Vragen over het stopzetten van het Langman-akkoord met Noord-Nederland

dinsdag 25 mei 2004 15:42

Arie Slob: Voorzitter. Ik vind het heel vervelend dat de staatssecretaris aangeeft dat de Langman-afspraken tot en met 2006 lopen...

Staatssecretaris Van Gennip: De financiële invulling daarvan.

Arie Slob: ...want wij hebben met elkaar afgesproken dat het perspectief heel nadrukkelijk op 2010 gericht zou zijn. Mevrouw Smeets heeft terecht aangegeven dat de financiële invulling tot 2006 te maken had met de financiële systematiek van dat moment, maar wij zouden voor de vier jaar daarna proberen de gelden te vinden om het programma Kompas voor het Noorden uit te voeren. In dat opzicht wil ik de staatssecretaris nadrukkelijk wijzen op de motie die ik met de heren Van der Vlies en Heemskerk heb ingediend en die door een overgroot deel van de Kamer is ondersteund: wij zouden daar keihard aan werken, het Noorden niet in de steek laten en ervoor zorgen dat het Kompas voor het Noorden, waarvan uitvoering zo dringend noodzakelijk is, ook inderdaad uitgevoerd kan worden. Kan de staatssecretaris dat toezeggen?

Staatssecretaris Van Gennip: Ik zei het net al, ik laat niet alleen het Noorden, maar ook alle andere regio's van Nederland natuurlijk niet in de steek. Wij moeten samen met deze regio's ervoor zorgen dat de concurrentiepositie van Nederland goed wordt. Bij die regio's hoort het Noorden. In dat kader praten wij met het Noorden over de vraag hoe wij het Noorden kunnen helpen, de kansen te grijpen die het heeft en de basisinfrastructuur op orde te krijgen. Het gesprek is open, wij zijn in gesprek met het Noorden. Het Noorden stookt nu het vuurtje op. Ik denk dat dit in het komende jaar nog een paar keer zal gebeuren, maar totdat er duidelijkheid komt uit Brussel over de structuurfondsen, kan ik geen harde uitspraken en beloftes doen. Daar hangt gewoon veel van af, maar dat wij het Noorden, het Oosten en het Zuiden niet in de steek laten, lijkt mij duidelijk.

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari