Stap dichterbij EU-ambassadeur

woensdag 03 november 2004 13:21

Dankzij ChristenUnie, mensenrechtenorganisaties maar vooral … gebed 

De actie die de ChristenUnie met mensenrechtenorganisaties voerde voor een Europees ambassadeur Mensenrechten is in goede aarde gevallen bij minister Bot. Sterker nog, hij heeft gezegd dat Nederland een warm voorstander is van het ChristenUnie-voorstel. En als het aan hem ligt wordt het nog tijdens het Nederlandse voorzitterschap gerealiseerd. Dit heeft hij Kamerlid Tineke Huizinga van de ChristenUnie tijdens de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken toegezegd.
 
De post van Europees ambassadeur Mensenrechten is voor de ChristenUnie en de deelnemende mensenrechtenorganisaties zo belangrijk omdat er in ‘Brussel’ nog geen eenduidig en helder beleid gevoerd word op dit gebied. Het gevolg daarvan is dat er te weinig aandacht is voor schending van mensenrechten en geloofsvervolging. De ambassadeur voor mensenrechten zal dit beleid moeten aansturen en aanspreekpunt zijn binnen de EU. De toezegging van Bot zich hiervoor in te zetten bij de Hoge Vertegenwoordiger Solana is voor de ChristenUnie een enorme opsteker. Met name geloofsvervolging wordt volgens de ChristenUnie nog te vaak over het hoofd gezien. De EU-mensenrechtenambassadeur zal verslag doen van de mensenrechten en godsdienstvrijheid in verschillende risicolanden en toezien op het respecteren van deze rechten bij het sluiten van handelsakkoorden door de EU.
 
De kiem van de actie ligt in het debat over mensenrechten en godsdienstvrijheid van 10 maart jl. Daarin gaf minister Bot al aan niet negatief te staan tegenover het voorstel van Tineke Huizinga om een EU-mensenrechtenambassadeur aan te stellen. Vervolgens is de ChristenUnie met zes mensenrechtenorganisaties (Open Doors, Jubilee Campaign NL, Kerk in Nood, De Ondergrondse Kerk, Friedensstimme en de Evangelische Alliantie) om tafel gaan zitten waar de actie tot ontplooiing is gekomen. Deze is van start gegaan tijdens de EO-jongerendag en is via een verklaring ondersteund door tal van maatschappelijke organisatie en politieke partijen Ook is het project onder de aandacht gebracht in honderden kerken tijdens de Nacht van Gebed en de Zondag voor de Lijdende Kerk, waarin geloofsvervolging van christenen wordt belicht.

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari