ChristenUnie geeft regio inspraak

dinsdag 25 mei 2004 15:45

Tineke Huizinga bekritiseert werkwijze kabinet bij totstandkoming Nota Ruimte

De inspraakmogelijkheden bij de totstandkoming van de Nota Ruimte bleven beperkt tot maar één bestuurlijke overlegronde. Daardoor was er nauwelijks ruimte voor inspraak. Tineke Huizinga noemt dat onverstandig: “Dat is niet goed voor het draagvlak van de ruimtelijke inrichting van Nederland, die ons allemaal aangaat”. Ze vraagt deze week alle gemeenteraadsleden, wethouders en statenleden van de ChristenUnie om reacties op de Nota Ruimte: “Het is voor bestuurders in de regio nu slikken of stikken. Dat is een slechte zaak. Daarom heb ik gezocht naar een manier die binnen mijn mogelijkheden ligt om hen toch een vorm van inspraak te bieden. Ik zal goed naar hen luisteren en hoop dat er een signaal van uit gaat in de richting van het kabinet”.

Tineke Huizinga bekritiseert werkwijze kabinet bij totstandkoming Nota Ruimte
 
De inspraakmogelijkheden bij de totstandkoming van de Nota Ruimte bleven beperkt tot maar één bestuurlijke overlegronde. Daardoor was er nauwelijks ruimte voor inspraak. Tineke Huizinga noemt dat onverstandig: “Dat is niet goed voor het draagvlak van de ruimtelijke inrichting van Nederland, die ons allemaal aangaat”.  Ze vraagt deze week alle gemeenteraadsleden, wethouders en statenleden van de ChristenUnie om reacties op de Nota Ruimte: “Het is voor bestuurders in de regio nu slikken of stikken. Dat is een slechte zaak. Daarom heb ik gezocht naar een manier die binnen mijn mogelijkheden ligt om hen toch een vorm van inspraak te bieden. Ik zal goed naar hen luisteren en hoop dat er een signaal van uit gaat in de richting van het kabinet”.
 
De ChristenUnie wil voorkomen dat de Nota Ruimte erdoor wordt gedrukt zonder voldoende inspraak van betrokkenen uit de regio. Volgens het kabinet is de gekozen route juridisch houdbaar, omdat er geen sprake is van een ‘wezenlijk ander plan’. Huizinga: “Daarmee gaat het kabinet er echter aan voorbij dat de Nota Ruimte wel degelijk in heel veel opzichten afwijkt van de Vijfde Nota: ik wijs op het verlaten van de contourenbenadering, een forse reductie van het aantal stedelijke netwerken en bundelingsgebieden, en het wijzigen van het aantal beschermde landschappen. Daarmee wordt het een stuk onzekerder hoe de gemeenten en provincies de verstedelijking in hun gebied gaan invullen”.

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari