt weg voor concrete aanbevelingen

De ChristenUnie is niet onder de indruk van het rapport van de Commissie Blok. Fractievoorzitter André Rouvoet: “Ik voel me meer thuis bij de genuanceerde formuleringen van de Commissie over de resultaten van het integratiebeleid dan bij de vierkante conclusie dat het mislukt is, maar overigens zijn de aanbevelingen nogal vlak”. Hij is bang dat de commissie de diepte van de problematiek niet peilt: “Een belangrijke passage is die over ruimte voor religieus-culturele verschillen.

Commissie Blok loopt weg voor concrete aanbevelingen

De ChristenUnie is niet onder de indruk van het rapport van de Commissie Blok. Fractievoorzitter André Rouvoet: “Ik voel me meer thuis bij de genuanceerde formuleringen van de Commissie over de resultaten van het integratiebeleid dan bij de vierkante conclusie dat het mislukt is, maar overigens zijn de aanbevelingen nogal vlak”. Hij is bang dat de commissie de diepte van de problematiek niet peilt: “Een belangrijke passage is die over ruimte voor religieus-culturele verschillen. Het onderscheid tussen waarden en normen die verankerd zijn in de wet en ongeschreven regels is verhelderend, maar de commissie kijkt op dit cruciale punt niet verder dan kledingkeuze. Dat is jammer, want het zijn juist de enorme verschillen in de beleving van diepere waarden die voor spanningen in de multiculturele samenleving zorgen. En dan komt het erop aan: wanneer mogen we beperkingen stellen aan de eigen vrijheid en verantwoordelijkheden van allochtonen en hun gemeenschappen en wanneer niet?”

De commissie stelt Artikel 23 van de Grondwet niet ter discussie. Dat verrast Rouvoet niet: “De commissie noemt drie factoren die een rol spelen bij het ontstaan van zogenaamde zwarte scholen. De belangrijkste factor is de samenstelling van woonwijken”. De Commissie Blok concludeert dat een aantal zwarte scholen beter presteert bij de bestrijding van achterstanden dan andere scholen. Rouvoet: “En integratie begint bij het weghalen van allochtone kinderen uit hun achterstandspositie”. De opmerkingen over het optreden door gemeenten tegen scholen die eisen stellen op grond van hun identiteit begrijpt Rouvoet niet: “De commissie zegt zelf dat het verschijnsel zwarte scholen niets te maken heeft met de identiteit van scholen”.

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari