Troonrede moet het hele verhaal vertellen om vertrouwen te herwinnen

21-09-2004 13:59 21-09-2004 13:59

Vertrouwen is het sleutelwoord. 
 
Herstel van vertrouwen. Dat is het centrale thema in de Troonrede. Dat is volgens André Rouvoet ook precies waar het in de komende jaren om draait: “Maar ik vrees dat het kabinet nu juist op dat punt langs het doel heen schiet. De koningin zegt in de Troonrede dat hernieuwd vertrouwen ook gebaseerd moet zijn op maatschappelijke samenhang. Dat is de spijker op de kop, maar het kabinet straalt uit dat het de samenleving niet nodig heeft. De mensen in het land zien een kabinet dat ruzie zoekt met de sociale partners. Het is écht in het belang van het land dat het kabinet deze woorden waarmaakt. Daarvoor is een ander beleid en een andere houding nodig”. 

Rouvoet stelt vast dat de kabinetsplannen bij veel mensen tot onzekerheid over de toekomst leiden: “De Troonrede gaat voorbij aan de situatie waarin veel mensen verkeren en vertelt niet het hele verhaal. Om het vertrouwen te herwinnen moet de koopkracht van kwetsbare groepen hersteld worden – óók ten opzichte van de scheefgroei, die vorig jaar al is ontstaan. Dat leidt op langere termijn structureel tot positieve effecten en draagt bij aan het herstel van de economie”.
 
Het christelijk-sociaal inkomensplan Omzien naar elkaar van de ChristenUnie bewijst dat dit kan. Rouvoet: “Wij realiseren nagenoeg dezelfde bezuinigingen als het kabinet, maar herstellen de koopkracht voor de kwetsbare groepen en scheppen daar bovenop nog eens extra banen en zorgen voor extra economische groei. Het is dus niet de vraag of het kan. Het is de vraag of het kabinet het wil”.
 
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari