Rouvoet en Slob over val kabinet: 'Diep triest'

20100218-ANP-Valerie-Kuypers-12014793-Val-kabinet-webzaterdag 20 februari 2010 05:00

Vice-premier Rouvoet is ,,verdrietig en beschaamd'' over de val van het kabinet Balkenende IV, afgelopen nacht. Dat de coalitie het niet eens kon worden over een vervolg op de ISAF-missie in Uruzgan noemt hij een ,,bittere teleurstelling''. Na een urenlang kabinetsberaad trokken vannacht even voor vier uur de PvdA-bewindslieden zich terug uit het kabinet. Naar de overtuiging van Rouvoet was dat niet noodzakelijk, en was het met het oog op de grote opgaven waarvoor het kabinet staat ook onverantwoord.

Arie Slob was zaterdag (20/2) te gast bij Radio 1-programma Tros Kamerbreed


 ,,De missie van dit kabinet was nog niet klaar'', aldus Rouvoet. De ChristenUnie vice-premier heeft zich tot het laatste moment ingezet voor een oplossing die voor alle drie de coalitiepartijen aanvaardbaar zou kunnen zijn. Dat de ministerraad zich niet de tijd gegund heeft om een door de meerderheid gedragen vervolg op de Uruzgan-missie uit te werken, kan Rouvoet niet rijmen met de verantwoordelijkheid die het kabinet draagt om de economische crisis te bestrijden.

 

Diep triest
,,Onbegrijpelijk en diep triest.'' Dat zegt fractievoorzitter Arie Slob naar aanleiding van de breuk in het kabinet Balkenende IV. ,,Dit is slecht voor het land. In een tijd van economische crisis moeten ministers optreden in plaats van aftreden. Om voor mij onbegrijpelijke redenen zijn de ministers van de PvdA toch uit het kabinet gestapt.''
De aanleiding voor dit vertrek was dat het kabinet nog niet kon komen tot afspraken over de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan. Slob begrijpt niet waarom de PvdA-ministers nu al een uitspraak hebben willen forceren. ,,De Tweede Kamer had het kabinet nog tot 1 maart de tijd gegeven om met een standpunt over een eventueel vervolg op de missie in Uruzgan te komen. Deze week is dat in de Tweede Kamer zelfs nog een keer herhaald door PvdA-collega Mariëtte Hamer. Het is te meer onbegrijpelijk omdat het kabinet ook bereid was andere opties dan aanwezigheid in Uruzgan te onderzoeken.''

Zoals bekend was ook de fractie van de ChristenUnie van mening dat in 2010 de Nederlandse militairen Uruzgan zouden moeten verlaten. Slob: ,,Maar wij hebben wel altijd de eigen verantwoordelijkheid van het kabinet voor dit soort zaken benadrukt en zien ook geen enkele geen enkele aanleiding om nu al voor de afgesproken datum van 1 maart een beslissing te forceren.'' Het standpunt van de ChristenUniefractie was daags voor de finale ministerraad nog ondubbelzinnig door Slob onder woorden gebracht in een langdurig spoeddebat.

(Foto: ANP / Valerie Kuypers)

Labels
André Rouvoet
Arie Slob
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Rouvoet en Slob over val kabinet: 'Diep triest''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden