Algemeen Overleg Irak

dinsdag 21 december 2004 20:35

Tineke Huizinga-Heringa constateert een spanningsveld tussen enerzijds de wenselijkheid van snelle verkiezingen en anderzijds het verantwoord zijn van die verkiezingen, want met de veiligheid is van alles mis. Het is nog niet duidelijk of er interna-tionale waarnemers worden uitgezonden naar Irak. Heeft dat te maken met de onveilige situatie?
In een vorig Algemeen Overleg zei minister Bot dat bepalend voor de Nederlandse aanwezigheid «het karwei afmaken» was. Als de verkiezingen worden uitgesteld, herover-weegt de regering dan of de Nederlandse militaire aanwezigheid moet worden verlengd? Zij hecht eraan dat er in enige mate een democratische stabiliteit is in Irak als Nederland zich terugtrekt.
De brief spreekt over 241 politieke entiteiten en acht christelijke partijen. Maar zal door het kiessysteem van the winner takes it all deze politieke activiteit stand kunnen houden?
 
Zij is onaangenaam getroffen dat een in potentie zo rijk land als Irak 80% van de schulden kwijtgescholden krijgt. Heeft Irak niet genoeg olierijkdom om op termijn zijn schulden af te kunnen lossen? Zij vraagt een toelichting van de minister.
Op haar vraag een aantal maanden geleden of de schulden onder andere te maken hebben met transacties met chemische wapens, was het antwoord dat daarvoor geen aanwijzingen zijn, maar dat er een onderzoek zou komen en dat de Kamer geïnformeerd zou worden. Heeft dat onderzoek inmiddels plaatsgevonden?
 
Zij wil zich aan bij de woorden van de heer Van der Staay over de positie van Assyrische christenen. Is de minister bekend dat de Assyrische christenen geen enkele cent ontvangen van de hulp die naar Irak gaat? Weet de minister dat hun huizen niet worden aangesloten op de waterleiding? Is de minister in staat daar iets aan te doen?
 
Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking heeft 2 mln euro aan ODA-middelen ter beschikking gesteld ten behoeve van CERP-projecten. Zij vraagt een toelichting op deze projecten.
 
 
 
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari