Overgangsregeling voor grijs kenteken

maandag 08 november 2004 15:04

ChristenUnie komt met amendement op Belastingplan 2005
De ChristenUnie wil dat er een overgangsregeling komt voor particulieren met een busje met grijs kenteken. Dat blijkt uit een amendement van André Rouvoet op het Belastingplan 2005. Rouvoet: “Er zijn nogal wat gezinnen die een bus met grijs kenteken hebben aangeschaft, omdat ze een luxe MPV niet kunnen betalen."

ChristenUnie komt met amendement op Belastingplan 2005
 
De ChristenUnie wil dat er een overgangsregeling komt voor particulieren met een busje met grijs kenteken. Dat blijkt uit een amendement van André Rouvoet op het Belastingplan 2005. Rouvoet: “Er zijn nogal wat gezinnen die een bus met grijs kenteken hebben aangeschaft, omdat ze een luxe MPV niet kunnen betalen. Door  de afschaffing van het grijs kenteken komen ze nu in de financiële problemen, omdat ze van de ene op de andere dag 5 tot 6 keer zoveel belasting voor hun bus moeten gaan betalen. Dat vind ik onredelijk, vooral omdat zij te goeder trouw gebruik hebben gemaakt van een wettelijke regeling”. De overgangsregeling is een sterfhuisconstructie, dat houdt in dat iedereen die voor 1 januari 2005 in het bezit was van een bus met grijs kenteken niet opgezadeld wordt met een verhoging van de motorrijtuigenbelasting voordat het voertuig van eigenaar wisselt.
 
De onaangekondigde afschaffing van het grijs kenteken door een amendement Verhagen c.s. veroorzaakte nogal wat maatschappelijke onrust. Veel particuliere bezitters van een bestelauto of bus zijn bang dat ze in de financiële problemen komen.
 
De dekking voor het amendement wordt gevonden in de introductie van een bonus/malus-systeem in de BPM (aanschafbelasting) voor personenauto’s, waarmee de BPM wordt gedifferentieerd naar CO2-uitstoot. Dat treft met name trendy terreinwagens (Sport Utility Vehicles), die gemiddeld zo’n 35% meer CO2 uitstoten dan doorsnee auto’s.
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari