Rouvoet wil lichtere lasten gehandicapten

25-05-2004 11:22 25-05-2004 11:22

Bron: Nederlands Dagblad

HARDENBERG - Het kabinet mag de rekening voor ingrepen in de zorg niet eenzijdig afwentelen op gehandicapten, chronisch zieken en ouderen, want dat leidt tot verdere achterstelling. Dat zei fractieleider André Rouvoet van de ChristenUnie gisteren bij de opening van twee vakantiebungalows voor mindervaliden in Hardenberg, een particulier initiatief van de Hardenbergse recreatieondernemer Jan Hakkers.

Bron: Nederlands Dagblad

van onze redactie regio

HARDENBERG - Het kabinet mag de rekening voor ingrepen in de zorg niet eenzijdig afwentelen op gehandicapten, chronisch zieken en ouderen, want dat leidt tot verdere achterstelling.

Dat zei fractieleider André Rouvoet van de ChristenUnie gisteren bij de opening van twee vakantiebungalows voor mindervaliden in Hardenberg, een particulier initiatief van de Hardenbergse recreatieondernemer Jan Hakkers.

Gehandicapten hebben recht op gelijke behandeling, aldus Rouvoet. De ChristenUnie pleit al langer voor vermelding van gehandicapten en chronisch zieken in het gelijkheidsbeginsel van artikel 1 in de Grondwet. Daarnaast drong Rouvoet ook aan op een betere strafrechtelijke bescherming tegen discriminatie van deze kwetsbare groep.

Rouvoet prees het voorbeeld van de campingbaas, die werk heeft gemaakt om de integratie en deelname van gehandicapten in de samenleving te bevorderen. ,,Niet apart gezet in een hoekje of op een apart kampeerterrein, maar midden op de camping, midden in de samenleving'', aldus Rouvoet. ,,Daarmee geeft Hakkers een voorbeeld ter navolging, ook voor de overheid.''

De ChristenUnie-leider toonde zich verontrust over de uitkleding van de gehandicaptenzorg door de kabinetsplannen. ,,Ingrepen zijn noodzakelijk om de kosten van de zorg draaglijk te houden, maar ik houd mijn hart vast als gehandicapten en chronisch zieken belangrijke voorzieningen kwijtraken.'' Vooral over een maatregel als de no-claimkorting in de zorg wond Rouvoet zich op, omdat mensen met een handicap of functiebeperking vrijwel geen mogelijkheden hebben die kosten te verlagen.

Daarnaast zag hij andere bedreigingen die het sociale leven van deze kwetsbare groep aantasten. Zo leidt de regeling bovenregionaal vervoer tot een verdere inperking van de mobiliteit van gehandicapten en hogere kosten voor reizen buiten de eigen regio. Ook het plan van de Nederlandse Spoorwegen om het rolstoelvervoer aan banden te leggen, keurde Rouvoet scherp af. Vandaag vraagt de ChristenUnie de Tweede Kamer om een oordeel over het feit dat NS nalatig is in het vervoer van gehandicapten zolang er geen volwaardig alternatief is.

Hartverwarmend

Rouvoet prees Hakkers dat hij op camping De Kleine Belties een ,,hartverwarmend en lovenswaardig'' initiatief heeft genomen. ,,U hebt de daad bij het woord gevoegd bij de integratie van de gehandicapte in de samenleving. Ik hoop dat overheid en andere ondernemers dit voorbeeld zullen navolgen. Want zelf het voortouw nemen werkt beter dan verplichtingen.''

Hakkers voegde eraan toe dat met de ingebruikname van de twee vakantiebungalows voor maximaal 16 mindervaliden een veelgehoorde wens van zorginstellingen in vervulling is gegaan. Hij benadrukte dat het onderkomen het christelijke karakter van de camping ten goede komt. ,,Misschien blijven er campinggasten weg als er gehandicapten op een camping verblijven, maar ik ervaar het als een verplichting deze groep een plaats te geven in de samenleving.''

Of het initiatief succesvol wordt, is afwachten, aldus Hakkers. Zaterdag komen de eerste gasten. De bungalows zijn al volgeboekt tot augustus.

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari