ChristenUnie zegt nee tegen Turkije

dinsdag 21 december 2004 17:47

André Rouvoet vraagt uitspraak van Tweede Kamer over onderhandelingsresultaat
In het debat over de Europese Top heeft de ChristenUnie nogmaals een duidelijk nee uitgesproken tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. André Rouvoet: “Turkije is geen Europees land. Geografisch gezien. Het maakt bovendien geen deel uit van onze waardengemeenschap en voldoet niet aan de toetredingscriteria”.

André Rouvoet vraagt uitspraak van Tweede Kamer over onderhandelingsresultaat
 
In het debat over de Europese Top heeft de ChristenUnie nogmaals een duidelijk nee uitgesproken tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. André Rouvoet: “Turkije is geen Europees land. Geografisch gezien. Het maakt bovendien geen deel uit van onze waardengemeenschap en voldoet niet aan de toetredingscriteria”. De ChristenUnie is dan ook buitengewoon ongelukkig met de uitkomst van de resultaten van de top: een historische misser. Rouvoet: “Met Bolkestein en Giscard d’Estaing vrees ik dat de toetreding van Turkije – een niet-Europees land dat dan meteen de grootste van alle lidstaten is – het einde van de Europese Unie betekent”. De fractievoorzitter van de ChristenUnie vraagt de Kamer in een ‘motie van afwijzing’ om een uitspraak over het onderhandelingsresultaat.
 
De ChristenUnie stelt vast dat de Turkse premier Erdogan een hardere onderhandelaar bleek dan de Nederlandse voorzitter van de EU. Rouvoet: “Als de toetreding van Turkije het begin van het einde van de EU is, betwijfel ik of de minister-president dan nog zo verheugd is over de koppeling van zijn naam aan deze top”.
 
Rouvoet stoort zich aan de enorme naïviteit van de EU op de punten waarop Turkije in gebreke blijft: “Er is sprake van verbeteringen, maar intussen is er bijvoorbeeld óók nog steeds sprake van honderden gevallen van foltering in 2004, een beroerde positie van minderheden en andere godsdiensten dan de islam”. Hij wijst ook op de kwestie Cyprus en de genocide op de Armeniërs. Rouvoet: “Ik heb geprobeerd me voor te stellen hoe de zaken zouden zijn gelopen als het de afgelopen maanden niet over de mogelijke toetreding van Turkije, maar van Israël zou zijn gegaan. Ik twijfel er niet aan dat er dan harde woorden waren gesproken over thema’s als ‘bezetting’, ‘erkenning Palestijnse staat’, ‘de rechten van minderheden’ en dat er ononderhandelbare eisen zouden worden gesteld aan Israël voordat er ook maar aan toetredingsonderhandelingen zou kunnen worden gedacht”.

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari