Stop met flitsscheidingen

22-04-2004 17:09 22-04-2004 17:09

ChristenUnie presenteert met SGP ontwerp-initiatiefwetsvoorstel

De ChristenUnie presenteerde vandaag met de SGP een ontwerp-initiatiefwetsvoorstel om een einde te maken aan de flitsscheiding. Dat gebeurt onder het motto ‘Bezint eer ge ontbindt’. André Rouvoet: “De gang naar de rechter bij een echtscheiding is van groot belang – ook als er sprake is van bemiddeling. De overheid is betrokken bij de sluiting van het huwelijk en moet ook haar verantwoordelijkheid nemen bij de ontbinding ervan”. Hij vindt dat er een goede belangenafweging moet plaatsvinden: “Zeker als kinderen de dupe zijn. De omgangsregeling en de alimentatie moeten goed geregeld worden. Dat voorkomt niet per definitie verbittering of strijd over het nakomen van de afspraken, maar het is het wel minste dat je doen kan”.

ChristenUnie presenteert met SGP ontwerp-initiatiefwetsvoorstel   

De ChristenUnie presenteerde vandaag met de SGP een ontwerp-initiatiefwetsvoorstel om een einde te maken aan de flitsscheiding. Dat gebeurt onder het motto ‘Bezint eer ge ontbindt’. André Rouvoet: “De gang naar de rechter bij een echtscheiding is van groot belang – ook als er sprake is van bemiddeling. De overheid is betrokken bij de sluiting van het huwelijk en moet ook haar verantwoordelijkheid nemen bij de ontbinding ervan.” Hij vindt dat er een goede belangenafweging moet plaatsvinden: “Zeker als kinderen de dupe zijn. De omgangsregeling en de alimentatie moeten goed geregeld worden. Dat voorkomt niet per definitie verbittering of strijd over het nakomen van de afspraken, maar het is het wel minste dat je doen kan”.
 
Toen minister Donner vorige week liet weten dat er grote bezwaren kleven aan een scheiding zonder tussenkomst van de rechter, verklaarde een meerderheid van de Tweede Kamer dat de flitsscheiding moet blijven bestaan. ChristenUnie en SGP zijn verbaasd over de negatieve reactie van de Kamer. André Rouvoet: “Dat was een ouderwetse paarse pavlov. Ik had verwacht dat we die reflexen inmiddels te boven waren gekomen, maar helaas…”.
 
Het initiatiefwetsvoorstel was bij de ChristenUnie al geruime tijd in voorbereiding. De plannen van minister Donner zijn aanleiding om het nu te presenteren. Als de minister zijn plannen niet doorzet, zullen ChristenUnie en SGP het voorstel indienen.

[file=12]

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari