Rouvoet: Absoluut geen oorlogstaal

maandag 14 juni 2004 18:56

Bron: Reformatorisch Dagblad

DEN HAAG - De SGP zou de samenwerkingsovereenkomst met de ChristenUnie hebben geschonden. Reden voor ChristenUnie-leider Rouvoet de zaak ter discussie te stellen.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Door: Peter van Olst

DEN HAAG - De SGP zou de samenwerkingsovereenkomst met de ChristenUnie hebben geschonden. Reden voor ChristenUnie-leider Rouvoet de zaak ter discussie te stellen.
 

U wekt de schijn behoorlijk boos en gefrustreerd te zijn.
„Nee hoor, dit is geen kinnesinne, geen frustratie. Al ligt het me wel zwaar op de maag dat ik herhaaldelijk geconfronteerd ben met voorkeursacties vanuit de SGP, terwijl we op hun verzoek juist hadden afgesproken dit niet te doen. Ik heb een blaadje van de lokale SGP door de deur gehad, de SGP-jongeren hebben geadverteerd en zelfs het bestuur had in het RD een paginagrote advertentie. Allemaal met de teneur: stuur onze man, Bas Belder, naar Brussel. Op die pagina werd niet eens verwezen naar de gezamenlijke lijst.”
 
Volgens Kolijn nodig om twijfelende SGP’ers over de streep te trekken.
„Dat klinkt me op geen enkele manier plausibel in de oren. Je verweert je tegen een aantal predikanten die vinden dat je niet voor het Europees Parlement moet gaan stemmen en die de ChristenUnie een partij met onbijbelse standpunten noemen. Dan geef je aan waarom je in Europa wel actief meent te moeten zijn én verdedigt waarom je dat samen met de ChristenUnie doet. Je laat dan zien waarom je voldoende basis ziet om samen in Europa Christus te belijden.”
 
U kunt van het SGP-bestuur toch niet verwachten dat ze gaan verdedigen dat de ChristenUnie totaal niet verwaterd is?
„Het gaat om de vraag of er voldoende inhoudelijke overeenkomst is. Als het echt allemaal zo onbijbels is bij de ChristenUnie, dan moeten ze die samenwerking niet eens willen. Als het enige doel van de samenwerking is om niet alleen de ChristenUnie maar ook de SGP een zetel te laten halen, is me dat echt te mager.”
 
Waarom zegt u niet gewoon wat u wilt: wel of geen samenwerking?
„Zo ver ben ik helemaal niet. Ik ga er ook niet over. Wel reken ik het als politiek leider tot mijn verantwoordelijkheid om mijn observaties aan het partijbestuur mee te geven. Ik stel vast dat er in SGP-kring weerstanden bestaan tegen de samenwerking en dat de nieuwe voorzitter zelfs vindt dat de ChristenUnie geen bestaansrecht heeft. Ook aan onze kant gaan stemmen verloren, bijvoorbeeld vanwege het vrouwenstandpunt van de SGP. Dat zijn belangrijke signalen.”
 
En die wilt u evalueren?
„Ik wil een nuchtere en open gedachtewisseling over de vraag of de samenwerking wel zo vruchtbaar is. Dit is absoluut geen oorlogstaal.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari