ChristenUnie wil Europese ambassadeur voor mensenrechten of godsdienstvrijheid

woensdag 10 maart 2004 17:13

Missie voor nieuwe voorzitter EU 
 
De ChristenUnie vindt dat de bescherming van de godsdienstvrijheid een belangrijk en geïntegreerd onderdeel moet worden van het Nederlands buitenlands beleid. Tineke Huizinga: “Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de Nederlandse mensenrechtenambassadeur, maar het zou nog sterker zijn als er op Europees niveau een mensenrechtenambassadeur of godsdienstvrijheidambassadeur zou worden aangesteld”. De woordvoerder van de ChristenUnie ziet daarvoor mogelijkheden tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie: “Nederland schenkt vanouds veel aandacht aan de bescherming van de godsdienstvrijheid. De aanstelling van een speciale ambassadeur sluit prachtig bij deze traditie aan”.
 
Vandaag spreekt de Tweede kamer over de Vervolgnotitie internationale bescherming van de vrijheid van godsdienst. Op verzoek van de ChristenUnie, gesteund door een meerderheid van de Kamer, bracht het ministerie van Buitenlandse Zaken deze notitie uit en wordt deze besproken in een apart debat.
 
Volgens de notitie is “de naleving van de vrijheid van godsdienst of overtuiging in de afgelopen jaren niet verbeterd”. In verschillende delen van de wereld – maar ook in Europa – is het slecht gesteld met de vrijheid van godsdienst. In veel moslimlanden wordt de bejegening van niet-moslims grimmiger. Ook in landen met een atheïstisch autoritair regime, zoals Noord-Korea, Vietnam en Laos, worden religieuze stromingen als staatsgevaarlijk verdrukt. In Centraal-Azië wordt het niet-geregistreerde religieuze bewegingen veelal onmogelijk gemaakt om hun geloof openlijk te belijden.

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari