Column: Bezuinigen vraagt visie

vrijdag 02 mei 2003 13:31

Anders en beter, dat is de titel van een boekje dat Balkenende vorig jaar schreef. Anders en beter kan het ook in de formatie. Tijd voor de minister-president om zijn eigen boekje nog eens te lezen. De laatste dagen sijpelt steeds meer informatie naar buiten over de elementen van een eventueel nieuw regeerakkoord. Bezuinigen op WAO, WW en Bijstandswet, bepaalde medische behandelingen uit het ziekenfonds halen, minder regelgeving en meer verantwoordelijkheden voor burger en bedrijfsleven.

Allemaal punten die min of meer te verdedigen zijn. Maar een echte visie erachter op politiek en samenleving lijkt te ontbreken. Behalve dan dat het een heilige wet is dat in 2007 een begrotingsevenwicht moet zijn bereikt. Vanuit dat doel worden alle middelen beoordeeld. Een wat povere motivatie van instrumenten die een doel heiligen dat volgens vele prominente CDA-ers niet noodzakelijk en soms zelfs schadelijk is.

Het blijft een beetje koffiedikkijken, maar het komende kabinet lijkt een grote teleurstelling te worden voor diegenen die, zoals ik, blij waren met Balkenendes boek Anders en beter. In deze bundeling van zes lezingen geeft Balkenende een mooie aanzet om echt christen-democratische noties over gespreide verantwoordelijkheid in de praktijk te brengen. Meer verantwoordelijkheden naar de samenleving, bouwen aan een goede civil society en sterk maatschappelijk middenveld. Ideeën waar de ChristenUnie in hoofdlijnen mee kan instemmen. Maar eenmaal in de regering lijkt het principe van het terugdringen van het begrotingstekort daar boven uit te stijgen.
Uiteraard, bezuinigen is nu noodzakelijk. De ChristenUnie kon met CDA en VVD op deze punten behoorlijk zaken doen. Maar die bezuinigingen moeten wel in het teken staan van het beter functioneren van samenleving en overheid.

Ik juich het toe als een toekomstig kabinet meer verantwoordelijkheden aan burgers en bedrijven willen geven. Maar dat moet wel met de goede motivatie gebeuren en op een juiste wijze. Een verantwoordelijke samenleving is een doel op zich. En daar moet dus veel meer en veel beter over gediscussieerd worden. Hoe stimuleer je mensen om zich verantwoordelijk te voelen voor hun eigen omgeving. Op welke wijze gaan we mantelzorg een betere plek geven? Hoe krijg je bedrijven zover dat ze het milieuprobleem wat deels door henzelf veroorzaakt wordt, ook als hun probleem laat ervaren. Zonder gemakkelijk te willen doen over de noodzakelijke bezuinigingen, zijn dit thema’s die beduidend meer aandacht behoeven. En die in de meeste gevallen ook geld opleveren. Immers, teruggeven van taken leidt tot minder taken en dus uitgaven voor de overheid.

Bezuinigen prima, maar uiteindelijk gaat het om de inrichting van onze samenleving. Een mooie taak voor Balkenende c.s. om dit ook onder druk van economisch zwaar weer en de liberale ideologie voor ogen te houden. Anders verzanden de mooie CDA-noties over gespreide verantwoordelijkheid in het liberale idee van ‘zoek het zelf maar uit’. En daar is de samenleving zelf en op lange termijn dus niemand mee gediend.

Door Cors Visser

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari