ChristenUnie wil burgers aanspreken op ikke-ikke-ikke-gedrag

woensdag 10 maart 2004 17:15

Overheid moet schroom overwinnen

De ChristenUnie vindt de vraag Is Nederland een fraudeland? niet interessant. Evenmin als het ontkennende antwoord van de minister-president. André Rouvoet: “Ik heb er helemaal niks aan als mijn huisarts tijdens een consult tegen mij zegt: ‘U bent patiënt’. Ik wil weten wat ik mankeer, wat de oorzaak is en wat er aan gedaan kan worden”. De fractievoorzitter van de ChristenUnie wil doorstoten naar de oorzaken van de erosie van de publieke moraal: “De schaduwkanten van de individualisering zijn het verlies aan gemeenschapszin en sociale controle. We ademen in een ikke-ikke-ikke-klimaat, waarin het persoonlijke belang zwaarder weegt dan het algemeen belang: ‘Je bent toch een dief van je eigen portemonnee als je je strikt aan de regels houdt?’ De overheid moet de schroom overwinnen om burgers daarop aan te spreken. Moraal is breder dan de wet of het recht. Een gezonde publieke moraal is meer dan geen wetsovertredingen”.

Overheid moet schroom overwinnen
 
De ChristenUnie vindt de vraag Is Nederland een fraudeland? niet interessant. Evenmin als het ontkennende antwoord van de minister-president. André Rouvoet: “Ik heb er helemaal niks aan als mijn huisarts tijdens een consult tegen mij zegt: ‘U bent patiënt’. Ik wil weten wat ik mankeer, wat de oorzaak is en wat er aan gedaan kan worden”. De fractievoorzitter van de ChristenUnie wil doorstoten naar de oorzaken van de erosie van de publieke moraal: “De  schaduwkanten van de individualisering zijn het verlies aan gemeenschapszin en sociale controle. We ademen in een ikke-ikke-ikke-klimaat, waarin het persoonlijke belang zwaarder weegt dan het algemeen belang: ‘Je bent toch een dief van je eigen portemonnee als je je strikt aan de regels houdt?’ De overheid moet de schroom overwinnen om burgers daarop aan te spreken. Moraal is breder dan de wet of het recht.  Een gezonde publieke moraal is meer dan geen wetsovertredingen”.  
 
Rouvoet betreurt dat de minister-president in zijn brief niet op de oorzaken ingaat. Ongeschreven regels moeten beschreven worden. Er wordt van alles en nog wat gedaan aan fraudebestrijding en integriteitsbevordering, maar…: “Wat we nodig hebben is een terugkeer van het besef dat je niet alléén en voor jezelf leeft, maar samen met anderen en dat je dus niet alleen je eigenbelang maar ook het algemene belang in het oog moet houden”.  Rouvoet: “Als overheid en ondernemer en burger heb je niet alleen rechten, maar ook plichten”.
 
De ChristenUnie benadrukt dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft: “De overheid moet ook de schijn des kwaads vermijden. Dat vraagt om openheid en om de bereidheid om verantwoording af te leggen, maar ook om maat te houden”.

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari